Claudiu Zamfir

Încă 500 milioane dolari pentru startup-uri europene, printr-un nou fond, lansat de un investitor al Spotify

Thumbnail

Startup-urile IT europene vor putea obține finanțări de capital de risc printr-un nou fond, în valoare totală de 500 de milioane de dolari, strâns de firma de investiții suedeză Northzone, unul dintre primii investitori în firme ca Spotify, Kahoot! sau Catawiki.

Noul fond de investiții Northzone IX va căuta startup-uri din Europa și de pe Coasta de Est a SUA, care se adresează consumatorilor sau companiilor, spune luni firma de venture capital, într-un comunicat oficial.

Fondul va acorda finanțări de serie A și B, în principal, dar și runde de investiții seed, în mod selectiv, conform Private Equity News. În mod obișnuit, Northzone va face investiții cuprinse între 1 milion și 20 de milioane de euro într-un startup.

Cel de-al nouălea fond al Northzone, de 500 de milioane de dolari, a fost strâns în mai puțin de 5 luni. Fondul a fost suprasubscris și a atras investitori și parteneri mai vechi, dar și unii noi.

Firma de investiții spune că finanțează startup-uri early stage care îndeplinesc următoarele condiții:

  • Remodelează lumea prin soluții creative la probleme reale.
  • Au echipe talentate și echilibrate.
  • Au fondatori cu aptitudini, tenacitate și ambiție.
  • Au capacitatea să se dezvolte la scară și să-și transforme viziunea în afacere.
  • Pot să se extindă pe piețele globale.

Firma de investiții Northzone are birouri în Europa și SUA (date de contact): Londra, Stockholm, Oslo și New York.

Echipa de investiții poate fi găsită pe conturile de LinkedIn și Twitter, AICI.

În cei 23 de ani de existență, Northzone a constituit 9 fonduri de investiții, care au acordat finanțări de capital de risc unui număr de peste 120 de firme.

Printre altele, Northzone a investit în Spotify încă din anul 2008, pe vremea când compania IT era un startup cu 2 ani vechime. Fondată la Stockholm, de Daniel Ek și Martin Lorentzon, platforma de streaming audio Spotify a ajuns în prezent la aproape 250 de milioane de utilizatori în toată lumea, care au acces la peste 50 de milioane de melodii.

În 2018, Spotify s-a listat la Bursa de la New York (NYSE), iar în același an a făcut venituri totale de aproape 6 miliarde de dolari. Tot în 2018, Spotify s-a lansat oficial în România, oferind acces la platformă și artiștilor români.

Un alt startup european în care Northzone a avut încredere este platforma de quiz-uri Kahoot!. Fondată în anul 2013, în Norvegia, de Johan Brand, Jamie Brooker și Morten Versvik, aplicația este folosită în special în educație.

Profesorii organizează ad-hoc concursuri cu variante de răspuns, iar elevii sau studenții își folosesc telefoanele mobile pentru a alege varianta corectă. La final, platforma face punctajul și clasamentul în funcție de răspunsurile corecte și de viteza respondenților. În cei 6 ani de existență, startup-ul norvegian a astrâns investiții de aproape 60 de milioane de dolari.

Catawiki este un alt mare startup eurpean în care Northzone a investit în stadiu incipient. Fondată în anul 2011, în Olanda, de René Schoenmakers și Marco Jansen, Catawiki este o platformă online pe care se vând și se cumpără la licitație diverse obiecte de colecție: artă, ceasuri, cărți, automobile rare, jucării, vinuri. Până în prezent, Catawiki a strâns investiții de aproape 95 de milioane de dolari în total.

Northzone este cea de-a patra firmă de investiții de capital de risc majoră care anunță în decursul unei săptămâni lansarea unui nou fond de investiții pentru companii europene, după Acton Capital (193 milioane dolari), Balderton Capital (400 milioane dolari) și EQT Ventures (660 milioane dolari).

 

Citește și:

TOP Fonduri care finanțează startup-urile din Europa după „părinți, prieteni și proști”

Parallax

Vizualizari
2283
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri