Claudiu Zamfir

SAP rămâne fără un CEO

Thumbnail

Compania germană de tehnologie SAP, care are circa 670 de angajați în România, rămâne fără unul dintre cei doi dorectori generali (co-CEO), care părăsește firma.

Jennifer Morgan (48), care ocupa funcția de co-CEO din octombrie 2019, a ajuns acum la o înțelegere cu Consiliul de supraveghere al SAP și va prărăsi compania de la 30 aprilie 2020. Ea muncea în SAP de 16 ani.

Mai departe celălalt co-CEO, Christian Klein (39 de ani), va rămâne singur pe poziția de vârf din companie. El și-a început cariera la SAP în urmă cu două decenii ca student și a fost numt în septembrie 2019 co-CEO al gigantului tehnologic german, odată cu Jennifer Morgan. De-a lungul carierei, Klein a ocupat, printre altele, și funcția de COO (director de operațiuni), fiind responsabil cu dezvoltarea soluției ERP SAP S/4HANA. De asemenea, el a fost CFO (director financiar) în cadrul SAP SuccessFactors.

Decizia de a trece la un model de leadership cu un singur CEO „a fost luată mai devereme decât era plănuit, pentru a asigura o direcție puternică, lipsită de ambiguități, în vremuri de criză fără precedent”, susține SAP, într-un comunicat.

Klein și Morgan i-au succedat în funcția de CEO americanului Bill McDermott, care condusese SAP un deceniu.

Compania SAP a fost fondată în anul 1972, în Germania, de 5 ingineri ai companiei americane IBM: Dietmar Hopp, Hans-Werner Hector, Hasso Plattner, Klaus Tschira și Claus Wellenreuther. În 2019, compania germană a avut venituri de 27,5 =miliarde de euro.

SAP vine de la „Systeme, Anwendungen und Produkte in der Datenverarbeitung”, adică Sisteme, Aplicații și Produse în Procesarea de Date”.

Compania are și o oarecare legătură mai puțin știută cu România. Hasso Plattner, cofondator și președinte al Consiliului de Supraveghere al SAP SE, are rădăcini în România.

Ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, dezvăluia, într-un interviu acordat HotNews în anul 2017, că Plattner s-a născut în Germania din părinți sași, din Transilvania.

„Cel mai bogat și generos german, Hasso Plattner, s-a nascut la Berlin , în 1944, într-o familie de medici sași din Sibiu, care parasise Romania cu trupele germane. El este creatorul grupului informatic SAP și a înfiintat recent la Potsadm un intitut de înalte studii si un muzeu de artă, amândouă de importanță globală. Plattner nu s-a mai intors în România, nu dă interviuri dar când a auzit că Universitatea Lucian Blaga din orasul natal al părinților și străbunilor are idei și nevoi și-a trimis mesagerii la Sibiu. Se pune la cale un proiect important acolo”, a spus Hurezeanu.

Într-adevăr, în 2018, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu a anunțat că a primit o donație de la Institutul ”Hasso Plattner”, de 4,2 milioane de euro, potrivit publicației sibiene Turnul  Sfatului. Banii aveau să fie direcționați în susținerea tinerilor studenți și cercetători din Sibiu.

La nivel mondial, SAP spune că este lider de piață pe segmentul soluțiilor software pentru afaceri. În prezent, compania are peste 425.000 de clienți în 180 de țări. 77% dintre toate tranzacțiile la nivel global trec printr-un sistem SAP, susține compania germană.

SAP și-a deschis încă din anul 2002 o subsidiară în România. În anul 2018, firma înregistrată la București avea un număr mediu de 672 de angajați, având o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro și profit de 39 de milioane de euro, conform datelor oficiale colectate de Termene.ro.

SAP România a contribuit la dezvoltarea mediului de business local și la transformarea digitală a organizațiilor. Astăzi, circa 600 de companii din România utilizează soluțiile SAP, din industrii precum utilități, transporturi, bănci, asigurări, retail sau producție. De asemenea, 95% dintre cele mai mari 300 de companii pe plan local sunt clienți SAP - mai spune compania.

În 2011, SAP a demarat un proiect de investiții în România, prin deschiderea celui mai important centru de consultanță pentru tehnologiile SAP din Europa, care deservește clienții din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, cu ajutorul a peste 714 de angajați.

Parallax

Vizualizari
3727
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri