Raluca Abrihan

Facebook va achita amenda primită de Cambridge Analytica în Marea Britanie

Thumbnail

Facebook este de acord să achite amenda de 500.000 de lire, primită de Cambridge Analytica, firma care se ocupă cu operaţiuni psihologice prin analize de date, de la autorităţile de protecţia datelor din Marea Britanie, scrie BBC.

Reţeaua de socializare a declarat că îşi doreşte să fi învestigat mai bine şi mai devreme compania Cambridge Analytica.

James Dipple-Johnstone, comisarul adjunct al autorităţii pentru protecţia datelor din Marea Britanie spune că: "Principala preocupare a ICO (autoritatea) a fost ca datele cetățenilor din Marea Britanie au fost expuse unui mare risc. Protecția informațiilor personale și confidențialitatea personală sunt chestiuni de o importanță fundamentală, nu numai pentru drepturile persoanelor, dar și așa cum știm acum, pentru păstrarea unei democrații puternice."

Reprezentanţii Facebook susţin că nu există dovezi că datele utilizatorilor reţelei de socializare din UE au fost transferate către Cambridge Analytica.

”Cu toate acestea, vom continua să cooperăm cu autoritatea (ICO) pentru a vedea cum au fost utilizate datele în scopuri politice", a mai adăugat Harry Kinmonth, unul dintre avocaţii Facebook.

Cambridge Analytica este acuzată că a cules informaţii private de la peste 50 de milioane de utilizatori ai Facebook. Compania se ocupă cu operaţiuni psihologice prin analize de date şi este cunoscută ca având o influenţă majoră în alegerea lui Trump la preşedinţia SUA şi în votul pentru Brexit.

Cambridge Analytica este o companie care face analiză de date şi data mining – adică extrage diferite cunoştinţe din datele analizate, pe care le foloseşte ulterior în campanii electorale, campanii de comunicare şi publicitate. Ne referim aici la date precum: sex, vârsta, localizare, preferinte, pasiuni etc, ale utilizatorilor reţelelor de socializare.

Firma, închisă acum, a făcut parte din grupul britanic SCL Group. A fost înfiinţată în 2013 şi a fost deţinută în cea mai mare parte de familia lui Robert Leroy Mercer – miliardar american, care conduce importante fonduri de investiţii, om de ştiinţă (a lucrat o preioadă în cercetare la IBM) şi care s-a remarcat în special în timpul campaniei pentru Brexit.

În acest scandal a fost implicat şi un psiholog rus, născut în Republica Moldova, Aleksandr Kogan, care ar fi conceput softul care sustragea datele personale de la Facebook.

Citeşte şi:

 

Parallax

Vizualizari
1053
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri