Raluca Abrihan

Google restricţionează accesul Huawei la o parte dintre produsele sale. Cum a ajuns compania chineză pe lista neagră

Thumbnail

Compania americană Google a anunţat că pune capăt unor colaborări cu Huawei ce presupun transferuri de hardware, software şi servicii, cu excepţia celor open source (cu licenţă deschisă), scrie Reuters. Compania chineză trece pe “lista neagră” după ce preşedintele Trump a cerut în mai multe rânduri măsuri împotriva ei. Următoarele modele Huawei nu vor mai avea acces la unele aplicații pentru Android.

Cei care deţin produse Huawei vor putea folosi şi descărca în continuare aplicaţiile din Google apps, spune compania americană. Însă suspendarea colaborării dintre cele două companii va afecta în special produsele Huawei comercializate în afara Chinei, având în vedere că Huawei nu va mai avea acces la următoarele update-uri ale sitemului de operare Android, iar următoarele modele de telefoane ale brandului chinez care vor rula Android vor pierde accesul la servicii populare ale Google, precum magazinul Google Play, sau aplicațiile Gmail și YouTube.

"Huawei va putea utiliza versiunea publică Android și nu va putea accesa aplicațiile și serviciile cu licenţă Google", au declarat surse citate de Reuters.

Administraţia Trump a anunţat încă de săptămâna trecută că Huawei Technologies Co Ltd a fost trecută pe ”lista neagră a relaţiilor comercile”, ceea ce presupune restricţii ce fac extrem de dificilă, pentru compania chineză, orice colaborare cu alte companii IT din Statele Unite. De altfel, preşedintele american Donald Trump susţine de mai multă vreme că SUA şi statele aliate ar trebui să blocheze orice cooperare cu Huawei şi să nu mai folosească echipamente produse de această, în condiţiile în care compania chineză se confruntă cu acuzaţii de spionaj.

"Poziţia Statelor Unite este că participarea Huawei sau a oricărui alt furnizor lipsit de încredere în orice segment al reţelei de telecomunicaţii 5G reprezintă un risc", a declarat Robert Strayer, subsecretar pentru domeniul Cibernetic, al Comunicaţiilor internaţionale şi Politicilor informatice în cadrul Departamentului de Stat american.

"Dacă alte ţări vor introduce și vor permite unor companii lipsite de încredere să construiască sau să furnizeze echipamente pentru reţelele 5G, va trebui să reevaluăm capacitatea de a împărtăşi informaţii şi de a fi conectaţi cu ei", a mai avertizat oficialul american, într-un mesaj transmis săptămână trecuta.

În urma anunţului făcut de Google, producători de procesoare precum Intel, Qualcomm, Xilinx, Broadcom sau producătorul german Infineon vor întrerupe orice colaborare cu Huawei, mai arată sursele citate.

În luna martie, oficialii români anunţau prin STS că e chipamentele Huawei nu sunt folosite în nicio infrastructură critică de stat gestionată de Serviciul de Telecomunicații Speciale din România, țară membră a NATO.

La sfârșitul anului trecut, Ministerul Comunicațiilor a precizat în exclusivitate pentru HotNews.ro că a lansat un proces de consultare interinstituțională în vederea reunirii tuturor informaţiilor relevante de care dispun autorităţile statului român pe subiectul Huawei, fără a preciza care este poziția României cu privire la folosirea echipamentelor Huawei în contextul îngrijorărilor internaționale, dar și a licitației 5G care va avea loc în acest an.

În ianuarie, procurorii federali ai Statelor Unite au început investigarea furnizorului de echipamente de telecomunicații Huawei Technologies, acuzat că ar fi furat tehnologia de la compania americană T-Mobile.

 

Parallax

Vizualizari
11695
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri