Smile Media

[P] Cum să te protejezi online, mai ales când folosești dispozitivele și în scop profesional

Telefon

Tot mai multe persoane au locuri de muncă de tip remote (în afara unui spațiu fix deținut de firma pentru care lucrează) sau hibrid (parțial la birou, parțial de la distanță). De asemenea, mediul de afaceri tot mai dinamic determină mulți angajați să ajungă să pună cu greu granițe între timpul liber și cel din programul de lucru.

În funcție de priorități, de urgențe, de momente speciale, se ajunge să se lucreze și de acasă, cu atât în cazul antreprenorilor. O mare parte din economia României este susținută de IMM-uri și PFA-uri, adică micii întreprinzători și cei care practică profesii liberale.

În acest context, adesea se ajunge ca dispozitivele conectate la internet folosite în scop personal să fie utilizate uneori și în scop profesional, dar și invers. Ne referim la PC-uri, laptopuri, smartphone-uri și tablete.

În era digitală, o mulțime de activități din viața de zi cu zi sunt legate de gadgeturile noastre și de mediul online. De la simpla informare la socializare virtuală, de la shopping la banking, toate acestea presupun folosirea de dispozitive plus rețele WiFi sau date mobile.

Astfel, nu sunt rare cazurile în care gadgetul pe care verifici emailul de serviciu sau pe care salvezi diverse documente de la locul de muncă este folosit și pentru comunicare pe social media, și pentru vizionarea de filme și seriale pe platforme de streaming video sau alte variante de divertisment.

Poate ai instalate chiar aplicații de dating sau navighezi online pe website-uri legate de anumite hobby-uri. Nimic greșit până la urmă, doar că este nevoie de maximă atenție pentru ca această folosire mixtă să nu îți genereze probleme. Infractorii cibernetici sunt tot mai activi și mai inventivi, iar pericolele pândesc utilizatorii care nu sunt prudenți.

Mare atenție la parolele utilizate

Deși este o chestiune elementară, s-a dovedit statistic faptul că foarte multe persoane ignoră importanța parolei. Este ca și cum ai avea un lacăt pe care îl lași deschis sau un seif fără cifru.

Parolele foarte simple, comune, sunt ușor de intuit, mai ales că infractorii de pe internet folosesc software capabil să treacă foarte repede de astfel de mijloace de protecție ineficiente. Alege așadar parole complexe, cu multe caractere, care conțin litere mici, litere mari, cifre și simboluri speciale.

În plus, nu folosi aceeași parolă la toate conturile tale online care implică date personale reale sau tranzacții financiare, așa cum este cazul pe platformele de internet banking, pe cele de pacanele online, poker, pariuri sportive sau alte jocuri de cazino. De altfel, la alegerea parolei ți se va solicita, de regulă, crearea unei combinații complexe, greu de ghicit.

Folosește autentificarea în 2 pași

Serviciile de email, rețelele sociale, băncile comerciale, platformele de trading și chiar cele de jocuri de noroc online permit mai nou conectarea în siguranță pe bază de amprentă personală setată pe dispozitiv sau / și autentificare în 2 pași - parolă plus cod unic primit prin SMS sau email, valabil o foarte scurtă perioadă de timp.

Nu accesa linkurile primite direct pentru autentificare

Ai primit pe email sau în mesaje (SMS ori prin mesageria din social media) informări care par din partea unor persoane chiar și cunoscute sau din partea unor companii sau instituții, conținând linkuri și îndemn de conectare la conturile tale personale? Capcanele sunt la tot pasul, tentativele de phishing falsifică mesaje, conturi pe rețele sociale și desigur clonează chiar website-uri ale unor bănci, firme sau instituții publice. Când te autentifici într-un cont personal, ai grijă ca în browser să tastezi chiar tu adresa dorită - verifică detaliile cu maximă atenție!

Nu crede în veștile prea bune

Ești informat despre un premiu câștigat online și trebuie să completezi date personale? Ai primit acces la reduceri fabuloase sau comenzi pentru firmă de la clienți necunoscuți care te îndeamnă să deschizi unele atașamente la email? Ceea ce este prea frumos să fie adevărat, cel mai probabil este fals. Din nou, atenția la detalii te poate scăpa de multe potențiale pericole.

Evită orice software care nu este de încredere și folosește antivirus și firewall

Utilizează mijloace de protecție în timpul sesiunilor tale de navigare online - firewall și antivirus. Updatează mereu browserul și orice alte programe de încredere. Nu instala software de proveniență incertă, nici când îți este recomandat de diverse persoane pe care le cunoști. Există programe informatice dăunătoare care îți pot afecta negativ dispozitivul și te pot face vulnerabil în fața infracțiunilor cibernetice.

Parallax

Vizualizari
28
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.436
Just for testing :

interaction: 0.86

popularity: 0.46

publishing: 2.89

expertise: 0.08

rating: 1.436

Content Marketing
SmileMedia nu ofera doar campanii. Functionam ca un digital newsroom capabil să creeze conținut de orice tip: grafic, text, foto, audio sau video.
Articole publicate : 1, 366
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri