Raluca Abrihan

Studiu: 6 din 10 angajaţi români lucrează de acasă cel puțin o data pe săptămână

Thumbnail

Aproximativ 6 din 10 români lucrează de acasă (remote) cel puțin o dată pe săptămână, iar peste 80% din companii sunt de părere că un spațiu flexibil ar avea un impact direct în creșterea afacerii, maximizarea profitului și menținerea competitivității, arată un studiu citat de Mediafax.

„Aproximativ 60% dintre angajații români lucrează remote cel puțin o dată pe săptămână, iar peste 80% din companii consideră că un spațiu de lucru flexibil ar avea un impact direct în creșterea afacerii (91%), în maximizarea profitului și menținerea competitivității (87%), că le-ar oferi posibilitatea să-și extindă afacerea în piețe noi, să recruteze și să mențină talentele în organizație (84%)”, arată studiul IWG.

Potrivit studiului, când nu lucrează de la sediul firmei, aproape jumătate dintre respondenții români intervievați lucrează de acasă, iar aproximativ 20% dintre aceștia spun că preferă cafenele și opțiunile de tip business lounge.

„Peste 90% dintre managerii români au recunoscut că sunt preocupați ca firma pe care o conduc să răspundă mai repede decât competiția la schimbările din piață și să capitalizeze pe oportunitățile care apar în piețe noi, dar fără să facă investiții pe termen lung (81% dintre repondenți). Totodată, companiile din România (63%) sunt interesate să crească în următorii 3-5 ani veniturile din contracte internaționale, față de media de 50% a respondenților globali”, reiese din studiu.

Managerii români sunt de părere că un mediu de lucru flexibil, din perspectiva alegerii orei și a locației, îi ajută pe angajați să fie mai productivi (peste 80%), mai satisfăcuți la locul de muncă și să aibe întâlniri mai eficiente (peste 70%), și totodată le permite acestora să lucreze mai aproape de casă (peste 50%).

Caracteristicile unui spațiu de lucru productiv, în opinia respondenților din România, sunt date de un design inspirațional pentru colegi și clienți (72%), de internetul de mare viteză (57%), de un număr generos de săli de întâlnire (40%) și de acces la căile de transport (34%).

La întrebarea „ce le-ar determina pe companiile din industria în care activezi să utilzeze locații remote”, optimizarea costurilor a fost răspunsul a peste 90% dintre respondenți, urmat de creșterea productivității, un mai bun work-life balance pentru angajați și reducerea timpului pierdut în trafic de aceștia. Totodată peste 80% dintre antreprenori au menționat posibilitatea de scale-up și scale-down a afacerii, fără investiții pe termen lung în sediu.

Managerii intervievați (90%) sunt de părere că angajații care lucrează în regim remote pot aduce economii semnficative pentru firmă și că utilizarea unor birouri flexibile ar scădea cu până la 10% cheltuielile anuale de management al spațiilor (81%) - administrare, echipare și decorare, costuri de mentenanță - și cheltuielie cu spațiul neutilizat (40%).

Oamenii de afaceri din România au o disponibilitate scăzută (28%), față de media globală (41%) de a avea capitalul blocat în contracte pe termen lung legate de proprietăți și tehnologie. Peste 60% dintre respondenți au recunoscut că iau în considerare renunțarea la spațiul actual în favoarea unei soluții de sediu flexibil, bazată pe abonament, pentru a redirecționa mai mult capital către inițiative de creștere a afacerii.

Principalele 3 avantaje pe care le oferă un spațiu de lucru flexibil pentru o companie care începe activitatea într-o nouă locație sunt legate de evitarea costurilor de amenajare și de investire a capitalului (74%), viteza de set-up a spațiului (64%) și eliminarea perioadei de ‘business downtime’ aferent acestor activități (31%).

Obstacolele percepute ca relevante atunci când companiile se extind în noi locații sunt legate de raportul calitate-preț (78%), costul cu infrastructura IT și servicii (67%) și resursele necesare pentru dotarea și amenajarea noului spațiu (57%).

Descarcă Legea telemuncii: Reguli pentru firmele cu angajați care lucrează de acasă. Definiția în care pot intra și programatorii

Angajaţii care lucrează de acasă: Avantaje şi dezavantaje. Sfaturi pentru angajatori pentru ca munca remote să funcţioneze

Parallax

Vizualizari
954
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Peter
Dark
Total, neconcludent articolul. Despre ce firme este vorba?? La cine se refera statistica? La Dl. Gheorghe cu o fabrica de facut mobilier sau termopane? Ati putea intra in politica: vorbiti (scrieti) vorbe, da rongleze!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri