Răzvan Tătaru
Studenții din Timișoara vor fi pregătiți din punct de vedere profesional într-un campus dual, care va fi construit în urma accesării unei finanțări de 25 milioane EUR, prin PNRR, potrivit unui comunicat transmis, luni, StartupCafe.ro.
Consorțiul Regional pentru Învățământ Dual Vest Timișoara, realizat din asocierea dintre Primăria Timișoara, Alianța Timișoara Universitară, nouă licee și 16 companii din vestul țării, a accesat o finanțare de 25 milioane EUR prin Planul Național de Reziliență pentru construirea unui campus dual, unde elevii și studenții vor fi formați profesional.
„Schimbările produse de automatizare sau tehnologiile emergente, precum și accelerarea impactului schimbărilor climatice sunt doar câteva dintre provocările industriei și sistemului educațional, în egală măsură. Răspunsul la aceste provocări poate fi doar un parteneriat sănătos și deschis pentru construcția unei piețe a muncii echitabilă și rezilientă. Campusul regional pentru învățământ dual reprezintă esența unui astfel de parteneriat, între comunitatea educațională, autoritatea publică și industrie”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.
Campusul Regional pentru Învățământ Dual va fi un ansamblu de construcții eficiente din punct de vedere energetic, cu o suprafață de aproximativ 14.000 metri pătrați.
Aici se vor regăsi șase clustere educaționale pre-universitare, fiecare cu câte cinci săli de clasă, laboratoare și spații de recreere, alte șase clustere educaționale universitare, fiecare cu câte trei săli de curs și laboratoare.
De asemenea, în cadrul campusului se vor fi amenajate ateliere pentru practică specializată în domenii precum: electronică, mecanică, electrică, robotică, telecomunicații, industria apei și horeca.
Elevii și studenții vor avea la dispoziție 60 de camere de locuit, precum și spații de co-work, sală de sport și cantină. În anii în care campusul se va construi, proiectul se va derula în infrastructura existentă a universităților și liceelor partenere. Termenul de finalizare a campusului este anul 2026.
„Până la construcția campusului, proiectul își propune formarea a cel puțin 150 de studenți și 250 de elevi, dintre care un procent important îl reprezintă cei ce provin din mediile defavorizate”, a declarat Dan Diaconu, director în cadrul Universității Politehnica Timișoara.
„Ținând cont de nevoile de dezvoltare durabilă tot mai puternice ale domeniului apei, în contextul generat de schimbările climatice, este nevoie de crearea cât mai urgentă a unor calificări profesionale complete, având scop declarat dezvoltarea educației centrată pe nevoile elevului sau studentului, în strânsă concordanță cu necesitățile si nevoile pieței. În acest context, participarea companiilor de apă din Timișoara, Arad și Deva ca și parteneri în cadrul acestui proiect, alături de universități puternice, poate genera un model de urmat și pentru alte sectoare de interes ale economiei naționale”, susține Ilie Vlaicu, președintele Asociației Române a Apei.
Conform ultimelor date publicate de Eurostat, procentul tinerilor români care nu lucrează și nici nu sunt înmatriculați la o instituție de învățământ este de 19,8%. Astfel că România are cei mai mulți tineri fără ocupație din Uniunea Europeană, aproape dublu față de media din spațiul comunitar.