Claudiu Zamfir

Curierii vor anunța la ANAF plățile ramburs făcute de români la cumpărăturile online - OUG 67/2022 în Monitorul Oficial

Thumbnail

Guvernul a publicat, miercuri, în Monitorul Oficial Ordonanța de urgență 67/2022, cu 2 prevederi mari: scutirea de taxe pentru majorarea cu 200 de lei a salariului minim și, separat, obligația curierilor de a anunța ANAF când își comandă românii bunuri de pe internet și le plătesc ramburs.

Printr-o modificare la Codul de procedură fiscală, guvernanții susțin că vor combaate evaziunea fiscală din comerțul electronic.

„Trimiterile contra ramburs efectuate de furnizorii de servicii poștale reprezintă modalitatea folosită în mod frecvent de comercianții care își desfășoară activitatea în mediul online pentru livrarea bunurilor comercializate către clienți” - crede Guvernul.

De asemenea, guvernanții susțin că „administrarea fiscală a activităților din sectorul comerțului electronic necesită o abordare diferită față de cea reglementată prin procedurile utilizate în mod curent, aspect ce rezultă din specificul acestui tip de comerț, respectiv absența unei locații fizice pentru derularea tranzacțiilor, ceea ce face dificile identificarea jurisdicției fiscale și utilizarea unor metode de plată variate cum ar fi ramburs, online, criptomonede etc.”.

Așa se face că acum, prin OUG 67/2022, Guvernul obligă „furnizorul de servicii poștale de trimitere contra ramburs să furnizeze lunar organului fiscal central informații referitoare la trimiterile poștale care au ca particularitate achitarea de către destinatar expeditorului, prin intermediul rețelei poștale, a contravalorii bunului care face obiectul trimiterii poștale înregistrate”.

Guvernanții precizează însă că trebuie respectată și inviolabilitatea secretului corespondenței, în această procedură.

Informațiile referitoare la trimiterile poștale se referă la:

  • a) numărul de înregistrare și data trimiterii poștale;
  • b) datele de identificare a expeditorului;
  • c) numele și prenumele în cazul persoanelor fizice și denumirea în cazul persoanelor juridice destinatare;
  • d) adresele de expediție, respectiv livrare;
  • e) contravaloarea bunului livrat.

Statul susține că cere aceste informații „în scopul asigurării conformării fiscale”.

Majorarea voluntară cu 200 de lei la salariul minim, scutită de taxe

Cealaltă prevedere a OUG 67/2022 se referă la opțiunea pe care o au patronii de a oferi angajaților încadrați cu salariul minim o mărire de leafă de 200 de  lei, pe care statul o va scuti de la impozit și contribuții sociale, până la sfârșitul anului 2022.

Firmele pot să facă, voluntar, această majorare oricând începând cu data de 1 iunie 2022 și până la 31 decembrie 2021.

Astfel, patronii pot majora salariul angajaților încadrați cu minimum pe economie, de la 2550 de lei brut până la 2770 de lei brut, iar diferența de 200 de lei va fi scutită de impozit pe venit de 10%, contribuția de asigurărisociale(CAS) de 25% și de contribuția la sănătate (CASS) de 10%.

La fel și în cazul salariaților care au salariul puțin maimare decât minimum: patronul le poate face 2750 de lei brut și pentru diferență oamenii beneficiază de scutirile de taxe.

Descarcă de AICI OUG 67/2022

Parallax

Vizualizari
4713
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri