Denisa Crăciun

Ce startup să îți deschizi în 2023 pentru șanse mai mari de investiții. Lecție de la Harvard

Idei de afaceri 2023

Profesorii de la Harvard Business School au realizat o listă cu tendințele din 2023 de care antreprenorii ar trebui să țină cont ca afacerile lor să meargă bine. Printre subiectele abordate, aceștia arată și care sunt startup-urile ce vor avea șanse mai mari la finanțare anul acesta, care vor fi cei mai căutați angajați, dar și ce oportunități și dificultăți vor întâmpina firmele. 

  • 2023, anul oportunităților de angajare. Anul trecut, pe fondul fenomenului „Great Resignation”  (sau „Marea demisioneală”, cum e cunoscută la noi), mulți angajați au acționat impulsiv și sunt dezamăgiți de noul loc de muncă, arată profesorul Boris Groysberg. Acum, în 2023, firmele vor avea ocazia să recupereze angajații pe care nu voiau sa-i piardă, susține el. Multe firme și-au schimbat opinia despre reangajarea lucrătorilor care și-au dat demisia și țin cont de performanțe și condițiile în care aceștia au plecat. 
  • Față de 2022, anul 2023 le va aduce mai multe constrângeri antreprenorilor. Investitorii vor pune presiune pe fondatorii de startup-uri, conform profesoarei Julia Austin, care mai arată că aceștia vor fi mai prudenți și vor analiza progresul startup-urilor și evoluția proiectelor anterioare. Antreprenorii ar trebui să se aștepte ca rundele de finanțare să dureze mai mult. 
  • Firmele vor fi mai atente la beneficiile oferite angajaților. În 2023, firmele vor trebui să ofere beneficii financiare și oportunități de dezvoltare angajaților, pentru a-i atrage pe cei care renunță și pentru a evita fenomenul „Quiet Quitting”, despre care am scris și noi pe StartupCafe.ro, potrivit profesoarei Susanna Gallani. 
  • Firmele de venture capital vor fi mai selective. Startup-urilor de inteligență artificială, fintech și proptech le va fi mai ușor să strângă capital și să se extindă, arată profesorul Jeffrey Bussgang. Deși există finanțare pentru toate startup-urile promițătoare, investitorii vor fi mai reținuți decât au fost în ultimii ani. 
  • Munca remote: 2023, anul nomadului digital. Companiile le vor permite angajaților să lucreze de unde vor, fie într-o anumită perioadă din an, fie pe tot parcursului anului, conform profesorului Prithwiraj Choudhury. În 2023 va exista o competiție între firmele care vor să atragă angajați ce lucrează „la distanță”. Pentru companii, nomazii digitali sunt un beneficiu, spune profesorul, pentru că vin cu surse, conexiuni și viziuni inedite. 

Citește mai departe pe Harvard Business School... 

Parallax

Vizualizari
2379
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri