Raluca Abrihan

Propunere: Amenzi de până la 50.000 lei pentru site-urile din România care blochează accesul utilizatorilor din afara ţării

Thumbnail

Noul regulament care elimină geoblocarea nejustificată în mediul online în întreaga Uniune a intrat în vigoare, iar Guvernul României propune amenzi între 5.000 lei – 50.000 lei pentru site-urile web româneşti care blochează accesul utilizatorilor din alte state UE la bunurile şi serviciile lor. Amenzile vor fi date de Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului.

Regulamentul UE care elimină geoblocarea (adică elimină blocarea accesului sau redirecţionarea utilizatorilor – sau a cardurilor lor de credit – care provin dintr-o altă țară) a intrat în vigoare la începutul acestei luni. Însă, fiecare stat membru este responsabil cu punerea în aplicare a regulamentului și trebuie să instituie structurile necesare care să asigure o demarare fără probleme a aplicării acestuia.

Drept urmare Guvernul propune printr-un proiect de Hotărâre aflat în dezbatere publică următoarele:

  • În vederea respectării prevederilor art.8 din Regulament, se desemnează Centrul European al Consumatorilor din cadrul Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
  • Autoritatea competenta pentru comunicarea contravențiilor prevăzute la art.5 din prezenta hotărâre, în conformitate cu art. 7 alin. (3) din Regulament, este Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
  • Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 3, art.4 alin. (1) și art. 5 alin.(1) din Regulament și se sancţionează cu amendă cuprinsă între 5.000 lei – 50.000 lei.

Comisia Europeană va efectua o primă evaluare a aplicării Regulamentului privind geoblocarea până în martie 2020.

Această evaluare va acoperi posibila extindere a principiului nediscriminării în ceea ce privește accesul la bunuri și servicii pentru serviciile furnizate pe cale electronică, altele decât cele audiovizuale, a căror caracteristică principală este conținutul protejat prin drepturi de autor, cum ar fi cărțile electronice, muzica, jocurile și software-ul.

Comisia va analiza, de asemenea, cu atenție dacă în alte sectoare, cum ar fi serviciile de transport și serviciile audiovizuale, mai există încă restricții nejustificate pe motive de cetățenie, loc de reședință sau sediu care ar trebui eliminate.

Ce înseamnă geoblocarea. Câteva exemple:

  • Nu ți se permite, de exemplu, să accesezi un website din Spania, dacă te afli la un calculator din Romania.

  • Nu ți se acceptă plata cu un card emis de o bancă din Romania dacă vrei să cumperi de pe un site din Germania.

  • Ai prețuri diferite, pentru același produs/serviciu pe site-ul din Austria, de pildă, (ex: www.examplestore.at), față de cele de pe același site în versiunea românească (ex: www.examplestore.at/ro)

  • Vrei să finalizezi comanda dar magazinul nu permite închiderea comenzii pentru că nu livrează în Romania (sau în altă țară decât cea în care operează)

  • ”This item is not available in your country”. (”Produsul nu este disponibil în țara dvs”). Pe teritoriul Uniunii Europene un astfel de mesaj n-ar trebui să mai apară după intrarea în vigoare a ”Directivei Geoblocking”, adică după 3 decembrie 2018, dacă magazinul online operează pe teritoriul UE și clientul vine din orice stat membru al Uniunii.

Parallax

Vizualizari
2341
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Zoli
Yo
OK, vreau sa vad cand va fi amendat hbogo.ro

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri