Adi Iacob

Cine ar putea urma după Huawei în războiul comercial SUA-China: Dronele DJI

Thumbnail

Dronele chinezești ar putea trimite date sensibile producătorilor lor din China, unde pot fi accesate de guvernul de acolo, a avertizat Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite. Raportul nu menționează producători specifici, dar aproape 80% din dronele utilizate în SUA și Canada provin de la DJI, care are sediul în Shenzhen, China, potrivit unei analize din industrie. 

"Guvernul Statelor Unite are preocupări serioase cu privire la orice produs tehnologic care preia date americane pe teritoriul unui stat autoritar, care permite serviciilor sale de informații să aibă acces neîngrădit la aceste date sau să abuzeze în alt fel de accesul respectiv.

Aceste preocupări se aplică și anumitor dispozitive produse în China (sisteme de aeronave fără pilot) - capabile să colecteze și să transfere date despre operațiunile lor și persoanele care le operează", transmite US Department of Homeland Security (DHS) într-o alertă citată de CNN.

Avertismentul de la DHS vine după ce președintele american Donald Trump a semnat  săptămâna trecută ordinul executiv prin care a interzis firmelor americane să utilizeze echipamentele de telecomunicații fabricate de compania chineză Huawei - care, de asemenea, a atras atenția autorităților americane cu privire la securitatea națională și a spionajului guvernamental. De asemenea, compania americană Google a anunţat că pune capăt unor colaborări cu Huawei ce presupun transferuri de hardware, software şi servicii, cu excepţia celor open source (cu licenţă deschisă).

Oficialii americani au avut și în trecut preocupări legate de dronele chinezești și securitatea națională. În 2017, armata americană a emis o interdicție de utilizare a dronelor DJI, afirmând că firma a oferit guvernului chinez date critice.

Ca răspuns, tot în 2017, DJI a adăugat un mod de zbor confidențial (privacy mode) în cadrul aplicației cu ajutorul căreia se ghidează dronele sale, scrie The Verge. Noua funcție oprește accesul la internet aplicației, în timp ce drona se află în zbor. 

DJI, care a raportat venituri în valoare de 2,7 miliarde de dolari în 2017, este cel mai bine cunoscut pentru modelul său de dronă - Phantom. Introdus în 2013, modelul Phantom este cea mai bine vândută dronă comercială de pe piață.

Aproximativ 79% din dronele care operează în SUA și Canada și circa 74% la nivel mondial sunt fabricate de DJI, potrivit unui raport din 2018 al acestui sector de piață, realizat de Skylogic Research.

"Multe companii au descoperit că folosirea unei drone pentru a inspecta un acoperiș sau pentru a inspecta instalațiile industriale este o metodă foarte bună - în loc de oameni care să urce pe scări", a declarat Kay Wackwitz, CEO al Drone Industry Insight, o companie de cercetare de piață și consultanță concentrată pe piața dronelor comerciale.

Autoritățile americane precum poliția sau diferite departamente de la DHS folosesc drone pentru diferite operațiuni care pot produce date sensibile. De exemplu, o firmă de construcții din Kansas care a construit o unitate de bio-apărare pentru DHS, a folosit drone DJI "pentru a asista construcția și a asigura securitatea în timpul construcției".
 

Parallax

Vizualizari
2393
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri