Claudiu Zamfir
Românii care vor să facă plasamente în acțiuni americane și europene, criptomonede sau aur pot utiliza de acum o nouă aplicație de mobil, lansată anul trecut, în Germania, de oameni de afaceri ruși.
Platforma fintech Vivid a anunțat miercuri, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, că intră pe piața românească, unde se va bate cu eToro, Revolut și alte servicii de tranzacționare. România este cea de-a 7-a țară în care Vivid se dezvoltă internațional, după ce s-a lansat deja în Germania, Franța, Spania, Italia, Portugalia și Slovenia.
În comunicat, Vivid se prezintă drept o platformă financară fondată la Berlin în 2019, de Artem Yamanov și Alexander Emeshev. Compania spune că are „o echipă internațională, înalt calificată, de peste 300 de angajați în birourile din Berlin, Dublin, Amsterdam și Moscova”.
Aplicația, serviciul pentru clienți și procesele de întreținere și dezvoltare ulterioară a aplicației au fost testate și premiate de TÜV-Süd - mai afirmă Vivid.
În numai un an de funcționare, Vivid a obținut fnanțări de 100 de milioane de euro de la investitori, printre care Ribbit Capital și Greenoaks Capital. Fintech-ul este evaluat în prezent la 360 de milioane de euro.
Potrivit Finextra, Vivid este un spin-off al Tinkoff Bank, o bancă digitală din Rusia, fără sucursale, care oferă diverse servicii financiare online, prin aplicație de mobil și carduri. De altfel, Artem Yamanov, cofondator al Vivid figurează pe LinkedIn drept vicepreședinte senior al Tinkoff Bank, companie în care activează de 15 ani. La rândul său, Alexander Emeshev se prezintă în CV-ul său de pe LinkedIn drept cofondator al Vivid Money, din februarie 2020. Anterior, el a activat alți 5 ani în Tinkoff Bank, unde a ocupat ultima dată funcția de vicepreședinte pentru dezvoltarea noilor produse ale băncii online ruse.
În septembrie 2020, conglomeratul tech rusesc Yandex a anunțat achiziționarea Tinkoff Bank pentru suma de 5,5 miliarde de dolari. Rușii de la Yandex au mai pătruns în România și cu Yango, în 2019, dar această aplicație de transport la cerere s-a retras de la noi un an mai târziu, cu pierderi.
„Piața românească este dezvoltată, cu mulți investitori și educație financiară. Ne adresăm persoanelor fizice care sunt nativ digitale și care caută o modalitate ușoară și cu costuri reduse de a investi și de a-și crește averea. În prezent, milioane de oameni descoperă pentru prima dată lumea investițiilor și a tranzacțiilor bursiere. Vrem să ne asigurăm că acești noi investitori sunt bine pregătiți. Cu ajutorul unui ghid complex, care este îmbunătățit în mod constant de echipa noastră, utilizatorii învață despre piața de capital și despre ceea ce trebuie să știe pentru tranzacționare. Acest lucru ar trebui să le permită tuturor utilizatorilor din România să înțeleagă mai bine procesele de investiții, dar și să recunoască oportunitățile și riscurile investiționale”, a declarat Alexander Emeshev, cofondator Vivid, în comuncatul transmis StartupCafe.ro.
Vivid afirmă că „permite tuturor utilizatorilor să aibă acces la servicii financiare, fără taxe inutile”.
De asemenea, aplicația spune că include funcții pentru cheltuieli, economii și investiții într-o singură aplicație și își propune să devină o platformă în care „investitorii începători pot învăța despre piețele financiare și își pot crește economiile în siguranță”.
Funcția de investiții a Vivid include investiții fracționate fără comision în acțiuni americane și europene și investiții fracționate în metale prețioase precum aurul și argintul - mai susține platforma online.
Prin intermediul „monedelor fracționare”, Vivid spune că oferă utilizatorilor posibilitatea să facă plasamente în criptomonede precum Bitcoin, Ethereum și Litecoin. Vivid a lansat recent și investițiile fractionare în SPAC - companii listate la bursă, special create pentru a face achiziții de firme.
SPAC (special purpose acquisition company) reprezintă o companie creată de investitori cu scopul să strângă bani printr-o listare pe bursă pentru ca ulterior să cumpere o altă companie.
Vivid oferă și funcția de investiții personale, în parteneriat cu compania de investiții CM-Equity AG, cu sediul în Germania. Prin intermediul CM-Equity AG, utilizatorii investesc într-o acțiune suport sau ETF (exchange-traded fund) tranzacționată la bursă. Astfel, CM-Equity AG va fi contraparte pentru fiecare tranzacție și va fi responsabilă de realizarea investiției.
Utilizatorii din România vor putea să investească prin intermediul aplicației Vivid în acțiuni și ETF-uri ale unor companii de renume la nivel internațional, precum Apple, Google și Amazon - mai susține Vivid.
Atât investitorii începători, cât și cei experimentați pot alege potențialele investiții în funcție de sector sau de temă - de exemplu, energia verde reprezintă în prezent una dintre principalele tendințe de investiții. Atunci când clienții Vivid investesc în acțiuni americane, moneda euro este convertită în dolari americani la un curs de schimb valutar în timp real, împreună cu o marjă fixă redusă de 0,5%.
Cu ajutorul aplicației de investiții în metale prețioase, clienții pot profita de creșterea potențială a prețurilor metalelor prețioase în loc să cumpere direct lingouri de metal fizic. „Clienții Vivid au posibilitatea de a investi fracționat în aur și argint, de la doar 0,01 euro cu o marjă de profit de 0,5-1% (suma adăugată la prețul de cost al bunurilor pentru a acoperi cheltuielile generale și profitul)” - mai spune Vivid.
Pe lângă oportunitățile de investiții în acțiuni și în metale prețioase fracționate, Vivid oferă oportunități de investiții în criptomonede prin intermediul monedei fracționate. Utilizatorii pot investi indirect de la 0,01 euro, iar pentru cei care nu sunt familiarizați cu criptomonedele, platforma oferă materiale educaționale gratuite.
Pentru lansare, noul serviciu va oferi oportunități de investiții în cincizeci de criptomonede în această etapă, inclusiv Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Algorand, BAT, Cardano, Chainlink, EOS, Litecoin și NEM, printre multe altele. Investițiile în criptomonede sunt disponibile pentru toți clienții Vivid și vor fi extinse în continuare în perioada următoare.