Claudiu Zamfir

Vrei să-ți deschizi restaurant în 2019? Mai gândește-te și la cifrele astea

Thumbnail

Dacă o familie românească are 100 de lei, doar 1 leu și 90 de bani cheltuie la restaurant, la bar sau la pub, potrivit celor mai recente date publicate de Biroul european de statistică, Eurostat.

Structura consumului pe gospodărie în România îți poate da o idee privind preferințele și posibilitățile de cheltuire pe care le au consumatorii din România, un aspect foarte important când te decizi să-ți deschizi o afacere care se adresează publicului larg - business to consumer.

Bineînțeles, sunt mulți alți factori de care trebuie să ții cont, cum ar fi concurența în piață, nivelul taxelor, al salariilor și altele, dar structura consumului populației are o relevanță destul de mare.

Dacă luăm 12 categorii de cheltuieli ale unei gospodării, în anul 2017, românii și-au dat banii pe:

 • alimente din magazine - 26,4% din totalul cheltuielilor gospodăriei. Este cel mai mare procentaj al cheltuielilor cu alimentele din toată Uniunea Europeană (media UE este de 11,1%).
 • băuturi alcoolice și țigări - 5,7% (peste media UE, de 3,8%).
 • haine și încălțăminte - 3,5% (sub media UE, de 4,9%),
 • costurile cu locuința, inclusiv chiria, utilitățile, reparațiile - 22,5% (sub media UE, de 24,2%). mobilă, electrocasnice, uz casnic - 4,6% (sub media UE, de 5,5%),
 • cumpărarea de autoturisme, motociclete și alte mijloace de transport - 2% (sub media UE, de 3,7%),
 • carburanți și reparații auto - 5,9% (2ub media UE, de 6,5%),
 • transport în comun, inclusiv avion și tren - 3,3% (peste media UE, de 2,8%),
 • telefon, internet și alte mijloace de comuncare - 4,1% (peste media UE, de 2,5%),
 • restaurante, cafenele, baruri - 1,9%, ultimul loc în UE (media UE este de 7,1%),
 • cazare la hoteluri și pensiuni - 1,2% (sub media UE, de 1,7%),
 • asigurări - 0,5%, ultimul loc în UE (media UE este de 2,5%).

Thumbnail

Agregat, cheltuielile cu restaurantele și hotelurile reprezintă 3,1% din cheltuielile unei gospodării românești, în medie, potrivit datelor Eurostat pe anul 2017. România se află astfel la cel mai mic nivel din Uniunea Europeană la ponderea acestei categorii de cheltuieli ân totalul consumului unei gospodării.

Media UE este de 8,8% din cheltuieli pentru cheltuielile cu restaurantele și hotelurile. În cifre absolute, cheltuielile gospodăriilor cu restaurantele și hotelurile totalizează 740 de miliarde de euro în UE, pe anul 2017, ceea ce înseamnă circa 1400 de euro pe locuitor, în medie.

În cazul României, ponderea cheltuielilor gospodăriilor cu restaurantele și hotelurile a scăzut de la 5% la 3,1% în perioada 2007-2017. Aceasta nu înseamnă neapărat că românii au chetuit mai puțin la restaurante, baruri, hoteluri sau pensiuni, pentru că există și posibilitate ca celelate categorii de cheltuieli, cum sunt energia sau benzina, să fi crescut mai mult, ca bani.

În orice caz, aceste date pot oferi antreprenorilor un indiciu asupra potențialului pe care o afacere în domeniul restaurantelor sau pensiunilor o poate avea în România.

De menționat, totuși, că de la 1 noiembrie 2018 TVA a scăzut de la 9% la 5% pentru o serie întreagă de activități din domeniul HoReCa, ceea ce reprzintă o oportunitate pentru patronii din acest sector.

De asemenea, patronii din domeniul HoReCa plătesc cele mai mici salarii angajaților, comparativ cu celelalte sectoare de business, în România.

Parallax

Vizualizari
7188
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri