Raluca Abrihan

Cand frica produce idei de afaceri. Un domeniu pe care startup-urile ar trebui sa mizeze

Imagine principala
Cand frica produce idei de afaceri. Un domeniu pe care startup-urile ar trebui sa mizeze
Nisa startup-urilor care sa dezvolte business-uri pe zona de securitate cibernetica incepe timid sa se contureze si in piata romaneasca, influentata de cresterea gradului de adoptie al solutiilor de securitate IT, dar si de frica utilizatorilor, arata Andrei Avadanei, presedintele Centrului de Cercetare in Securitate Informatica din Romania si fondator&CEO DefCamp.

"Daca ne uitam la cele mai importante dintre acceleratoarele si incubatoarele din Romania vedem ca in 2014 si 2015 cateva startup-uri pe nisa de cyber security si-au facut simtita prezenta. Probabil ca peste un an sau doi vom avea si cateva exemple de succes in aceasta industrie", spune Avadanei.

De altfel, dezvoltarea intregii industrii a securitatii cibernetice are un trend ascendent la nivel global, iar Romania se aliniaza acestei tendinte, potrivit specialistului IT.
 
O crestere a numarului de startup-uri care sa dezvolte produse cyber security va fi incurajata de principalii actori si promotori din zona startup-urilor tehnologice, daca gradul de adoptie al solutiilor de securitate IT va creste local/international si evident, in cazul in care conceptele si importanta acestei securtati "vor ajunge mai des la urechile antreprenorilor, dar si dezvoltatorilor", sustine Avadanei.

O alta metoda de a accelera aceasta nisa este frica. "Spre exemplu, odata cu dezvaluirile facute de Edward Snowden cu privire la modul de operare al serviciilor secrete americane, utilizatorii obinsuiti de Internet au constientizat o nevoie in zona de privacy (intimitate), iar startup-urile ce promiteau acest lucru (solutii de VPN, solutii de criptare etc.) s-au bucurat de cresteri spectaculoase ale numarului de clienti in doar cateva luni", declara reprezentantul CCSIR.

Un alt exemplu, dat de el in acest sens, este Estonia, care in 2007 a fost tinta unui atac cibernetic, de tip DdoS (Distributed Denial of Service, blocarea distribuita a serviciului), care a blocat toata infrastructura informatica a tarii - banci, telecomunicatii, presa, DNS-uri etc. "A fost primul atac cibernetic care a amenintat o tara intreaga. De la acel incident, Estonia a investit masiv in aceste infrastructuri critice si a devenit o referinta la nivel mondial, atat din prisma ratei de adoptie a tehnologiei cat si prin masurile responsabile de securitate IT implementate", mai adauga Avadanei.

Cum devin startup-urile o tinta a atacurilor

Cea mai mare amenintare pentru firmele de orice dimensiune, dar in special pentru cele de mici, ramane omul. Angajatii nu au o educatie minima corespunzatoare pentru a putea face diferenta intre un document, email sau website malitios si unul legitim, este de parere specilistul IT. "Lipsa de educatie pentru navigarea responsabila pe Internet, impreuna cu inexistenta unor mecanisme de control al informatiei si datelor ce tranziteaza angajatii IMM-urilor, transforma angajatul in veriga cea mai atractiva pentru atacuri cibernetice."

Alte pericole importante ce vizeaza firmele mici, amintite de el, sunt site-urile web, sistemele de operare, platforme si extensii neactualizate sau retelele Wifi.

"Startup-urile, indiferent de dimensiunea lor (ca numar de clienti, active, venituri etc) ar trebui sa inteleaga ca implementarea unor masuri minime de securitate pot face diferenta intre o dezvoltare continua, sustinuta si pierderi masive de capital sau distrugerea brandului, ca urmare a unui atac cibernetic. O concurenta neloiala ar putea angaja infractori cibernetici pentru a obtine date confidentiale despre acele startup-uri", argumenteaza presedintele CCSIR.

Andrei Avadanei este fondatorul si coordonatorul DefCamp, una dintre cele mai mari conferinte pe teme de securitate cibernetica din Romania si din Europa Centrala si de Est, care va avea loc anul acesta la Bucuresti, intre 19 si 20 noiembrie.
Parallax

Vizualizari
186
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri