Raluca Abrihan

Fond românesc de investiții de 2,7 milioane euro pentru firme IT. Lista startup-urilor care au primit deja finanţare

Thumbnail

ROCA X este un fond românesc de investiții în firme din tehnologie cu un buget de 2,7 milioane de euro, din care a investit până acum 600.000 de euro în cinci startup-uri. Fondul îşi propune să ajungă la 10 milioane de euro până în 2021. Ce proiecte caută investitorii.

ROCA X este un instrument de investiţii de tip venture capital (de risc), al cărui public-țintă sunt tinerii antreprenori cu idei revoluționare din zona de tehnologie, în stadiu de MVP sau prototip, cu viziunea de a avea un impact în societate și cu pasiunea pentru a transforma această dorință în realitate. Fondul nu activează exclusiv într-o anumită nișă ci monitorizează activ atât evoluția unor domenii din piața de tech: blockchain, AI, fintech, cât și tendințele nou apărute în tehnologie, derivate din dimensiunile noi ale dezvoltării societății și umanității.

După evaluarea a peste 150 de start-up-uri în doar câteva luni de activitate, ROCA X are deja cinci investiții în valoare de 600.000 de euro.

Afacerile cuprinse în portofoliul ROCA X la momentul actual sunt Feeel platformă digitală europeană care centralizează accesul la servicii de sănătate, Beez - o soluție de cashback, Feexers - marketplace pentru servicii de household & beauty, Betmarkets - o soluție ce transformă pariurile sportive în instrumente de investiție și PatchAI, asistent virtual pentru pacienții implicați în teste clinice.

ROCA X urmărește să identifice ideile fresh din piața europeană, cu un focus axat pe afacerile din zona tehnologiei, al căror potențial îl evaluează și validează echipa de specialiști din spatele inițiativei. ROCA X funcționează ca un gadget care convertește know-how-ul și expertiza echipei în resurse direcționate către accelerarea evoluției afacerilor inovatoare. Convingerea mea e că astăzi suntem în punctul în care toate business-urile de succes au nevoie de componente importante de tehnologie. Ne propunem să identificăm valoarea antreprenorilor care au îndrăzneala să creadă că viitorul le aparține și să le oferim knowledge de management prin care să modeleze ei înșiși acest viitor”, a declarat Andrei Cionca, inițiatorul proiectului si președintele consiliului de supraveghere al ROCA X.

În acest moment în pipe line-ul ROCA X sunt aproape 20 de companii, aflate în diverse stadii de analiză: companii de fintech, proptech, bigdata&AI precum și start-up-uri din domeniul medical și energie verde. Aceste plasamente rapide dovedesc nevoia acută a unui astfel de instrument financiar flexibil și rapid.

În timp ce sursele tradiționale de finanțare se bazează exclusiv pe metrici și indicatori ai succesului pentru a maximiza profitabilitatea investițiilor, ROCA X ține cont și de potențialul de creștere, alăturând la criteriile standard o viziune financiară curajoasă.

Într-un peisaj european și local unde nevoia de finanțare este în creștere, ROCA X alege să activeze în principal în primele etape de finanțare (de tip Seed și Series A funding), aceasta fiind zona cea mai puțin acoperită de opțiuni de investire. De aceea, pe lângă capitalul plasat inițial de ROCA X, companiile din portofoliu vor necesita și runde ulterioare de finanțare, care să le asigure creșterea accelerată dorită. Fiind un partener implicat, ROCA X își dorește să fie parte a procesului de creștere al acestor start-up-uri, spun fondatorii fondului.

Acționarii fondatori ai ROCA X sunt persoane fizice si juridice exclusiv române, aflate în proporție majoritară la prima investiție în domeniul tehnologic, care au înțeles că viitorul în business este indubitabil legat de evoluția tehnologiei. Ei au pus laolaltă pentru începutul acestui demers 2,7 milioane de euro, dar îşi propun ca până la anul fondul să ajungă la un buget de 5 milioane de euro, iar până în 2021 la 10 milioane de euro.

În primă fază,  67% dintre investiţii vor fi în startup-uri româneşti, 18% europene şi 18% din Israel.

Primul fond ROCA a fost lansat în urmă cu doi ani, de CITR, prin divizia de investitii, fraţii Paval (Dedeman), prin PIF Industrial, Dan Sucu (Mobexpert) şi Astra Rail Management GMBH, care a investit direct in divizia de investitii a CITR Group şi avea iniţial un capital social de 4,5 milioane de euro. Printre investiţiile ROCA se numără firmele româneşti S-KARP (producător de pantofi sprot, din Braşov), Frigotehnica (producător de frigidere şi vitrine frigorifice industriale) și Tremot (procesator de miere).

VIDEO Lecţii de bază: Cum ceri bani de la un fond de investiţii

Parallax

Vizualizari
3717
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri