Ovidiu D. Popica

Domenii .ro ROTLD: De azi intră în vigoare noul sistem cu tarif anual de înregistare și mentenanță

Thumbnail

 

Noul sistem de tarifare pentru domeniile .ro pentru care utilizatorii vor plăti tarif de înregistrare și mentenanță anuală intră în vigoare de azi, 1 martie 2018. Pentru înregistrarea și mentenanța unui domeniu .ro utilizatorii vor trebui să achite o taxă anuală de 12 euro (fără TVA). Domeniul va putea fi reînnoit pe o perioadă cuprinsă între 1 și 10 ani. ROTLD a activat deja o pagină unde utilizatorii pot verifica data de expirare a domeniilor deja înregistrate.

Preț domenii web, la ROTLD: 12 euro plus TVA, pentru un an

Practic, începând de azi, pentru orice domeniu .ro nou înregistrat, utilizatorii vor trebui să achite 12 euro, la care se adaugă TVA, dacă vor să rezerve și să utilizeze domeniul pentru 1 an, respectiv 120 de euro dacă durata este de 10 ani.  În cazul domeniilor vechi, deja înregistate, se aplică regula potrivit căreia, vechea taxă acoperă minim 5 ani de mentenanță.

Pentru partenerii acreditați ROTLD, adică firmele care pot vinde domenii către utilizatori, tariful ”en-gross” este de 6 euro fără TVA, iar diferența până la tariful final oferit utilizatorului este marja lor de adaos.  

Dacă dorește să achite mai puțin decât tariful direct de la ROTLD, utilizatorul poate folosi serviciile unuia dintre partenerii ROTLD, care probabil, vor căuta să vină pe piață cu oferte concurențiale de tarife.

ATENȚIE: tariful de înregistrare și mentenanță pentru un domeniu web, nu înseamnă și găzduirea domeniului .ro; acesta este un serviciu separat care depinde printre altele de perioada găzduirii, tipul de data center, server, alte servicii, etc.

Verificarea domeniului web funcționează astfel:

ROTLD a început încă de la finalul anului 2017 să anunțe utilizatorii domeniilor deja înregistrate, pe email, despre trecerea la noul sistem și a creat o pagina în care utilizatorii pot verifica data de expirare a domeniului web deja înregistrat.

  • utilizatorul introduce numele domeniului web (atenție: fără http sau www)

  • bifează codul captcha antispam

  • rezultatul arată data înregistrării, data expirării, serverele (dacă este găzduit) și tipul de deținător (pesroană fizică sau juridică)

Pe lângă pagina de verificare a datei de expirare, ROTLD pune la dispoziția utilizatorilor de domeniilor .ro și aplicația UTILITAR LISTĂ DOMENII - pentru aflarea domeniilor cu aceeași adresă de email de contact

Noile prevederi legate de taxare anunţate de Consiliul de Administrație al ICI București, în luna iulie 2017

  • Începând cu 01.03.2018, deținătorii (registranții) de domenii .ro vor putea să achite contravaloarea serviciului de mentenanță pentru perioada dorită de minim 1 an și maxim 10 ani.

  • Tariful practicat de registrul de domenii .ro va fi de 6 EUR/an, fără TVA (tariful care va fi oferit registrarilor acreditați ROTLD). Val oarea tarifului a fost stabilită la nivelul pieței europene din domeniu, ajustată la veniturile şi la puterea de cumpărare a românilor.

  • Tariful practicat de către registrarul ICI București (vânzare directă pe site-ul www.rotld.ro) va fi de 12 EUR/an + TVA.

  • Data de expirare a domeniilor se va calcula ținând cont de principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minim 5 ani de mentenanță

Citește și:

Parallax

Vizualizari
1827
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri