Denisa Crăciun

Alt trend în muncă? Bare Minimum Monday, „un nou concept lansat în speranța că putem păcăli munca”

Trenduri in munca

După „marea demisioneală” și ”Quiet Quitting” (demisia silențioasă) apare un nou concept care stârnește reacții din partea angajaților și angajatorilor deopotrivă. Noua „modă”, ”Bare Minimum Mondays” sau „a face strictul necesar la locul de muncă în zilele de luni”, a pornit pe TikTok de la o antreprenoare din SUA care spune că metoda contribuie la starea sa de bine.

Marisa Jo Mayes, creator de conținut pe TikTok și fondatoarea startup-ului Spacetime Monotasking, care susține că ajută „antreprenorii, freelancerii și pe oricine dorește” să își gestioneze timpul, e de părere că tehnica pe care a descoperit-o o ajută să evite presiunea pe care mulți oameni o simt când se întorc luni la serviciu.

Ce susține că face ea într-o zi de luni pentru a nu se mai simți presată de „lista lungă de taskuri”:

  • stabilește sarcinile obișnuite pe care le are de făcut;
  • se simte responsabilă doar pentru aceste sarcini;
  • continuă cu lucrurile care o fac să se simtă bine.

Decid duminică seara care sunt sarcinile minime de la muncă pe care trebuie să le îndeplinesc luni. Apoi mă consider responsabilă doar pentru acele sarcini și decid cum să-mi petrec restul zilei. Asta înseamnă de obicei îngrijire personală sau să fac ceva care m-ar pregăti să am o săptămână foarte bună. Acest lucru se simte mult mai bine decât să începi cu o listă foarte de lungă, să faci atât de multe și apoi să te simți cu adevărat vinovat că nu ai terminat totul”, spune creatoarea de conținut de pe TikTok.

@itsmarisajo Reply to @itsmarisajo 😴📉🐢 #bareminimummonday ♬ Young Folks - Shindig Society

Antreprenoarea, care a renunțat la jobul pe care îl avea (vânzări de dispozitive medicale) pentru a-și lansa propriul business, spune că ”Bare Minimum Mondays” este destul de similar cu fenomenul Quiet Quitting.

„Bare Minimum Monday a fost răspunsul meu la toată presiunea pe care o simțeam duminica și lunea. E vorba despre faptul că am respins ideea că productivitatea este mai importantă decât starea mea de bine”, susține ea.

Și un raport Gallup din 2022, care a chestionat angajați din 160 de țări, inclusiv din România, arată că 44% din respondenți au „experimentat un nivel foarte mare de stres” cu o zi înainte de a merge la job.

În plus, productivitatea la locul de muncă ar fi mai scăzută în zilele de luni și vineri, potrivit Gitnux. De cealaltă parte, un job flexibil ar creștere productivitatea angajaților, spun oamenii de afaceri, conform sursei citate.

Este un nou concept lansat în speranța că putem păcăli munca într-un fel sau altul”

Am vrut și noi să vedem dacă poate fi vorba despre un trend atunci când vine vorba de bare minimum monday și dacă acest concept a ajuns în România sub o formă sau alta.

Astfel, lipsa chefului de muncă într-o zi de luni nu este o noutate pentru că „mulți dintre noi își pornesc mai greu „motoarele” la început de săptămână”, susține Adrian Virna, co-fondator al firmei de HR Aqua Consulting.

Nu cred că trebuie să considerăm ”Bare Minimum Mondays” un adevărat trend în piață muncii, cel puțin nu în România, ci mai degrabă este un nou concept lansat în speranța că putem „păcăli”muncă într-un fel sau altul”, completează el.

Conceptele de „demisie silențioasă”, „săptămâna de 4 zile” și mai nou ”Bare Minimum Mondays” au apărut în perioada post-pandemie și ar fi un efect al lucrului remote.

„Deși în prima parte a pandemiei angajații au lucrat de acasă, această perioada a fost caracterizată de muncă în exces, ritm alert de meetinguri, calluri, sute de mailuri și multe frustrări deoarece s-a amestecat viață profesională cu viață personală (dormitorul și bucătăria nu mai erau doar locuri de dormit, de luat masă sau de stat cu copiii, ci au devenit adevărate birouri de lucru). În foarte scurt timp a apărut această nevoie de delimitare a vieții personale de cea profesională”– Adrian Virna.

Bare Minimum Monday poate fi mai vizibil în rândul angajaților care lucrează remote

„Trendul” se poate vedea mai ales în cazul angajaților care lucrează remote pentru că au autonomie „în setarea programului și a activităților de lucru”.

Totuși,  „nu este exclus să vedem acest fenomen și în cadrul corporațiilor cu foarte mulți angajați, unde este mult mai ușor să-ți „maschezi” muncă în diverse activități de rutină, care nu presupun un efort foarte mare”, arată co-fondatorul firmei de HR. 

De cealaltă parte, este aproape imposibil ca ”Bare Minimum Mondays” să fie pus în aplicare în firmele cu un număr mic de angajați, întrucât munca pe care o desfășoară aceștia are un impact mult mai mare asupra întregii activități din firmă.

Astfel, angajatorii din România nu ar trebui să își facă griji în privința acestor trenduri care devin virale pe rețelele sociale.

„Atât timp cât sunt setate corect și transparent așteptările din partea ambelor părți, angajator și angajat, acest fenomen ar putea deveni o normalitate doar în condițiile în care angajatul nu privește acest concept că pe o modalitate de a „păcăli” muncă”, potrivit lui Virna.

În plus, nu oricine poate adopta trendul. Angajații care se califică sunt mai degrabă cei cu o viață dinamică, de weekend: „fie persoanele mai petrecărețe, fie cele care nu ratează în weekend ocazia de a merge într-o excursie sau de a se vedea cu prietenii” – Adrian Virna. 

Ce pot face firmele din România pentru a gestiona aceste trenduri

Trendul nu a ajuns și în România, explică co-fondatorul Aqua Consulting, ci mai degrabă la noi există „fenomenul de intrare în atmosfera de weekend încă din timpul zilei de lucru de vineri, sau chiar scurtarea programului de lucru în această zi și începerea în forță a zilei de luni”.

„Faptul că uneori începem ziua de luni mai greu sau faptul că ne prelungim cafeaua de dimineață de la birou cu câteva povești mai lungi alături de colegi despre cum a fost în weekend, cu siguranță nu putem vorbi în România de un fenomen de tipul ”Bare Minimum Mondays”, susține el.

De asemenea, pentru a gestiona aceste trenduri, angajatorii din România trebuie să construiască în timp o cultură organizațională eficientă.

„Acolo unde relația dintre angajator și angajat este bazată pe încredere, apreciere, transparență în setarea așteptărilor și responsabilitate, asemenea trenduri nu ar trebui să îngrijoreze ci mai degrabă să reflecte un mod de lucru sănătos, eficient și constructiv pentru ambele părți”, încheie Adrian Virna. 

Parallax

Vizualizari
3284
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri