Antreprenorii pot folosi un manual complet pentru incadrarea firmelor in categoriile de microintreprindere, intreprindere mica si intreprindere mijlocie (IMM). Manualul utilizatorului pentru definitia IMM-urilor, realizat de Comisia Europeana, este un instrument util pentru accesarea fondurilor nerambursabile destinate acestei categorii de beneficiari, pentru a nu risca pierderea investitiei. Manualul de 60 de pagini emis e Comisia Europeana, disponibil in limba romana, face referire in primul rand la principalii parametri de incadrare a IMM-urilor:
- microintreprinderile sunt definite ca fiind intreprinderi care au sub 10 angajati si a caror cifra de afaceri anuala sau al caror bilant anual total nu depaseste 2 milioane EUR;
- intreprinderile mici sunt definite ca fiind intreprinderi care au sub 50 de angajati si a caror cifra de afaceri anuala sau al caror bilant anual total nu depaseste 10 milioane EUR;
- intreprinderile mijlocii sunt definite ca fiind intreprinderi care au sub 250 de angajati si a caror cifra de afaceri anuala sau al caror bilant anual total nu depaseste 50 de milioane EUR.
Aceste reguli generale de evaluare nu sunt insa singurele, iar antreprenorii trebuie sa fie atenti inclusiv la legaturile si afilierile firmelor.
"Pentru a determina daca o intreprindere este sau nu este IMM, dimensiunea intreprinderii (angajati, cifra de afaceri si totalul bilantului) nu este singurul factor care trebuie luat in considerare. De fapt, o intreprindere poate fi foarte mica in acesti termeni, dar, daca are acces la resurse suplimentare semnificative (de exemplu, deoarece este proprietatea, afiliata sau in parteneriat cu intreprinderi mai mari), este posibil sa nu fie eligibila pentru statutul de IMM. Prin urmare, pentru intreprinderile cu o structura mai complexa, o analiza de la caz la caz poate fi necesara pentru a se asigura ca doar acele intreprinderi care se incadreaza in <<spiritul>> Recomandarii privind IMM-urile sunt considerate IMM-uri", se arata in Manualul de la CE.
Manualul utilizatorului pentru definitia IMM-urilor detaliaza 4 etape de incadrare a unei firme in categoriile de IMM:
- Etapa 1. Sunt o intreprindere? Primul pas pentru calificarea ca IMM este calificarea ca intreprindere.
- Etapa 2. Ce criterii trebuie verificate si care sunt pragurile? Al doilea pas este acela de a identifica criteriile de eligibilitate si pragurile aplicabile.
- Etapa 3. Ce acopera aceste criterii? Al treilea pas este acela de a interpreta sensul diferitelor criterii si a le aplica in mod corect.
- Etapa 4. Cum se calculeaza aceste date? Al patrulea pas consta in identificarea datelor care trebuie sa fie examinate si evaluate in functie de praguri, in ce cantitati sau proportii. In acest scop, o intreprindere trebuie, in primul rand, sa stabileasca daca este o intreprindere autonoma, o intreprindere partenera sau o intreprindere afiliata.
Manualul Utilizatorului Pt Definitia Imm Comisia Europeana by Claudiu on Scribd
Atentie! Aceasta incadrare a firmelor in categoriile de IMM, utilizata de Uniunea Europeana pentru fondurile nerambursabile, nu are legatura metodologia romaneasca prevazuta in Codul fiscal pentru plata
impozitului pe venitul microintreprinderilor.
Descarca de AICI Manualul utilizatorului pentru definitia IMM-urilor.