Claudiu Zamfir

Surse: Ministrul Năsui ar vrea să se reia înscrierea la Măsura 3 - granturi de investiții de 50.000-200.000 euro

Thumbnail

Surse din Ministerul Economiei au declarat, pentru StartupCafe.ro, că există o intenție a ministrului Claudiu Năsui de a relua de la zero sesiunea de înscriere a firmelor la Măsura 3 - granturi de investiții de 50.000-200.000 de euro, din cadrul schemei de ajutoare de stat de redresare a IMM-urilor din criza COVID-19.

Potrivit surselor, Năsui își dorește să reia sesiunea de aplicații la Măsura 3, dar cu modificarea în prealabil a procedurii de implementare, prin care să fie eliminate investițiile imobiliare de orice fel dintre cheltuielile eligibile.

Contactat de StartupCafe.ro, Claudiu Năsui nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informația, precizând că a avut o discuție cu premieurl Florin Cîțu și așteaptă deciziile acestuia înainte să spună public ce va face în privința Măsurii 3. „Am propus premierului un curs de acțiune. Eu nu am de gând să finanțez apartamente din proiecte europene. Nu este greu să se prevadă în proiect că investiția imobiliară este spațiu comercial, deși este un apartament. Voi continua aceste măsuri și le voi duce la bun sfârșit, dar finațarea imobiliarelor este exclusă” - a spus Claudiu Năsui, pentru StartupCafe.ro, fără însă să precizeze dacă se va anula sau nu sesiunea de înscrieri de la Măsura 3, finalizată pe 29 ianuarie.

De asemenea, Năsui a mai spus că are „suspiciuni de fraudă” privind faptul că pe ultima sută de metri a sesiunii de înscrieri s-au depus majoritatea proiectelor care au șanse să fie finanțate prin prisma procentului mare de aport propriu la investiție. „În ultimele 48 de ore din sesiunea de înscrieri s-au depus 68% din proiectele eligibile” - a afirmat el.

Totodată, ministrul Economiei a susținut că a cerut Ministerului Finanțelor, prin proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021, fonduri pentru toată schema de finanțare IMM.

Eu am solicitat bani pentru toate măsurile și acum așteptăm să vedem ce primim. În cazul schemei IMM, sunt fonduri europene, deci avem argumentul că mai mult se aduc bani în economie decât se scot” - a afirmat Claudiu Năsui, pentru StartupCafe.ro.

Anterior, premierul Florin Cîțu declarase că vrea să trimită proiectul de buget la Parlament pe 4 februarie 2021, însă, între timp, calendarul s-a amânat. Întrebat de Startupcafe.ro când se va adopta, totuși, bugetul în Guvern, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a răspuns: „Bugetul nu este în portofoliul meu”.

Premierul Florin Cîțu a anunțat vineri că trimite Corpul de control să investigheze situația de la Măsura 3-granturi de investiții pentru IMM, în urma unei discuții pe care a avut-o cu ministrul Economiei, Claudiu Năsui.

Reamintim că ministrul Năsui a reclamat, vineri, tot pe Facebook, că Măsura 3 a schemei de ajutoare de stat de redresare a IMM-urilor din criza COVID nu își atinge scopul.

Parallax

Vizualizari
22553
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Emilian
Ghita
Pai atunci trebuie ministerul sa plateasca tot efortul firmelor de a depune intrucat firmele care au depus au depus respectand o procedura aprobata de guvern in termenul limita. Acum dupa depunere si-au dat seama ... clasic romaneasca actiunea. O sa lungeasca acest program inca cateva luni si ulterior o sa dea drumul oricum in aceasi forma. Daca anuleaza procedura trebuie tras la raspundere cinva intrucat si cineva trebuie sa plateasca paguba firmelor care au depus.
poza de profil
MIHAIL
PREDA
Procedura ar putea fi anulata daca s-ar descoperi ca multe firme, dintre cele care au castigat grantul, au furnizori de investitii cu care s-au inteles sa "umfle" pretul de achizitie astfel incat un grant de 30%-40% din valoarea "umflata" sa reprezinte pretul real. Acest lucru face astfel posibila o "coparticipare" de 60%-70%.. Daca mai bagi o factura "uitata" din 2019, si declari ca ai preluat gresit din contabilitate in situatiile financiare din 2019, sa zicem de 1/3 din valoarea grantului....sa vezi cum faci 100 puncte !!!
poza de profil
Mugurel
Culic
Ar trebui verificat si RIR-ul! Aproape toate firmele au punctaj maxim!! Am inteles ca trebuie calculat la toata firma nu numai la investitie!
poza de profil
Stanciu
Catalin - Florian
Buna ziua! Cu putinele mele cunostinte despre fonduri europene si despre oameni va pot spuneca domnul Nasui nu este ministru, si mai ales intr-un portofoliu atat de important pentru anul 2021 cand, se pare, ca acesta va fi singura masura de redresare economica viabila, planificata. Daca rateaza, garantez ca partidul dansului va disparea.
Pai cum iti permiti domnule sa spui ca nu finantezi investitii imobiliare. Noi suntem o mica firma cu 7 angajati care lucreaza intr-un apartament de 50 de metri patrati. Pai daca vrem sa mai angajam 2-3 colegi nu avem si noi dreptul la 80-90 de metri patrati. Pai chiar vrem intr-o cliadire de birouri sa nu mai fim firma de apartament. Asta e afacere imobiliara?
Sper ca isi va reconsidera si va regreta declaratia de astazi pentru ca in spatele acelor proiecte stau cu sufletul la gura oameni cu familiile si colegii lor care nu isi permit sa lucreze in regim de telemunca si care, si ei, isi doresc distantare fizica la locul de munca.
Adica hai sa cumparam calculatoare, utilje, toate importate, insa sa nu cumparam si spatii comerciale, spatii de birouri....
Mai bine ne-am ocupa de frauda de la depunerea proiectelor si sa castige afacerile cinstite, oamenii care muncesc zi lumina sa supravietuiasca in aceste momente dificile.

Multa sanatate si sa va lumineze mintea si sufletul sa luati decizii corecte pentru noi!
poza de profil
Terorism
de coasta
Cine i-mi restituie bani pe care ia primit firma de consultanta respectiv 2500 euro ?
poza de profil
Ciprian
Lascaragiu
Ai platit enorm. Data viitoare cauta mai bine.
poza de profil
Vasile
Popa
M-am întrebat și eu cam cât de loviți de criză sunt cei care au aplicat pt suma maximă de 200.000 de euro și au venit cu aport propriu de 80-85%... cred că o duc foarte greu.
poza de profil
Bogdan
Alexandru
Dl. Popa, va ganditi oare ca firmele din Bucuresti nu au mai "pupat" fonduri europene de ani buni? Oare asta e cinstit? Este egalitate de sanse? Normal ca oameni au incercat sa faca tot cei posibil sa primeasca acesti bani. Plus ca multi pur si simplu isi fac credite ca sa poata finanta aceasta cofinantare. Asa de mare este nevoia de bani. Poate Dvs. nu va confruntati cu probleme financiare in acest moment, dar alte firme daca nu fac ceva osa inchida de tot!
poza de profil
Vasile
Popa
poza de profil
Vasile
Popa
Ba din contra, mă confrunt cu probleme financiare. Față de alte sectoare unde doar au scăzut încasările, sau s-a lucrat de acasă, sau la 30-50% din capacitate, în domeniul meu (organizare evenimente) am avut și am în continuare activitatea complet interzisă. Peste 80 de contracte rămase în aer... zero încasări. E greu și la o sumă/proiect minimă să vin cu 25-26% de acasă, pentru că de mai bine de un an nu am încasat un leu, și nici nu o să încasez prea curând, dar ratele la echipamente, leasingul... trebuie plătite. Ce șansă să mă mai redresez eu am prin măsura asta când cu punctaj de 95% am șanse ZERO să obțin finanțare în fața celor care au cerut suma maximă și vin și cu aport mult peste maxim, chiar 100%? Ei de unde au bani dacă sunt afectați de pandemie? De la bancă nu cred... am fost și eu să cer și dacă ești afectat nu îți prea dă nimeni. Am mai plătit și câteva mii de lei la o firmă să îmi facă proiectul... :(
poza de profil
OANA
Damaschin
poza de profil
OANA
Damaschin
poza de profil
Mugurel
Culic
poza de profil
MIHAIL
PREDA
Aportul lor este fictiv ! Investitia lor este umflata la maxim tocmai pentru ca procentul grantului acordat de 20%-30% sa acopere investitia reala. Astfel se obtine o "cofinantare" de 80%-70% iar furnizorul de investitie primeste banii de la grant, un comision pentru "intelegere", si eventual taxele pentru "cofinantare" !
poza de profil
MIHAIL
PREDA
Daca esti inteles cu o firma care e programata sa devina "fantoma", firma de la care cumperi investitia (real de 200000 euro) "umflata" la 400000 euro, poti cere linistit un grant de 200000 euro iar tu sa "participi" cu 200000 euro!!! Se pune ca ai coparticipat cu 50%. Ce vrei, ban la ban trage, .....
poza de profil
Ciprian
Lascaragiu
Spatiile de birouri nu sunt eligibile. Cum te-ai inscris cu cumparare spatiu de birouri?!
poza de profil
Bogdan
Alexandru
Au fost eligibile spatiile cu destinatie nonlocativa.
OUG 130, Art 4.2.1. Litera F (6) Dovada achiziţiei proprietăţii pentru spaţii de lucru, spaţii de producţie şi spaţii pentru prestări servicii şi comerţ inclusiv spații modulare (contract de vânzare-cumpărare) va fi însoțită de raportul de evaluare a activului întocmit de expert autorizat ANEVAR și extras de carte funciară din care să reiasă destinația nonlocativă a spațiului, cu excepţia spaţiilor mobile de lucru/ producţie / prestări servicii / comerț, sau spații modulare.
poza de profil
Cristian
Tudor
Utilajele/echipamentele sunt importate din UE sau China/Turcia etc, spatiile de producție/depozitare sunt construite cu materiale majoritatea produse în România, deci banii ar rămâne în România, un avantaj, plus impozite, plus de lucru la muncitorii romani, plus o siguranță pentru firme, care se vor dezvolta mai bine!
poza de profil
De ce
nu merge?
Este mai putin important acest aspect. Trebuie sa va ganditi ca o firma are azi nevoie de 100 mp, maine crește si are nevoie de 200 mp, iar poimaine pierde un contract și nu mai are nevoie decat de 50 mp. In realitate investitiile imobiliare in cazul firmelor sunt cea mai proasta alegere. Din acest motiv eu nu as incuraja pe nimeni sa faca o astfel de investitie doar de dragul de a face o economie la chirie (desi este o economie semnificativa in multe cazuri)
poza de profil
Cristian
Tudor
poza de profil
Cristian
Tudor
poza de profil
Bogdan
Alexandru
De acord cu cea a zis dl. Ghita anterior, este o tipica romaneasca. Cand a venit Nasui la minister a declarat ca, o parte din fondurile venite de la Bruxelles pentru cele 3 Masuri au disparut si ca au fost folosite altundeva. Dupa care a tacut brusc. Acum probabil se incearca doar a se ascunda adevarul si sa se mai traga de timp, ca pana la urma masura 3 sa nu mai existe. Ea trebuie sa fie pusa in aplicare pana in iunie fiind deja ceruta o amnare de 6 luni, prelungirea venind abia pe data de 30.12. Deci nici o sansa sa se poata relua si duce la bun sfarsit pana atunci. Sa numai vorbim ca procedura a fost una aprobata de guvern si de Citu ca Ministrul al Finantelor la momentul respectiv. Eu cred ca guvernul va fi dat in judecata de aproape toate firmele care au aplicat, nu numai pentru pierderea de timp, dar si pentru toate cheltuielile suferite pana in acest moment. Chiar sper ca in cazul in care se va ajunge la anularea Masurii 3, sa fie trasi la raspundere de firmele participante, iar Autoritile de la Bruxelles sa fie sesizate de cea ce se intampla aici, plus sa verifice unde au disparut bani de care vorbea dl Nasui la scurt timp dupa instalarea la Min. Fondurilor. Sau vor doar sa acopere aceasta prin fumul de ceata ridicat acum.....?
poza de profil
De ce
nu merge?
Apartamentele nu au fost eligibile si sincer nu cred ca suntem atat de incuiati la minte ca cei de la Cartea Funciara sa accepte transformarea apartamentelor in spatii comerciale. Nu sunt printre cei care sa sustina eligibilitatea achizitiei de imoblile, fie ele chiar si industriale, dar acestea au fost regulile pe care ni le-au pus pe masa pe baza lor am depus proiecte, de ce trebuie sa plateasca mediul privat pentru greșelile făcute de politicieni?
poza de profil
Mariana
Mic
poza de profil
Mariana
Mic
Buna seara!Sunt cateva aspecte la care e bine sa meditam :
-. a existat sau nu o scurgere de informatii asa cum se vehiculeaza ?.Daca a existat, inseamna ca si mediul privat a facut o gresala
- o cofinantare de 70% din partea beneficiarului indica o nevoie reala de finantare nerambursabila pentru redresarea firmei ?Daca aceste cofinantari (60-80%)se bazeaza pe un posibil credit obtinut de la banca atunci e complicat .Banca va acorda credite pentru investitii care au RIR mai mic de 5% sau chiar negativ ?.Cu siguranta ca nu, daca vor analiza si trebuie sa ia in analiza proiectiile de venituri si fluxul de numerar din planul de investitii .
Si desigur ca ne intrebam cum se va asigura dovada cofinantarii .Daca ne-am avantat cu capul inainte si am spus ca venim cu o cofinantare de ex de 70 % si nu am avut o discutie prealabila cu banca ,in acest caz respectivul beneficar incurca lucrurile .Astfel de situatii le-am mai vazut si la alte proiecte selectate pentru finantare. Daca insa nu e nevoie de banca pentru cofinantare ,atunci altfel stau lucrurile, respectiva societate nu este in dificultate din cauza crizei sanitare .Din punctul meu de vedere ,si am spus pe aici acesta nu a fost un concurs de proiecte a fost o licitatie ,care da mai mult .Si nu ar fi in defintiv o idee chiar atat de rea daca cu 2,5 miliarde de eur din partea statului ( finanantand toate firmele care au depus proiecte )s-ar redresa economia.
poza de profil
Bogdan
Alexandru
Au fost eligibile spatiile cu destinatie nonlocativa!
(6) Dovada achiziţiei proprietăţii pentru spaţii de lucru, spaţii de producţie şi spaţii pentru prestări servicii şi comerţ inclusiv spații modulare (contract de vânzare-cumpărare) va fi însoțită de raportul de evaluare a activului întocmit de expert autorizat ANEVAR și extras de carte funciară din care să reiasă destinația nonlocativă a spațiului, cu excepţia spaţiilor mobile de lucru/ producţie / prestări servicii / comerț, sau spații modulare.
poza de profil
Cristian
Tudor
Aveți și dvs dreptate, dar acum în pandemie, cei care nu au avut chirii de plătit, au trecut mai ușor prin criza și au putut sa mențină contractele de munca!
poza de profil
ALEXANDRU
MARINESCU
Este viciere pe fata , evidenta . Eu am depus proiectul in decembrie 2020 . Am avut surpriza sa fiu contactat de banca selectata , inainte de data finala de inchidere 29.01.2021 , cu scopul de a-mi prezenta ofertele de finantare in cadrul Masurii 3 ( credite punte etc ) .
Am dat curs invitatiei si STUPEFIANT , functionarul de la ghiseu avea lista cu firmele care au aplicat pana la un moment dat la respectiva banca - cea mai mare din Romania . In lista erau si DATELE FINANCIARE - buget, cofinantare , punctaj - INAINTE DE DATA LIMITA DE INCHIDERE A MASURII . Practic , anumiti baieti destepti , au avut acces la informatii , in lant , de la varf spre banci cel putin . Oare cum au ajuns datele la ei , pe ce circuit , cine a mai fost interpus ?
Luati in considerare ca in ultimile doua zile au fost depuse 70% din proiecte , majoritatea cu cofinantare mare.
O parte dintre ei au avut cu siguranta acees la butoane .
Masura 3 a devenit de fapt ULTIMUL VENIT - PRIMUL SERVIT .
Consider ca Ministrul Nasui este indreptatit sa demareze o ancheta , cu toate pierderile suferite de noi , daca nu reusim sa curatam sistemul nu mai avem nici o sansa .
poza de profil
Bogdan
Alexandru
Achizitionarea de imobile cu destinatie non-locativa este o cheltuiala eligibila, conform Procedurii de implementare a măsurii “Granturi pentru investiții acordate IMM-urilor” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 130, care: art.4.2.1. litera F6 - (6) Dovada achiziţiei proprietăţii pentru spaţii de lucru, spaţii de producţie şi spaţii pentru prestări servicii şi comerţ inclusiv spații modulare (contract de vânzare-cumpărare) va fi însoțită de raportul de evaluare a activului întocmit de expert autorizat ANEVAR și extras de carte funciară din care să reiasă destinația nonlocativă a spațiului, cu excepţia spaţiilor mobile de lucru/ producţie / prestări servicii / comerț, sau spații modulare.
Autoritatile au adus modificari asupra calendarului si a perioadei de inscriere de nenumarate ori. Au bajbait apoi in a elabora si a fixa clar ghidul de implementare. De la 3 zile de depunere cum se stia initial, au ajuns la o perioada de 2 luni. Iar dupa ce, in final, s-a ajuns la selectarea proiectelor, au gasit o scuza a faptului ca, de fapt, banii probabil nu mai exista.
Indecizia lor si jocul de-a depunerea a avut in final o varianta pe care au adoptat-o si pe care participantii au respectat-o.
Asadar, nu este vorba despre "apartamente la munte sau la mare", cum neelegant a declarat Ministrul Economiei, ci este vorba de imobile cu destinatia de spatiu nonlocativ.
Daca venim la putere, trebuie sa ne aliniem si sa respectam legea, domnule ministru.
poza de profil
Ciprian
Lascaragiu
Te chinui degeaba sa o scoti ca nu e nimic in neregula. Sunt blocuri de apartamente devenite "aparthotel" = de prestare servicii, apartamente la parter devenite "spatii comerciale" si chiar apartamente la etaje intermediare declarate spatii comerciale. Nu spunea pe nicaieri in documentatie să fraieresti si sa abuzezi de conditii. Nu va mai ascundeti dupa respectarea legii.
poza de profil
Mugurel
Culic
Bravo! Asa este! daca vin cu cofinantare de 60-80% nu sunt in mare dificultate! Iar ajuta firmele mari si pe cele mici..
poza de profil
Victor
Albu
Despre incompetență, corupție, rea-voință, etc. nu are rost să mai discutăm în cazul scandalului privind depunerea pe Măsura 3. Dacă Năsui sau Cîțu fac vreo greșeală și anulează sesiunea de înscrieri, îi vom da în judecată. Pentru acțiuni coordonate, îi invit pe toți cei care vor fi lezați de o asemenea acțiune să scrie pe adresa de mail nasuidemisia@gmail.com.
poza de profil
MIHAIL
PREDA
Exista posibilitatea ca o firma care a castigat un grant la masura 3 sa aibe un profit operational de 100000 ron (a primit grant de 300000 ron, si are punctaj 100 puncte), iar cifra de afaceri 64000 ron?!
poza de profil
Doina
Petre
sau cu 1 salariat, maxim doi , sau fara salariati si CA 150.000
Punctaj maxim cand suma solicitata este 250.000 iar CA 145.000.
si da, vad ca exista aceasta posibilitate , nu inteleg cum s-a ajuns la punctaj maxim cu acest raport,
poza de profil
MIHAIL
PREDA
Eu doream sa arat ca exista in tabelele cu rezultate ABERATII de acest gen: incasari de 64000 ron si profitul operational ( deci din activitatea de exploatare ) de 100000 ron. Si nu e singurul exemplu, sint multe !!!
Daca asa ceva ramane oficial, atunci acest program este o cacialma mafiota !
poza de profil
Mihai
D.
PROCES COLECTIV impotriva GUVERNULUI! Aste este solutia! Cei care au un drept castigat ar trebui sa porneasca un proces colectiv impotriva Guvernului pentru a primi aceste fonduri!!! Nu este posibil sa dai o lege, sa pui oamenii sa angajeze oameni si sa consume resurse, sa castigi un drept si apoi Guvernul, cu o
nonsalanta sfidatoare, sa spuna ca nu ii place cum s-au intamplat lucrurile! Dreptul castigat nu mai poate fi luat inapoi! E nevoie ca Guvernul sa fie chemat in instanta sa acorde aceste drepturi date prin lege! Nu mai spun de problema morala a promisiunilor electorale ale PNL-USR. Deja ne-am obisnuit. Daca vor sa faca mai bine ar trebui marita schema de finantare. Ei se gandesc aiurea sa anuleze tot pentru ca nu le place cum a iesit pe o lege facuta chiar de ei. Si ca sa ne intelegem, eu vorbesc din pozitia unei firme care a pierdut calificarea si pe M2 si pe M3.
poza de profil
Dan
Florut

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri