Denisa Crăciun

Intel, 33 miliarde Euro pentru producția de cipuri în Europa

Thumbnail

Intel a anunțat marți că intenționează să investească peste 33 de miliarde de euro în stimularea producției de cipuri în Europa.

Producătorul de cipuri spune că va construi două noi fabrici în Magdeburg, Germania. Construcția propriu-zisă va începe în prima jumătate a anului 2023.

Producătorul din Santa Clara, oraș din California, spune că va investi 17 miliarde de euro în fabrica din Germania și se așteaptă ca investiția să creeze 7.000 de locuri de muncă în construcții (n.r. pe parcurs ce fabrica va fi construită) și 3.000 de joburi permanente la Intel.

Intel vrea, de asemenea, să creeze un nou centru de cercetare și dezvoltare în Franța și să investească în servicii de cercetare, dezvoltare și producție în Irlanda, Italia, Polonia și Spania.

Totodată, compania continuă să investească în proiectul său din Leixlip, Irlanda, unde a alocat 12 miliarde de euro și vrea să dubleze spațiul de producție, în așa fel încât să aducă tehnologia procesorului Intel 4 în Europa și să își extindă serviciile.

Odată ce va finaliza aceste planuri, investiția totală a Intel în Irlanda va ajunge la peste 30 de miliarde de euro.

Anunțul de marți al Intel vine după ce compania americană a susținut că va cheltui 80 de miliarde de euro în următorul deceniu, în Europa, pentru o capacitate de producţie de ultimă oră, în așa fel încât viitoarele deficite de cipuri semiconductoare să fie evitate.

De asemenea, decizia de a investi în statele europene vine și în contextul în care Europa încearcă să-și reducă dependența față de furnizorii asiatici.

Și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, salută inițiativa Intel de a investi în UE.

Într-o declarație oficială pe pagina Comisiei, von der Leyen spune că prin Legea Europeană a Cipurilor „vrem să facem din Europa un lider în producția globală de semiconductori. Și vrem, de asemenea, să ne consolidăm prezența, cu tehnologii locale, sigure”, care sunt de neprețuit în „lumea agitată în care trăim”.

„Acesta este motivul pentru care văd anunțul de astăzi al Intel ca pe o primă realizare raportată la Legea Europeană a Cipurilor. O investiție de 80 de miliarde de euro pe întreg lanțul semiconductorilor. De la cercetare și dezvoltare la producție și asamblare avansată. Cu mulți parteneri locali puternici”, a spus președintele Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a mai adaugăt că „scopul este să avem 20% din producția mondială de microcipuri în Europa până în 2030. Este de două ori mai mult decât astăzi, pe o piață care se va dubla în următorul deceniu”.

Parallax

Vizualizari
1911
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri