Claudiu Zamfir
Conglomeratul IT chinez Tencent cumpără o firmă de gaming din Cehia pentru suma de aproximativ 260 de milioane de dolari, relatează publicația The Information, care citează surse apropiate tranzacței. UPDATE. Un angajat din conducerea firmei cehe Bohemia Interactive a negat informația.
Chinezii vor prelua astfel un pachet majoritar de acțiuni de 70-80% din studio-ul ceh de jocuri video Bohemia Interactive. Părțile nu au confirmat tranzacția oficial. Ivan Buchta, director de creație în Bohemia Interactive a negat informația. „BI rămâne independnetă și continuă să lucreze la jocurile sale foarte boeme”, a scris el pe Twitter.
Compania cehă a fost fondată la Praga, în anul 1999, de trei IT-iști: Marek Španěl, Ondřej Španěl și Slavomír Pavlíček.
Studioul ceh de gaming este cunoscut în principal pentru jocurile sale shooter și de simulare Operation Flashpoint: Cold War Crisis (joc de debut, lansat în 2001), ARMA: Armed Assault (2006), Take On Mars (2016), DayZ (2018), Ylands (2019).
Chinezii își continuă astfel în Europa „asaltul” asupra piețelor internaționale, prin achiziții în IT. Tencent a cumpărat în 2011 studioul american Riot Games (cunoscut pentru League of Legends) pentru 230 de milioane de dolari, iar în 2012 a preluat un pachet minoritar de acțiuni în Epic Games (Fortnite, Unreal).
Conglomeratul chinez, considerat cea mai mare companie de jocuri video din lume, mai deține și un pachet minoritar de acțiuni la studioul american Activision Blizzard (Call of Duty, Diablo, Warcraft, Candy Crush Saga).
Tencent este una dintre cele mai mari companii IT din lume, cu operațiuni în comerț online, jocuri video, social media, diverse servicii web.
Gigantul IT chinez a fost fondat în anul 1998, la Shenzen, de Ma Huateng, Zhang Zhidong, Xu Chenye, Chen Yidan și Zeng Liqing. Ma Huateng (48 de ani), cunoscut sub pseudonimul europenizat Pony Ma, ocupă funcțiile de CEO și președinte al companiei și este unul dintre cei mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată la aproape 50 de miliarde de dolari.
Listată la Bursa de la Hong Kong, Tencent a ajuns în anul 2017 la o capitalizare de peste 500 de miliarde de dolari, fiind cea mai valoroasă companie chineză la vremea aceea. În 2019, Tencent a raportat venituri totale de circa 54 de miliarde de dolari și profit de 13,5 miliarde.
Cel mai mare acționar al Tencent, cu circa 30%, este fondul de investiții sud-african Naspers, care deține în România afaceri online ca eMag, OLX, Autovit.ro, PayU.