Claudiu Zamfir

Super-achiziție fintech, 5,5 miliarde dolari: Gigantul rus Yandex vrea să cumpere o bancă online

Thumbnail

O tranzacție imensă se pregătește pe piața companiilor de tehnologii financiare (fintech): gigantul rus Yandex a anunțat că vrea să cumpere o bancă online, la o valoare de 5,48 miliarde dolari.

Achiziția băncii digitale ruse Tinkoff de către Yandex urmează să se facă în bani și în acțiuni. Tranzacția este condiționată de votul în adunarea generală a Yandex.

Compania Yandex, a fost fondată, în Rusia, în anul 1997, sub numele de CompTek (firmă care deținea motorul de căutare Yandex). În anul 2000 a fost fondată compania actuală, sub numele de Yandex. Fondatorii companiei sunt Arkady Volozh (CEO), Arkady Borkovsky și Ilya Segalovich. Ei și cea mai mare parte a echipei coordonează afacerile de la sediul din Moscova, dar compania este înregistrată legal la Amsterdam.

Yandex s-a listat la bursa Nasdaq, de la New York, în anul 2011, la o valoare de piață de circa 8 miliarde de dolari, atunci. Conglomeratul rusesc oferă acum peste 70 de servicii orientate către tehnologie.

Pe anul 2019, Yandex a raportat venituri de 2,8 miliarde de dolari și profit de 180 de milioane de dolari.

În România, colosul IT rusesc este prezent prin servicul său de transport în sistem ridehailing Yango, de anul trecut. 

De partea cealaltă, Tinkoff a fost fondată în anul 2006 de către antreprenorul rus Oleg Tinkov. Banca digitală nu are sucursale și oferă diverse servicii financiare online, prin aplicație de mobil și carduri. Tinkoff este al doilea emitent de carduri din Rusia, cu o cotă de piață de 13,2% conform informațiilor de pe site-ul oficial. Fintech-ul rusesc este listat la Bursa de la Londra, din anul 2013. CEO-ul Tinkoff este Oliver Charles Hughes, cetățean rus de origine britanică.

Parallax

Vizualizari
2466
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri