Claudiu Zamfir

Patronii din transporturi resping impozitarea suplimentară a indemnizației de mobilitate pentru șoferi

Thumbnail

Patronii de firme de transport reuniți în organizațiile C.O.T.A.R., A.P.T.E. 2002 și A.P.U.LU.M. se alătură valului de critici față de modificările fiscale aprobate de Guvern în primă lectură și cer Executivului să scoată din forma finală a ordonanței de urgență de revizuire a Codului fiscal supra-impozitarea indemnizației de mobilitate pe care societățile din domeniu o acordă șoferilor.

În acest moment, indemnizațiile plătite șoferilor, de companiile de transport, pentru clauza de mobilitate au același regim ca indemnizațiile de detașare/delegare, fără a fi impozitate suplimentar.

Guvernul vrea acum să taxeze aceste indemnizații. Astfel, la articolul 36 al proiectului de ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor, aprobat de Guvern în primă lectură, se prevede impozitarea valorii din această indemnizație care depășește 33% din salariul de bază al șoferului respectiv.

C.O.T.A.R., A.P.T.E. 2002, A.P.U.LU.M. solicită „eliminarea, de urgență, a prevederii din viitorul Cod fiscal care va introduce supraimpozitarea veniturilor transportatorilor”. „Suntem pregătiți să ieșim în stradă, în toată țara!” - amenință patronii de firme de transport.

„Propunerea de majorare a impozitelor pentru transportatori va băga în faliment toate firmele românești, după doi ani și jumătate în care transportatorilor li s-au pus piedici și nu li s-a acordat nici un fel de ajutor. Acest sector economic a fost grav afectat de restricțiile impuse de pandemie, apoi de majorarea prețurilor la carburanți și la polițele RCA. Toate acțiunile guvernelor din ultimii doi ani și jumătate au fost în defavoarea transportatorilor români”, mai spun organizațiile patronale din sectorul transporturilor.

Guvernul introduce această impozitare după ce tot anul acesta, prin Legea 72/2022, adoptată de Parlament și promulgată de președintele Iohannis, indemnizația pentru șoferi a fost scutită de supra-taxare.

„Prin această modificare, Guvernul trece încă o dată peste votul democratic din Parlamentul României și peste Președintele României, pentru a obține falimentarea transportatorilor români. Guvernul vrea, astfel, să anuleze o lege votată de Parlament și promulgată de Președinte, la mai puțin de 3 luni de la intrarea ei în vigoare - Legea 72/2022” - denunță acum transportatorii.

În comunicat, firmele de transport revin și la vechiul lor „război” cu investitorii străini din domeniu.

„Transportul rutier din România este ținta atacurilor permanente din ultimii ani, ale unor companii multinaționale care doresc să elimine firmele de pe piața românească, pentru a putea prelua această piață. Observăm o permanentă sincronizare a acțiunilor guvernelor României cu dorințele companiilor care se pregătesc să intre pe piața din țara noastră, pentru că toate deciziile au fost luate astfel încât să distrugă firmele românești” - acuză patronii români din sectorul transporturilor.

Parallax

Vizualizari
951
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri