Raluca Abrihan

Un startup românesc vrea să ofere servicii de securitate cibernetică pentru proiecte Blockchain

Thumbnail

Un startup românesc, lansat de antreprenorul Andrei Avădanei, preşedintele Centrului de Cercetare în Securitate Informatică din România, vrea să ofere servicii de securitate pentru startup-uri inovatoare pe Blockchain. “Interesul pentru tranzacționarea monedelor virtuale a crescut rapid. Valul de oameni care a adoptat trendul a fost semnificativ și, cum era de așteptat, a apărut și valul de atacuri cibernetice targetate, de tip inginerie socială și phishing”, spune antreprenorul.

Tehnologia Blockchain este folosită în special în contextul criptomonedelor precum bitcoin, dar este aplicabilă în numeroase domenii. Avantajul blockchainului este că poate stoca o bază publică de date, protejate de criptografie. Pe scurt, conceptul de blockchain reprezintă o bază de date distribuită ce păstrează o listă dinamică de înregistrăriîn mod eficient, verificabil și permanent.

Bit Sentinel este un startup lansat anul  in 2015 de Andrei Avădanei şi activează în domeniul securității cibernetice, având drept obiectiv asigurarea protecției împotriva atacurilor cibernetice. Portofoliul firmei include mai multe proiecte ce folosesc tehnologia Blockchain, din domenii precum mining, fintech, marketplace-uri, rețele sociale, aplicații de intermediere și nu numai.

În 2017, tehnologia Blockchain și criptomonedele au fost în centrul atenției. Bitcoin a atins, la acea vreme, o valoare record de aproape 20.000 de dolari, o creștere surprinzătoare.

“Doar prin însumarea celor mai mari cinci incidente din domeniul cryptocurrencies din 2017 s-a ajuns la pierderi în valoare de peste un miliard de dolari. Drept consecință, măsurile de protecție în fața vulnerabilităților au devenit o prioritate pentru jucătorii din piață”, subliniază fondatorul companiei.

Cum protejează proiectele Blockchain

Cei din echipa startup-ului au intervenit în proiecte românești și internaționale pentru a oferi toate măsurile de securitate necesare pentru o bună desfășurare a ICO-urilor.

“Activitățile de bază au inclus auditarea și îmbunătățirea măsurilor de securitate pentru protejarea infrastructurii. Apoi, a urmat evaluarea din punct de vedere al securității a “smart contracts” dezvoltate pentru ICO. Toate aceste companii însumează în prezent o valoare de piață de peste 100 de milioane de euro.

Blockchainul este unul dintre cele mai atrăgătoare subiecte din ultima vreme. Fie că vorbim de smart contracts sau de proiecte inovatoare ce duc tehnologia Blockchain mai departe, este clar că acest ecosistem este unul în care vulnerabilitățile și amenințările informatice au un impact uriaș.

Primul proiect în zona de Blockchain a venit ca o provocare pentru noi. Ulterior, ne-am dat seama că suntem una din puținele, dacă nu chiar singura companie din regiune care poate oferi astfel de servicii. Încercăm în permanență să fim la curent cu noile tehnologii și avem grijă să dezvoltăm capabilitățile existente, angrenând experientă și componente din domenii diverse. În final, e important să ne cunoaștem piața și să evoluăm pentru a ne adapta la noile amenințări cibernetice”, spune Andrei Avădănei.

Bit Sentinel a fost lansata în 2015, după o investiţie de 10.000 de euro. La momentul respectiv erau puţine companii ce ofereau servicii de cybersecurity şi acestea fie se adresau zonei enterprise sau mediului guvernamental, fie ofereau servicii de o calitate îndoielnica - susţine fondatorul startup-ului.

Experienţa căpătată după mulţi ani în care a organizat DefCamp, una dintre cele mai mari conferinţe de securitate cibernetică din regiune, Andrei spune că i-a fost destul de uşor să-şi formeze o echipă bună.  Azi, startup-ul are o echipă de 10 specialişti, dar unul dintre cele mai importante planuri pentru viitor este extinderea echipei.

2017 a fost anul in care ne-am concentrat atentia pe zona de blockchain si fintech, trend pe care intentionam sa il continuam si in acest an. Planul 2018 cuprinde include o extindere a echipei si implicit a portofoliului de clienti, dar si dezvoltarea unor produse pentru companiile mici si medii - explică Andrei.

Citeşte şi:

Când frica produce idei de afaceri. Un domeniu pe care startup-urile ar trebui să mizeze

Parallax

Vizualizari
790
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri