Claudiu Zamfir

O firmă IT românească se recomandă pentru Cloud-ul Guvernamental, criticat de patronatul sofware ANIS

Thumbnail

O firmă IT românească, cu afaceri de circa 5 milioane de euro pe anul trecut, își exprimă interesul pentru a implementa Cloud-ul Guvernamental, un proiect de infrastructură informatică pentru administrația publică din România criticat în ultima perioadă de patronatul firmelor de software ANIS.

Într-un comunicat transmis, marți, StartupCafe.ro, Integrisoft Solutions se prezintă drept „cel mai mare producător și implementator de aplicații software pentru administrația publică”.

Suntem singurii de pe piață care dețin soluții integrate cu bază unică de date ce poate acoperi toate departamentele unei instituții publice, ceea ce ne califică pentru implementarea Cloud-ului Guvernamental. Este vorba despre sistemul integrat modular Avansis, care folosește cea mai nouă tehnologie” - susține Cristian Trestianu, CEO Integrisoft Solutions.

Firma spune că are „peste 15 ani de experienţă în domeniu” și că „a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 24,9 mil RON (circa 5 milioane euro) în anul 2021, majorată cu 39% comparativ cu anul precedent”. Pentru 2022, Integrisoft estimează o creștere de 15% a cifrei de afaceri. Compania operează cu două sedii în Bucureşti şi Târgu-Jiu, având peste 130 de angajaţi.

Societatea pune evoluția afacerilor sale pe seama „creșterii numărului de instituții și de utilizatori care au implementat soluțiile digitale integrate Avansis (17 mii de conturi înrolate), dezvoltate de companie, trend care continuă și în acest an”.

O parte semnificativă din veniturile obținute în 2021 de Integrisoft Solutions a fost generată de aplicațiile de digitalizare lansate în perioada pandemiei, „cu scopul de a facilita relația dintre instituții și contribuabili”. Un exemplu este Avansis Online – o platformă care are scopul de a permite cetățenilor accesul facil la serviciile disponibile până acum doar la ghişeu. Un alt exemplu invocat este Avansis Mobile – aplicaţie mobilă care facilitează interacţiunea cetăţenilor cu instituţiile publice.

Astfel, în 2021, compania afrmă că a implementat aproximativ 20 de proiecte Avansis Online și 15 proiecte Avansis Mobile în cadrul instituțiilor de administrație publică din țară, valoarea totală a proiectelor ridicându-se la peste 3,5 milioane de lei.

 Compania a lucrat și pe fonduri europene, finalizând proiectul de digitalizare a Primăriei Municipiului Călărași, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA). Valoarea totală a proiectului, câștigat de Integrisoft în 2019,  a fost de peste 2,9 mil. lei. „În ultimii doi ani, Integrisoft Solutions a implementat mai multe proiecte de digitalizare finanțate din fonduri europene, având o contribuție majoră la debirocratizarea sistemului administrativ pentru cetățenii din mai multe orașe și municipii” -a precizat firma.

În prezent, o treime din municipii și 5 primării de sector din București folosesc module Avansis - mai spune compania. Conform acesteia, modulele sistemului integrat Avansis sunt folosite de peste 6000 de utilizatori din peste 400 de instituții și gestionează 25% din obligațiile de plată ale contribuabililor la nivel național.

Cloud-ul Guvernamental, criticat de firmele de software membre ANIS

Cloud-ul guvernamental este un proiect pus la cale de Guvern, criticat de Asociația patronală a industriei de software și servicii (ANIS).

Organizația patronală IT a atras atenția asupra unor probleme identificate în proiectul de Ordonanță de Urgență privind sistemul de guvernanță al Cloud-ului Guvernamental, un proiect asumat de România prin PNRR, care are alocat un buget de 500 milioane de euro.

Astfel, ANIS spune că deși argumentele și precizările sale pe tema proiectului de cloud guvernamental au fost ascultate și agreate de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în cadrul unei întâlniri care a avut loc pe 8 februarie, acestea nu se regăsesc în proiectul de OUG.

Asociația susține că  principii ca „piața liberă, public cloud first, evitarea centralizării excesive a achizițiilor de software au fost agreate, însă proiectul lansat în transparență decizională pe 16.03.2022 nu respectă linia discutată”.

„Această ordonanță va fi modificată pentru că inclusiv prevederile pe care le-au pus în ordonanță îi blochează din executarea acestui proiect. Realizarea nivelului de platform as a service este tehnic imposibilă în condițiile acestui OUG” - a declarat, pe 24 martie 2022, Alexandru Lăpușan, vicepreședintele Asociației Patronale a Industriei de Software (ANIS) și CEO al companiei Zitec, care a realizat și ea o platformă pentru administrația locală, denumită Regista.

 

Parallax

Vizualizari
534
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri