Adi Iacob

Harta spațiilor de coworking din Europa de Est. Ce loc ocupă România în top

Thumbnail

În ultimii ani, interesul românilor față de economia colaborativă (sau sharing) a înregistrat o creștere puternică, influențând modul în care ne deplasăm, locuim și muncim. Companii precum Uber sau Airbnb au schimbat la nivel global percepțiile legate de proprietate și partajare.

Aceste schimbări au produs interes în rândul startup-urilor, freelancerilor și a companiilor, care au început să caute modalități alternative de a-și desfașura munca. Spațiile de co-working au devenit o alternativă viabilă pentru cei care doresc flexibilitate în viața profesională și să păstreze în același timp atmosfera unui birou. 

Echipele PIN Maps (harta birourilor moderne din Iași, o inițiativă pentru industria IT&Outsourcing) și Fab Lab Iași (un spațiu de co-working de 700 mp, deschis in 2017) au numărat spațiile de co-working independente sau afiliate cu rețele globale (precum Impact Hub/Fab Lab/Tech Hub) în Ariile Urbane Funcționale (orașe cu mai mult de 50.000 locuitori) din Europa Centrală și de Est (CEE).

Potrivit raportului lor (poți descărca raportul de aici), în această regiune există 1.166 hub-uri și spații de coworking, iar noi locații se deschid în fiecare lună în toată regiunea: statele UE (Austria, Bulgaria,Estonia, Cipru, Croaţia, Grecia, Lituania, Letonia, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia), cele din Balcanii de vest (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Muntenegru, Serbia), dar şi asupra Belorusiei, Republicii Moldova şi Ucrainei.

În România există 88 de astfel de spații, potrivit raportului. Țara noastră stă mai bine la acest capitol față de toți vecinii de graniță, în afară de Ucraina care are 94 de hub-uri și spații de coworking. În Republica Moldova se află 6 astfel de locații, în Ungaria — 79, Bulgaria — 58 și Serbia — 22 de spații.

Thumbnail

Din puctul de vedere al numărului de huburi și spații de coworking raportat la numărul de locuitori, țara noastră stă mai bine decât Ucraina, Republica Moldova și Serbia, însă nu la fel de bine precum vecinii bulgari și unguri. Potrivit raportului, România are 4,5 spații de coworking pentru fiecare milion de locuitori. La polul opus se află Austria și Lituania, cu 17,8 spații/1 milion de locuitori, respectiv 15,7 hub-uri și birouri comune/1 milion de cetățeni.

Realizând un top al țărilor central și est europene în funcție de numărul de hub-uri și spații de coworking, România se clasează pe poziția a 5-a, după Polonia (cu 340 de spații), Austria (157), Cehia (112) și Ucraina (94).

Citește și Primul tramvai coworking din România: Antreprenorii ieșeni pot lucra în timp ce sunt pe drum 

Coworking Report PIN Maps & Fab Lab Iasi by Adi Iacob on Scribd

Parallax

Vizualizari
1032
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri