Denisa Crăciun

Investițiile românilor prin Revolut în 2023: Tesla, NIO și altele

revolut

Numărul românilor care fac investiții personale cu aplicația financiară Revolut s-a dublat, aproape, la finalul anului 2023, față de 31 decembrie 2022 (+95%).

Utilizatorii români ai aplicației financiare au fost printre cei mai entuziaști investitori europeni, după numărul de clienți ai produselor de investiții, iar portofoliul mediu/ client a atins suma de 1.640 euro, în timp ce media per utilizator, la nivelul SEE, a fost de 1.827 euro, potrivit unui comunicat transmis, joi, StartupCafe.ro.

Pe piața locală, cea mai mare sumă medie investită a fost înregistrată în rândul segmentului de vârstă 45-54 de ani, atingând 3.145 euro/client. Conform unui raport al fintech-ului, bărbații „s-au dovedit investitori individuali mai entuziaști decât femeile, atât în privința frecvenței investițiilor, cât și a sumelor”.

Un utilizator român a investit de aproape două ori și jumătate mai mulți bani decât o investitoare - 1.980 euro în medie/ client față de 840 euro/ clientă.

Investițiile românilor prin Revolut, în 2023

În 2023, românii au preferat să adauge în portofoliile lor investiționale:

  • acțiunile companiei americane Tesla (TSLA);
  • pe cele ale producătorului de vehicule electrice NIO (NIO);
  • și-au diversificat portofoliile cu acțiunile companiei de divertisment AMC (AMC).

În privința preferințelor pentru acțiunile europene, pe primul loc în top s-a situat compania finlandeză Nordea Bank (04Q), iar top trei acțiuni preferate a fost completat de banca olandeză ABN AMRO Group N.V. (AB2) și de compania germană de tehnologie optică Jenoptik AG (JEN).

De asemenea, ETF-urile preferate de români în 2023 au fost Vanguard S&P 500 (VUSA), Xtrackers Global Inflation-Linked Bond ETF (XGIN) și iShares Treasury Bond 7-10yr (Dist.) ETF (IBB1).

La nivel general, în rândul celor din SEE, cele mai tranzacționate acțiuni de pe bursele americane au fost cele ale producătorului de vehicule electrice Tesla (TSLA), urmate de cele ale companiei de transporturi spațiale Momentus (MNTS) și ale companiei auto chinezești NIO (NIO). Printre acțiunile europene preferate au fost cele ale producătorului olandez de bere Anheuser-Busch (1NBA), urmat de gigantul german din industria auto Volkswagen (VOW3) și compania olandeză de plăți electronice Adyen (1N8).

„Analizând evoluția pieței în 2023, vedem că piața de capital a cunoscut o creștere impresionantă cu peste 24% pentru indexul S&P 500 și cu 54% pentru indexul Nasdaq 100, arătând reziliența și adaptabilitatea mediului financiar la contextul economic global. Privind la 2024, perspectiva unor dobânzi care să ajungă până la un maximum posibil de 4%-5% în SEE imprimă o dinamică diferită față de anul anterior. Pe măsură ce dobânzile scad, prețurile obligațiunilor cresc și se creează noi oportunități strategice pentru investitori. În curând, și Revolut le va permite clienților săi accesul la acest tip de instrumente investiționale, direct în aplicație, pe telefoanele lor mobile. Mai mult, tendința de temperare a inflației din ultimele luni aduce un sentiment de optimism care contribuie și el la reconfigurarea strategiilor de investiții. Cum abia am intrat în noul an, o atitudine echilibrată și analitică a condițiilor de piață este binevenită pentru cei care doresc să fructifice noile oportunități”, a declarat Rolandas Juteika, Head of Wealth and Trading SEE la Revolut.

Aplicația financiară are în portofoliul de investiții peste 2.200 de acțiuni ale companiilor listate pe bursele americane, peste 140 de acțiuni de pe bursele europene și 200 de fonduri tranzacționate pe bursă (ETFs) prin intermediul aplicației.

Serviciile de investiții în SEE sunt oferite de Revolut Securities Europe UAB (Revolut), companie de investiții autorizată de Banca Lituaniei (BoL).

---

Citește și:

Parallax

Vizualizari
602
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri