Claudiu Zamfir
Surse din Ministerul Economiei au declarat, pentru StartupCafe.ro, că există o intenție a ministrului Claudiu Năsui de a relua de la zero sesiunea de înscriere a firmelor la Măsura 3 - granturi de investiții de 50.000-200.000 de euro, din cadrul schemei de ajutoare de stat de redresare a IMM-urilor din criza COVID-19.
Potrivit surselor, Năsui își dorește să reia sesiunea de aplicații la Măsura 3, dar cu modificarea în prealabil a procedurii de implementare, prin care să fie eliminate investițiile imobiliare de orice fel dintre cheltuielile eligibile.
Contactat de StartupCafe.ro, Claudiu Năsui nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informația, precizând că a avut o discuție cu premieurl Florin Cîțu și așteaptă deciziile acestuia înainte să spună public ce va face în privința Măsurii 3. „Am propus premierului un curs de acțiune. Eu nu am de gând să finanțez apartamente din proiecte europene. Nu este greu să se prevadă în proiect că investiția imobiliară este spațiu comercial, deși este un apartament. Voi continua aceste măsuri și le voi duce la bun sfârșit, dar finațarea imobiliarelor este exclusă” - a spus Claudiu Năsui, pentru StartupCafe.ro, fără însă să precizeze dacă se va anula sau nu sesiunea de înscrieri de la Măsura 3, finalizată pe 29 ianuarie.
De asemenea, Năsui a mai spus că are „suspiciuni de fraudă” privind faptul că pe ultima sută de metri a sesiunii de înscrieri s-au depus majoritatea proiectelor care au șanse să fie finanțate prin prisma procentului mare de aport propriu la investiție. „În ultimele 48 de ore din sesiunea de înscrieri s-au depus 68% din proiectele eligibile” - a afirmat el.
Totodată, ministrul Economiei a susținut că a cerut Ministerului Finanțelor, prin proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021, fonduri pentru toată schema de finanțare IMM.
„Eu am solicitat bani pentru toate măsurile și acum așteptăm să vedem ce primim. În cazul schemei IMM, sunt fonduri europene, deci avem argumentul că mai mult se aduc bani în economie decât se scot” - a afirmat Claudiu Năsui, pentru StartupCafe.ro.
Anterior, premierul Florin Cîțu declarase că vrea să trimită proiectul de buget la Parlament pe 4 februarie 2021, însă, între timp, calendarul s-a amânat. Întrebat de Startupcafe.ro când se va adopta, totuși, bugetul în Guvern, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a răspuns: „Bugetul nu este în portofoliul meu”.
Premierul Florin Cîțu a anunțat vineri că trimite Corpul de control să investigheze situația de la Măsura 3-granturi de investiții pentru IMM, în urma unei discuții pe care a avut-o cu ministrul Economiei, Claudiu Năsui.
Reamintim că ministrul Năsui a reclamat, vineri, tot pe Facebook, că Măsura 3 a schemei de ajutoare de stat de redresare a IMM-urilor din criza COVID nu își atinge scopul.
Pai cum iti permiti domnule sa spui ca nu finantezi investitii imobiliare. Noi suntem o mica firma cu 7 angajati care lucreaza intr-un apartament de 50 de metri patrati. Pai daca vrem sa mai angajam 2-3 colegi nu avem si noi dreptul la 80-90 de metri patrati. Pai chiar vrem intr-o cliadire de birouri sa nu mai fim firma de apartament. Asta e afacere imobiliara?
Sper ca isi va reconsidera si va regreta declaratia de astazi pentru ca in spatele acelor proiecte stau cu sufletul la gura oameni cu familiile si colegii lor care nu isi permit sa lucreze in regim de telemunca si care, si ei, isi doresc distantare fizica la locul de munca.
Adica hai sa cumparam calculatoare, utilje, toate importate, insa sa nu cumparam si spatii comerciale, spatii de birouri....
Mai bine ne-am ocupa de frauda de la depunerea proiectelor si sa castige afacerile cinstite, oamenii care muncesc zi lumina sa supravietuiasca in aceste momente dificile.
Multa sanatate si sa va lumineze mintea si sufletul sa luati decizii corecte pentru noi!
OUG 130, Art 4.2.1. Litera F (6) Dovada achiziţiei proprietăţii pentru spaţii de lucru, spaţii de producţie şi spaţii pentru prestări servicii şi comerţ inclusiv spații modulare (contract de vânzare-cumpărare) va fi însoțită de raportul de evaluare a activului întocmit de expert autorizat ANEVAR și extras de carte funciară din care să reiasă destinația nonlocativă a spațiului, cu excepţia spaţiilor mobile de lucru/ producţie / prestări servicii / comerț, sau spații modulare.
-. a existat sau nu o scurgere de informatii asa cum se vehiculeaza ?.Daca a existat, inseamna ca si mediul privat a facut o gresala
- o cofinantare de 70% din partea beneficiarului indica o nevoie reala de finantare nerambursabila pentru redresarea firmei ?Daca aceste cofinantari (60-80%)se bazeaza pe un posibil credit obtinut de la banca atunci e complicat .Banca va acorda credite pentru investitii care au RIR mai mic de 5% sau chiar negativ ?.Cu siguranta ca nu, daca vor analiza si trebuie sa ia in analiza proiectiile de venituri si fluxul de numerar din planul de investitii .
Si desigur ca ne intrebam cum se va asigura dovada cofinantarii .Daca ne-am avantat cu capul inainte si am spus ca venim cu o cofinantare de ex de 70 % si nu am avut o discutie prealabila cu banca ,in acest caz respectivul beneficar incurca lucrurile .Astfel de situatii le-am mai vazut si la alte proiecte selectate pentru finantare. Daca insa nu e nevoie de banca pentru cofinantare ,atunci altfel stau lucrurile, respectiva societate nu este in dificultate din cauza crizei sanitare .Din punctul meu de vedere ,si am spus pe aici acesta nu a fost un concurs de proiecte a fost o licitatie ,care da mai mult .Si nu ar fi in defintiv o idee chiar atat de rea daca cu 2,5 miliarde de eur din partea statului ( finanantand toate firmele care au depus proiecte )s-ar redresa economia.
(6) Dovada achiziţiei proprietăţii pentru spaţii de lucru, spaţii de producţie şi spaţii pentru prestări servicii şi comerţ inclusiv spații modulare (contract de vânzare-cumpărare) va fi însoțită de raportul de evaluare a activului întocmit de expert autorizat ANEVAR și extras de carte funciară din care să reiasă destinația nonlocativă a spațiului, cu excepţia spaţiilor mobile de lucru/ producţie / prestări servicii / comerț, sau spații modulare.
Am dat curs invitatiei si STUPEFIANT , functionarul de la ghiseu avea lista cu firmele care au aplicat pana la un moment dat la respectiva banca - cea mai mare din Romania . In lista erau si DATELE FINANCIARE - buget, cofinantare , punctaj - INAINTE DE DATA LIMITA DE INCHIDERE A MASURII . Practic , anumiti baieti destepti , au avut acces la informatii , in lant , de la varf spre banci cel putin . Oare cum au ajuns datele la ei , pe ce circuit , cine a mai fost interpus ?
Luati in considerare ca in ultimile doua zile au fost depuse 70% din proiecte , majoritatea cu cofinantare mare.
O parte dintre ei au avut cu siguranta acees la butoane .
Masura 3 a devenit de fapt ULTIMUL VENIT - PRIMUL SERVIT .
Consider ca Ministrul Nasui este indreptatit sa demareze o ancheta , cu toate pierderile suferite de noi , daca nu reusim sa curatam sistemul nu mai avem nici o sansa .
Autoritatile au adus modificari asupra calendarului si a perioadei de inscriere de nenumarate ori. Au bajbait apoi in a elabora si a fixa clar ghidul de implementare. De la 3 zile de depunere cum se stia initial, au ajuns la o perioada de 2 luni. Iar dupa ce, in final, s-a ajuns la selectarea proiectelor, au gasit o scuza a faptului ca, de fapt, banii probabil nu mai exista.
Indecizia lor si jocul de-a depunerea a avut in final o varianta pe care au adoptat-o si pe care participantii au respectat-o.
Asadar, nu este vorba despre "apartamente la munte sau la mare", cum neelegant a declarat Ministrul Economiei, ci este vorba de imobile cu destinatia de spatiu nonlocativ.
Daca venim la putere, trebuie sa ne aliniem si sa respectam legea, domnule ministru.
Punctaj maxim cand suma solicitata este 250.000 iar CA 145.000.
si da, vad ca exista aceasta posibilitate , nu inteleg cum s-a ajuns la punctaj maxim cu acest raport,
Daca asa ceva ramane oficial, atunci acest program este o cacialma mafiota !
nonsalanta sfidatoare, sa spuna ca nu ii place cum s-au intamplat lucrurile! Dreptul castigat nu mai poate fi luat inapoi! E nevoie ca Guvernul sa fie chemat in instanta sa acorde aceste drepturi date prin lege! Nu mai spun de problema morala a promisiunilor electorale ale PNL-USR. Deja ne-am obisnuit. Daca vor sa faca mai bine ar trebui marita schema de finantare. Ei se gandesc aiurea sa anuleze tot pentru ca nu le place cum a iesit pe o lege facuta chiar de ei. Si ca sa ne intelegem, eu vorbesc din pozitia unei firme care a pierdut calificarea si pe M2 si pe M3.