Claudiu Zamfir

TOP: 7 Fonduri de investiții pentru startup-uri IT europene în 2020

Thumbnail

Reușitele antreprenorilor români de la FintechOS sau TypingDNA, care au obținut recent finanțări cumulate de 20 de milioane de dolari de la fonduri de investiții de afară, ne dau speranțe că și alte startup-uri IT românești vor putea găsi bani astfel. Iată un top 7 al fondurilor de investiții care caută startup-uri europene, să le acorde finanțări de serie A, în schimbul unui pachet de acțiuni minoritar. 3 dintre aceste fonduri au și români ca parteneri.  

În 14 noiembrie 2019, s-a lansat Fondul EQT Ventures II , în valoare de 660 de milioane de euro, destinat startup-urilor europene.

Firma de investiții EQT Ventures, cu sediul principal la Stockholm, Suedia, vrea să acorde runde de finanțare de serie A, B și C, adică în zona 4 milioane de dolari - 50 de milioane de dolari.

Contact EQT Ventures AICI.

 

Compania de investiții americană Accel Partners, în care sunt implicați și doi parteneri români, a anunțat, pe 16 mai 2019, că a strâns un fond de 575 de milioane de dolari, pentru a acorda finanțări de capital de risc de 5-15 milioane de dolari unor startup-uri early stage din Europa și Israel. Acesta este cel de-al 6-lea fond european de acest tip al Accel.

Accel are și doi români ca parteneri: Luciana Lixandru (din anul 2011) și Andrei Brașoveanu (din anul 2014).

Lixandru și Brașoveanu s-au implicat, printre altele, și în investițiile Accel în compania IT UiPath, înființată la București de antreprenorii români Daniel Dines și Marius Tîrcă. Între timp, UiPath a ajuns să fie evaluată la 7 miliarde de dolari, după ce a obținut investiții totale de circa 1 miliard de dolari, inclusiv de la fondul de investiții al Google, Capital G.

Accel Partners este cunoscut pentru că a făcut investiții timpurii în startupuri care între timp au devenit companii uriașe, printre care Facebook, Dropbox, Flipkart, Slack.

Contact Accel AICI.

 

Pe 18 noiembrie 2019, firma de investiții suedeză Northzone a lansat un nou fond. de 500 de milioane de dolari.

Northzone IX va căuta startup-uri din Europa și de pe Coasta de Est a SUA, care se adresează consumatorilor sau companiilor.

Fondul va acorda finanțări de serie A și B, în principal, dar și runde de investiții seed, în mod selectiv, conform Private Equity News. În mod obișnuit, Northzone face investiții cuprinse între 1 milion și 20 de milioane de euro într-un startup.

Printre startup-urile celebre în care au băgat bani suedezii se numără Spotify, Kahoot! sau Catawiki.

Contact Northzone AICI.

 

În noiembrie 2019, firma de investiții britanică Balderton Capital a anunțat că a strâns un nou fond de investiții de 400 de milioane de dolari, pentru a acorda finanțări de serie A unor startup-uri IT europene.

Fondul este destinat investițiilor serie A (4-15 milioane de dolari), dar vrea să se apropie mai mult și de acceleratoarele de afaceri europene și de fondurile de tip seed (cu finanțări în jurul a 1 milion de de dolari).  

Noul fond de 400 de milioane de dolari va fi gestionat de o echipă de 15 investitori, distribuiți în birourile de la Londra, Paris și Berlin.

Balderton Capital a mai finanțat, printre altele, aplicația fintech Revolut și platforma de pariuri online Betfair.

Contact Balderton AICI.

 

În 7 noiembrie 2019, firma de investiții germană Acton Capital a lansat un nou fond, de 215 milioane de dolari, pentru startup-uri europene de tehnologie.

Acton Fund V acordă finanțări de câte 5 - 20 de milioane de dolari unor startup-uri aflate în etapa de creștere din Germania și restul Europei (75%) și din America de Nord (25%).

Contact Acton AICI.

 

Firma germană de investiții Earlybird Venture Capital administrează 3 fonduri independente, care acoperă Europa de Vest, Europa Centrală și de Est și Turcia, precum și un fond dedicat domeniului sănătății.

Digital East Fund a fost lansat în 2014, cu o valoare totală de 150 de milioane de dolari. De atunci a finanțat 15 startup-uri din Europa Centrală și de Est. În iunie 2019, Earlybird a lansat Digital East Fund II, care a condus runda de finanțare de 14 milioane de dolari acordată în 10 decembrie 2019 românilor de la FintechOS.

Din echipa Digital East Fund II face parte și românul Dan Lupu. El a lucrat la investițiile de serie A acordate de Earlybird românilor de la UiPath și FintechOS.

Contact Earlybird AICI.

 

Fondul european de investiții de capital de risc Atomico a anunțat, pe 16 decembrie 2019, că distribuie câte 100.000 de dolari unui număr de 15 tineri angel investors, care vor avea libertatea să finanțeze orice fel de startup vor ei.

Este vorba despre programul Atomico Angels, ajuns la a doua ediție.

Cu sediul central la Londra, Atomico este unul dintre cele mai mari fonduri de investiții care finanțează startup-uri IT europene. În 2017, a lansat Atomico IV, în valoare de 765 de milioane de dolari, considerat la vremea aceea cel mai mare fond de capital de risc din Europa, pentru investiții de serie A în startup-uri.

În 16 ianuarie 2020, românca Irina Elena Haivas, medic chirurg de profesie, absolventă a Universităţii de Medicină din Iaşi, a fost numită partener în cadrul Atomico.

Contact Atomico (pe Twitter.)

Parallax

Vizualizari
2910
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri