Claudiu Zamfir

Lege: TVA redusă la 5% pentru mai multe tipuri de afaceri în turism și agrement

Thumbnail

Lista tipurilor de afaceri turistice la care se aplică TVA redusă la 5% se extinde cu anumite domenii de activitate, potrvit unei legi adoptate miercuri de Parlament și trimise la promulgare.

Ordonanța de urgență prin care Guvernul a redus TVA de la 9% la 5% pentru o serie întreagă de afaceri HoReCa a fost aprobată de Camera Deputaților, ca for decizional, care a introdus în plus un amendament prin care se extinde lista de domenii care intră sub incidența reducerii taxei pe valoare adăugată, relatează Mediafax.  

Potrivit amendamentului parlamentarului Sorin Lazăr (PSD), se va aplica cota de TVA de 5% și pentru:

  • transportul de persoane cu vehicule cu tracţiune animală, folosite în scop turistic sau de agrement,
  • transportul de persoane cu ambarcatiuni folosite în scop turistic sau de agrement,
  • transportul de persoane cu trenurile sau vehiculele istorice cu tracţiune cu aburi pe linii înguste în scop turistic sau de agrement,
  • transportul de persoane utilizând instalaţiile de transport pe cablu - telecabină, telegondolă, telescaun, teleski - în scop turistic sau de agrement.

Modificările introduse miercuri în Legea de aprobare a OUG mai au nevoie să fie promulgate de președintele Iohannis și publicate în Monitorul oficial, pentru a intra în vigoare.

Reamintim că Guvernul a adoptat, la începutul lunii octombrie, o ordonanţă de urgenţă privind aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru servicii precum cazare, servicii de restaurant şi catering, accesul în parcuri de distracţii, dar şi pentru închirierea terenurilor amenajate pentru camping.

Astfel, de la 1 noiembrie 2018, aplicarea cotei reduse de TVA de 5% s-a extins și la:

  • pentru cazarea în cadrul sectorului hotelier sau a sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
  • serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea;
  • dreptul de utilizare a facilităţilor sportive în scopul practicării sportului şi educaţiei fizice, altele decât cele care sunt scutite prin legislaţie, serviciile constând în permiterea accesului în parcuri de distracţii şi în parcuri recreative.

Prin aceeaşi OUG s-a eliminat şi cota redevenţei pentru apa geotermală şi apa minerală naturală utilizată pentru consumului populaţiei la buvetele publice. Anterior, redevenţa era de 5% din valoarea producţiei şi se plătea la încheierea licenţei sau la eliberarea permisului de exploatare.

Citește și:

O problemă cu TVA pentru restaurantele care livrează mâncare, inclusiv pe Uber Eats, Glovo sau Foodpanda

Parallax

Vizualizari
4646
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri