Claudiu Zamfir
Aproape jumătate dintre patronii de microîntreprinderi și firme mici și mijlocii chestionați într-un studiu realizat de Consiliul Național al IMM-urilor spun că vor majora voluntar cu 200 de lei salariile angajaților încadrați cu minimum pe economie, dacă statul ca contribui și el cu scutiri de taxe pentru suma în plus.
Potrivit Ordonanței de urgență 67/2022, firmele din România pot majora voluntar salariul angajaților încadrați cu minimum pe economie, de la 2550 de lei brut până la 2770 de lei brut, iar diferența de 200 de lei va fi scutită de impozit pe venit de 10%, contribuția de asigurări sociale(CAS) de 25% și de contribuția la sănătate (CASS) de 10%. La fel și în cazul salariaților care au salariul puțin mai mare decât minimum: patronul le poate face 2750 de lei brut și pentru diferență oamenii beneficiază de scutirile de taxe.
Acum, un procentaj de 47,5% dintre antreprenorii participanți la studiului Consiliului IMM au declarat că au posibilitatea să acorde creșterea salarială propusă de guvernanți.
Cei 52,5% care au spus că nu au posibilitatea să acorde majorarea la salariul minim și-au motivat răspunsul astfel:
În privința evoluției afacerilor, un sfert dintre antreprenorii respondenți intenționează extinderea firmei, cu noi angajări în echipă. De asemenea, 70% cred că afacerea lor va stagna, iar 5% anticipează o scădere a business-ului.
Antreprenorii s-au referit și la o recentă inițiativă legislativă depusă în Parlament, care prevede că firmele ar urma să fie obligate să plătească sume între 20 și 75 euro pe an Camerei de Comerț și Industrie a României. Ei bine, au existat 2,5% dintre respondenți care s-au declarat de acord să dea acești bani CCIR-ului.
Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a realizat studiul în rândul unui număr de 2835 de antreprenori respondenți, în perioada 10.05-18.05.2022.
Descarcă de AICI rezultatele sondajului CNIPMMR.