Raluca Abrihan

Proprietarii de domenii .ro, anunţaţi de noua taxă de mentenanţă din 2018. Cum verifici data de expirare a domeniului

Thumbnail

Cei care deţin domenii de internet .ro au fost anunţaţi de Registrului Român de domenii de noua taxă anuală de înregistrare și mentenență de 6 euro (fără TVA) ce se va aplica din luna martie a anului următor. Iată cum poţi să verifici data de expirare a domeniilor .ro.

În vara acestui an, Consiliul de Administrație al ICI București a aprobat introducerea unei taxe anuale de înregistrare și mentenență de 6 euro (fără TVA) ce se va aplica din luna martie, 2018.

În acest sens, proprietarii de astfel de domenii au fost anunţaţi joi, de Registrului Român de domenii .ro că “se va efectua tranziția către sistemul de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile .ro. începând cu data de 1 martie 2018, domeniile .ro se vor înregistra și reînnoi pe o perioadă limitată de timp, între minim 1 an și maxim 10 ani. Serviciul de mentenanță anuală se va putea achita începând cu data de 1 martie 2018 prin partenerul RoTLD care administrează domeniul.”

Data de expirare a domeniilor .ro se va calcula ținând cont de principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minim 5 ani de mentenanță.

Pentru verificarea datei de expirare a domeniului dumneavoastră, RoTLD pune la dispoziție o aplicație de simulare a datei de expirare a domeniilor .ro

Atentie! Pentru verificarea datei de exiprare, introduceti doar numele domeniului, fara http:// sau www.

Noile prevederi legate de taxare anunţate de Consiliul de Administrație al ICI București, în luna iulie:

  • Începând cu 01.03.2018, deținătorii (registranții) de domenii .ro vor putea să achite contravaloarea serviciului de mentenanță pentru perioada dorită de minim 1 an și maxim 10 ani.

  • Tariful practicat de registrul de domenii .ro va fi de 6 EUR/an, fără TVA (tariful care va fi oferit registrarilor acreditați ROTLD). Val oarea tarifului a fost stabilită la nivelul pieței europene din domeniu, ajustată la veniturile şi la puterea de cumpărare a românilor.

  • Tariful practicat de către registrarul ICI București (vânzare directă pe site-ul www.rotld.ro) va fi de 12 EUR/an + TVA.

  • Data de expirare a domeniilor se va calcula ținând cont de principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minim 5 ani de mentenanță, astfel:

    • domeniile înregistrate înainte de 01.03.2013 vor primi minim 3 luni perioada de grație pentru plata serviciului de mentenanță, astfel încât primele domenii vor expira începând cu 01.06.2018.

    • se vor adăuga 5 ani la data cea mai recentă dintre data înregistrării domeniului și data ultimului transfer al dreptului de utiliza re (domain trade). Exemplu: dacă domeniul a fost înregistrat în data de 01.01.2015 și între timp nu a existat niciun transfer al dreptului de utilizare, atunci domeniul va expira pe 01.01.2020; daca domeniul este înregistrat în 01.01.2015 și transferat în 01.01.2017, atunci domeniul va expira în 01.01.2022.

    • dacă data de expirare rezultată este anterioară datei de 01.06.2018 (ex. domeniul înregistrat în 01.01.2010 va avea data de expirare 01.01.2015), data de expirare va fi distribuită pe o perioadă de 6 luni, începând cu 01.06.2018 pană în 30.11.2018 pe baza lunii calendaristice a datei de înregistrare.

Parallax

Vizualizari
10176
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Nu este deloc clar cât va costa această taxă de ”mentenanță”. Se pare că undeva între 6 și 12 euro. Oricum însă nu ar da-o cei de la rotold - ca la Ploiești sau ca la Caracal - mi se pare un jaf. Au încasat inițial câteva zeci bune de euro pentru milioane de nume de domeniu vândute - banii aceia trebuia să le ajungă pentru o sută de ani de acum înainte pentru serviciile lor de ”mentenanță”. Uite că nu le-au ajuns, iar acum s-a sucit sucirea, s-a modificat schimbarea și s-a schimbat modificarea... iar băieții cu ochi albaștri de la rotld au hotărât să mai facă un ban ”cinstit”...
poza de profil
Adrian
Andreias
Pretul de 6 euro + TVA e pretul en-gros pentru partenerii ROTLD (registrari acreditati).
Pretul practicat de ROTLD catre end-user este de 12 euro + TVA.
Iar partenerii ROTLD vor vinde la 6 euro + adaos.
poza de profil
Aceasta taxa de "mentenanta" ar trebui sa se aplice doar pentru domeniile nou cumparate....nu pentru cele care au fost cumparate fara a se stii ca, va exista o taxa de mentenanta...daca stiam nu mai cumparam un domeniu...proprietate pe viata...imi luam un .com sau altceva...despre care stiam sigur ce costuri viitoare implica...deci acum...daca nu mai imi permit taxele de mentenanta...o sa pierd banii investiti intr-un domeniu despre care stiam ca va fi al meu "pe viata"...asta suna a JAF la drumul mare in stil caracteristic comunist...si nimeni nu-si da seama...e ca si cum ai aplica o lege retroactiv...si clar neconstitutional...solutia...doar pentru domeniile noi (si al caror pret ar trebui sa tina cont de introducerea acestor taxe de mentenanta)...adica ar trebui sa fie mai mici decat preturile cu care au fost cumparate domeniile pana acum....auzi motiv...ca cica internetul e plin de domenii nefolosite si costa intretinerea lor...pai bai...ce ati facut cu banii platiti pe domeniile vandute...pretul stabilit la momentul acela cu siguranta a luat in considerare si costurile de intretinere...nu puteti sa veniti acum si sa ziceti ca nu v-au fost de ajuns...oricum baieti...o sa vedeti ca o sa incasati mai putine venituri pentru ca nu e nimeni tampit sa mai plateasca cineva (inclusiv eu)...altceva decat am dat initial....sa va luati domeniul...si sa vi-l puneti la naftalina...sau sa vi-l bagati undeva...nu spui unde...ca nu mai mi se publica acest comentariu...
poza de profil
Adrian
Mihaila
Salutare! Am construit un instrument pe care il putem folosi sa verificam cand ne expira domeniile .ro. Deasemenea putem sa ne inregistram domeniile si vom fi notificati cu o saptamana inainte sa expire. http://www.timelife.ro/verifica-domeniu
Enjoy :)
poza de profil
Cristian
Stan
Nici mie nu mi se pare tocmai corect. Eu am vreo 10 domenii rezervate stiind ca am platatit taxa lifetime. De asta am ales .ro. Altfel nu le mai rezervam

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri