Raluca Abrihan

Antreprenor IT: Outsourcingul înseamnă migraţia IT-iştilor, chiar dacă ei de fapt lucrază în ţară. Soluţia – facilităţi fiscale pentru startup-uri

Thumbnail

Vorbim de o prbolemă a migraţiei, la fel ca în cazul altor domenii, precum în cazul medicilor, doar că că tehnologia le oferă IT-iştilor posibilitatea să stea aici. Companiile de outsourcing utilizează resursele calificate şi talentul românesc din IT. Soluţia este startup-ul. Dar acestea ar trebui să aibă facilităţi fiscale, mai importante decât cele pe care le au deja IT-iştii - spune omul de afaceri Liviu Drăgan, fondator Total Soft.

Companiile de outsourcing utilizează resursele calificate şi talentul românesc din IT pentru capitalizarea firmelor de afară. 80% din firmele de IT din România fac outsourcing, ceea ce înseamnă că ei capitalizează în produsele lor, a celor de afară – a subliniat Liviu Drăgan.

Drept urmare, vorbim de o migraţie la fel ca cea a medicilor, doar că tehnologia le oferă posibilitatea IT-iştilor să stea aici.

Şi atunci, singura soluţie este să folosim aceste resurse, această forţă economică pentru România. Soluţia este startup-ul.

Dacă această masă de 80% începe să înţeleagă avantajele unui startup, ale unor lucruri noi, atunci ei vor abandona outsourcing-ul şi se vor concentra pe produse originale.

Dar pentru ca asta să fie posibil startup-urile ar trebui să aibă facilităţi, care trebuie să fie mai importante decât facilităţile fiscale pe care le au deja IT-iştii. Trebuie încurajate startup-urile pentru că doar ele pot revoluţiona IT-ul românesc – a mai adăgat omul de afaceri.

Exportul de software și servicii IT a ajuns în 2016 la 2,6 miliarde de euro, cu aproape 19% mai mult față de 2015, reprezentând 74% din cifra de afaceri a sectorului. Estimările arată că ponderea exporturilor în totalul cifrei de afaceri a sectorului este în creștere și va atinge 79% în 2020, în condițiile curente ale pieței, arată datele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software din România.

Liviu Drăgan este fondatorul companiei Total Soft, cu afaceri de peste 20 de milioane euro anul trecut. El a vândut compania lansată în 1994. A rămas la conducerea ei, până în vara anului trecut, când a renunţat la funcţia de CEO.

Recent, el a anunţat lansarea unui a anunţat o investiţie de 1,5 milioane euro într-un startup de inteligenţă artificială.

O primă rundă de finanţare pentru lansarea platformei Druid a fost obţinută de la investitori privaţi, precum: Anca Vlad, fondatoarea grupului Fildas (Catena), Radu Enache, proprietarul lunaţului de hoteluri Continental şi Eugen Banciu, fondatorul Farmexpert. Cum va funcţiona acest startup, care îşi propune să creeze asistenţi virtuali pentru angajaţii din companii.

Citeşte aici mai multe despre startup-ul Druid.

Parallax

Vizualizari
2227
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri