Claudiu Zamfir

Electric-Up: Concurență de 2,5 pe loc la fondurile de câte 100.000 Euro

Thumbnail

Înscrierile la programul Electric-Up, prin care firmele pot obține fonduri nerambursabile decâte 100.000 de euro pentru a-și monta panouri fotovoltaice și stații de încăcare a mașinilor electrice, s-au finalizat miercuri, la miezul nopții, cu un total de 2536 de aplicanți.

Bugetul schemei de finanțare este de 100 de milioane de euro și ajunge pentru 1.000 de solicitanți (la valoarea maximă a finanțării), ceea ce înseamnă că nivelul concurenței este de circa 2,5 pe loc.

Înscrierile au început pe 4 decembrie 2020, dar mult timp antreprenorii au ezitat să aplice. O serie de potențiali solicitanți și consultanți de finanțări au reclamat la StartupCafe.ro că existau anomalii în platforma online de înscrieri, care îi împiedicau pe unii dintre doritori să aplice. De exemplu, o companie mare din domeniul HoReCa, deși avea dreptul să aplice, nu putea să se înscrie, pentru că sistemul electronic avea ca variante doar microîntreprinderi, întreprinderi mici și întreprinderi mijlocii.

Așa se face că în 55 de zile de înscrieri doar o treime din buget a fost acoperit. Pe 28 ianuarie 2021, în jurul orei 17.30, erau depuse doar 337 de cereri de finanțare, așa cum a atras atenția StartupCafe.ro la acel moment. Atunci am cerut clarificări la Ministerul Energiei, iar oficialii de acolo au îndemnat potențialii aplicanți să se înscrie oricum, introducând date care să permită înscrierea, pentru ca apoi să se rezolve anumite inadvertențe prin clarificări.

De atunci, numărul aplicanților a „explodat”, de la 337, câți s-au îmscris în primele 55 de zile, la 2.536, în ultimele 7 zile ale sesiunii.

Programul Electric-Up: Ce urmează

Potrivit Ministerului Energiei, în urma sesiunii de înscrieri, „dosarele solicitanților urmează a fi analizate, iar eventuale documente de completare/actualizare/clarificare, după caz, urmează a fi comunicate aplicanților și încărcate de către aceștia prin intermediul platformei electronice ElectricUp”.

  • „În această etapă se vor transmite, de asemenea, informațiile tehnice privind implementarea proiectului  pentru care se solicită finanțare, conform modelului de fișă de prezentare publicat pe pagina electronică a autorității cât și pe platforma informatică.
  • Ulterior închiderii sesiunii de analiză, se va iniția etapa de semnare a contractului de finanțare.
  • Autoritatea va respecta graficul de implementare conform ghidului  de finanțare a programului ElectricUp.
  • În vederea unei bune implementări a programului ElectricUp, comunicarea informațiilor  actualizate privind calendarul desfășurării etapei de clarificare și calendarul revizuit în conformitate cu agenda Serviciului de Telecomunicații  Speciale (dezvoltator al platformei informatice) se va realiza prin accesarea link-ului energie.gov.ro/ElectricUp ”.
Parallax

Vizualizari
3825
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri