Claudiu Zamfir

Fondul Mozaik, înființat de Sacha Dragic, fondatorul Superbet, primește 25 milioane EUR din PNRR-ul României, să investească în firme

bani-euro-romania-dreamstime

Managerul de fonduri de investiții Mozaik Investments, inițiat și de omul de afaceri Sacha Dragic, fondator al companiei de pariuri Superbet, urmează să primească fonduri europene de 25 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, pentru a investi, mai departe, în firme private.

Astfel, Mozaik urmează astfel să primească cele mai mari resurse alocate până acum prin facilitatea Fondului de Fonduri pentru Reziliență, celelalte 5 fonduri de investiții primind câte 20 de milioane de euro din PNRR, anul acesta.

Anterior, un fond Mozaik a investit și în alte afaceri românești cunoscute: lanțul de cafenele 5 to Go, festivalul Untold și aplicația financiară Pago.

„Comitetul de Investiții desemnat de Guvernul României pentru Fondul de Fonduri pentru Reziliență (Recovery Equity Fund sau REF) a aprobat finanțarea unui nou fond de investiții care va primi o alocare prin PNRR. Gestionat de către Fondul European de Investiții, instrumentul de capital de risc al PNRR finanțează fonduri care investesc în întreprinderi mici și mijlocii, întreprinderi cu capitalizare medie și proiecte de infrastructură” - a informat, marți, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Potrivit MIPE, Mozaik va fi un fond axat pe finanțarea IMM-urilor din România și Europa Centrala si de Est, care va obține participații minoritare semnificative în companii.

De asemenea, fondul „va sprijini antreprenorii prin strategii de scalare rapidă a operațiunilor, intrarea pe noi piețe sau dezvoltarea de noi linii de produse, operatiuni de fuziuni și achiziții, implementând guvernanță corporativă și susținerea echipei de management”, conform MIPE.

 Fondul va fi generalist și își propune să investească în 7-9 firme, cu precădere din sectoare precum:

 • retail și distribuție specializată,
 • healthcare,
 • producția alimentară și comerțul cu amănuntul,
 • logistica,
 • servicii financiare,
 • tehnologie.

Potrivit celor discutate în ședinta de lucru din 25 iulie a Comitetului de Investiții, Mozaik va primi investiții din PNRR în valoare de până la 25 mililioane EUR, „finanțare care va fi susținută și prin contribuțiile investitorilor privați”, precizează ministerul.

Cu birouri la Viena, București și Bratislava, firma de investiții Mozaik Investments a fost fondată de Roland Haas, Juraj Koman alături de Sacha Dragic, antreprenor cunoscut mai ales pentru compania de pariuri sportive Superbet. În prezent, din conducerea firmei de investiții mai fac parte Vlad Bușilă și Bogdan Temneanu.

Până acum, Comitetul de Investiții a aprobat 6 investiții in valoare de 125 milioane euro în 6 fonduri care vor investi în România în următorii 10 ani.

Celelalte 5 fonduri care au primit finanțări PNRR (de câte 20 milioane EUR) sunt:

 • AMC V
 • Innova/7
 • Booster Capital
 • GapMinder II
 • Morphosis Capital II

Reamintim că încă din decembrie 2021 Guvernul României și Fondul European de investiții au semnat un contract pentru înființarea Fondului de Fonduri de Capital de Risc pentru Redresare, investiție finanțată printr-o contribuție de 400 milioane euro din Componenta 9 a PNRR – „Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare”.

Se anticipează că, până în 2026, aproximativ 20 de fonduri de investiții private vor obține resurse pentru a investi în firme românești.

Potențialii manageri de fonduri de investiții interesați se pot înscrie în continuare AICI la apelul deschis de autorități pentru selecția intermediarilor financiari, din august 2022.

Cei interesați pot adresa întrebări în scris la ref@eif.org .

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
7125
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri