Claudiu Zamfir

LISTA 2020: Opt surse de bani pentru firme românești

Thumbnail

Fonduri europene, ajutoare nerambursabile de la bugetul de stat, credite bancare în condiții avantajoase, fonduri de investiții - StartupCafe.ro vă prezintă o listă scurtă de 8 surse de finanțare pentru afaceri mici și mijlocii, în anul 2020.

La unele dintre aceste finanțări înscrierile sunt în toi, iar la altele sesiunile au fost bugetate pentru a putea fi pregătite.

1. Fonduri europene de 200.000-1 milion euro, POR 2.2-IMM

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) pot obține fonduri europene între 200.000 euro și 1 milion euro, în anumite condiții, prin linia de finanțare POR 2.2 IMM, pentru investiții în 10 județe.

Proiectele pot fi depuse în aplicația electronică MySMIS, în perioada 24.12.2019, ora 12.00 – 24.03.2020, ora 12.00, conform Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltării și Administratiei, organizatorul sesiunii.

Pot cere banii europeni firme din domenii diverse, de la mici fabrici de textile până la ateliere de reparare a calculatoarelor, firme de editare de software, producție video etc. Acestea vor putea investi banii inclusiv în mijloace de comerț online.

Apelul de proiecte,  care are un buget total de 68 milioane euro, se relansează doar în regiunile de dezvoltare în care au mai rămas bani necheltuiți din apelul precedent care a avut loc în 2016, în toată țara (cu excepția regiunii București-Ilfov, care era neeligibilă).

Astfel, acest apel de proiecte este valabil pentru investiții în:

  • Regiunea Nord Est (județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui). Bugetul total disponibil aici este de 31,4 de milioane de euro.
  • Regiunea Vest (Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara). Bugetul total disponibil aici este de 36,6 de milioane de euro.

Vor putea solicita finanțare firmele care se încadrează în categoriile microîntreprinderi, întreprinderi mici și întreprinderi mijlocii din mediul urban. În mediul rural, doar întreprinderile mijlocii vor putea accesa acești bani.

(Vezi AICI cum se face încadrarea în categoriile de firme micro, mici și mijlocii)

Valoarea finanțării nerambursabile acordate este de minimum 200.000 euro și maximum 1 milion euro (ajutoare de minimis și ajutoare regionale), cu diferite grade de intensitate.

În regiunea Nord-Est, valoarea maximă a fondurilor nerambursabile va fi de 60% din cheltuielile eligibile pentru firmele mijlocii și 70% pentru firmele mici și micro.

În regiunea Vest, valoarea maximă a fondurilor nerambursabile va fi de 45% din cheltuielile eligibile pentru firmele mijlocii și 55% pentru firmele mici și micro.

Restul din cheltuielile eligibile plus cheltuielile neeligibile din proiect va trebui suportat de beneficiar (din surse proprii, credite bancare etc.).

Ghidul solicitantului, lista domeniilor eligibile, modelul de plan de afaceri si alte documente necesare înscrierii sunt disponibile AICI.

 

2. Start-Up Nation 2020

„Cel mai probabil, ediția a III-a a Start-up Nation va fi lansată în primul trimestru” al anului 2020, spunea Ministerul Economiei, într-un răspuns acordat StartupCafe.ro, în 19 noiembrie 2019.

Bugetul de stat pe anul 2020 prevede 1 miliard de lei, credite de angajament, care permit deschiderea ediției 2020 a programului Start-Up Nation.

Banii aceștia ar ajunge pentru circa 5.000 de firme într-un nou program Start-Up Nation 2020, de 2 ori mai puține decât nivelul de până acum al programului, care țintea până la 10.000 de IMM-uri la sprijin. Asta dacă se va menține ajutorul nerambursabil de câte 200.000 de lei per firmă.

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), care a avut discuții cu ministrul Economiei, Virgil Popescu, a cerut ca un pachet maxim eligibil de 25.000 de lei din ajutorul nerambursabil de maximum 200.000 de lei să fie alocat obligatoriu cel puțin către: un site de prezentare a firmei, un soft de gestiune a datelor și semnătură electronică.

Ministerul Economiei este organizatorul.

 

3. Programul Microindustrializare 2020

Programul Microindustrializare are alocat un buget de 65.000.000 lei credite de angajament și 65.000.000 lei credite bugetare, prin bugetul de stat pe anul 2020.

În Programul Microindustrializare 2018, un număr de 247 de firme s-au calificat în interiorul bugetului disponibil, la fonduri nerambursabile de până la 450.000 de lei fiecare din bugetul de stat. Majoritatea IMM-urilor au solicitat suma maximă de 450.000 de lei sau pe aproape.

 În 2019, guvernul de atunci a publicat o procedură de organizare a programului Microindustrializare, dar nu a mai deschis sesiunea.

Ministerul Economiei este organizatorul și pentru programul Microindustrializare.

 

4. Programul Comerț 2020

Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a serviciilor de piață (Programul Comerț) are o alocare propusă în proiectul de buget de 40.000.000 lei credite de angajament și 40.000.000 lei credite bugetare.

În Programul Comerț 2018, un număr de 209 microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) private s-au calificat pentru finanțări nerambursabile de maximum 250.000 de lei de la stat.  În total, peste 1.000 de firme s-au înscris în program în acel an. Nu toate IMM-urile au solicitat suma maximă.

Ministerul Economiei este organizatorul.

5. Programul Internaționalizare 2020

Programul de susținere a internaționalizării operatorilor economici români are alocat, în anul 2020, un buget de 10.000.000 lei credite de angajament și 10.000.000 lei credite bugetare.

În anii trecuți, firmele private românești au putut obține fonduri nerambursabile de la stat de maximum 25.000 de lei fiecare, pentru a merge în străinătate la târguri și expoziții prin acest program. Au putut intra la finanțare firme din domenii ca: tehnologia informaţiei IT), sectorul alimentar, fabricarea mobilei, industria textilă, cercetare, inovare ştiinţifică şi medicală.

În 2018, de exemplu, au fost favorizate firmele care au ales ca piețe-țintă zone din afara Uniunii Europene, cu prioritate Africa sau Asia.

Ministerul Economiei este organizatorul.

 

6. Împrumuturi pentru mici afaceri

Antreprenorii pot obține credite bancare între  4.000 și 200.000 de lei de la BT Mic, companie din cadrul Grupului Financiar Banca Transilvania, destinată creditării micilor afaceri.

Firmele solicitante trebuie să îndeplinească și câteva condiții, printre care vechimea de cel puțin 3 luni de activitate.

Poți împrumuta până la 120.000 de lei fără garanții materiale, însă o garanție imobiliară poate urca suma până la 200.000 lei.

Daca ai o activitate în domeniul agricol, poți accesa maximum 200.000 lei fără garanții materiale și până la 400.000 lei cu garanții imobiliare, potrivit informațiilor de pe site-ul BT Mic.

Se aplică online, la BT Mic, AICI.

 

7. Credite cu garanții europene pentru IMM

Firmele mici și mijlocii (IMM) pot obține credite bancare în condiții avantajoase, cu ajutorul unor garanții de la Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Regional (POR), axa destinată Inițiativei pentru IMM-uri. Această linie de finanțare POR are disponibili în total 250 milioane euro.

Banii pot fi accesați direct de la băncile care au semnat, în România, acorduri cu Fondul European de Investiții, una dintre acestea fiind Banca Transilvania.

Avantajul principal pentru clienți este un cost al finanțării mai redus decât în condițiile obișnuite de piață. Împrumutul este garantat 60%.

Pentru astfel de finanțări, IMM-urile pot aplica online, pe siteul BT, sau în oricare dintre sediile Băncii Transilvania.

Numai în primele 9 luni ale anului 2019, Banca Transilvania a acordat în total peste 165.000 de credite, de toate categoriile, firmelor şi persoanelor fizice.

8. Fonduri de investiții românești

Antreprenorii români pot apela la fonduri de investiții pentru finanțări de capital de risc. Pe scurt, fondul de investiții oferă firmei beneficiare o finanțare și primește în schimb un pachet minoritar de părți sociale.

În ultimii 2 ani, cel puțin 3 fonduri de investiții românești susținute de Uniunea Europeană au apărut pe piață oferind finanțări de la 25.000 de euro la 5 milioane de euro: GapMinder, Early Game Venture, Morphosis Capital.

Un alt fond românesc de investiții pentru startup-uri este Roca X, constituit de un grup de oameni de afaceri cu experiență.

Parallax

Vizualizari
41672
Conţinut
Parerea ta despre articol

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri