Claudiu Zamfir

Minister: Poți cere și acordul asociației de proprietari, dacă nu te înțelegi cu vecinii, când închiriezi pe AirBNB

Thumbnail

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului îndeamnă persoanele fizice care fac bani din închirierea apartamentelor pe AirBNB și alte astfel de platforme să ceară acordul asociației de proprietari sau locatari a blocului în care se află locuința respectivă, dacă nu se înțeleg cu vecinii, pentru a obține certificat de calsificare.

Zilele trecute, un deputat de la Opoziție, Claudiu Năsui, a acuzat că noul Ordin 510/2022, dat de minstrul Turismului, Daniel Cadariu, restricționează activitatea prin care persoanele fizice mai făceau un ban din închirierea apartamentelor pe AirBNB, oamenii având acum nevoie de un certificat de clasificare turistică, condiționat de acordul vecinilor.

Acum, MAT spune că acestea ar fi „informații false” și vine cu precizări în care recunoaște, însă, că persoanele fice au nevoie, totuși de certificate pentru a-și mai putea desfășura activitatea.

Ministerul precizează însă că ordinul prevede și posibilitatea ca persoanele fizice să ceară acordula asociației de locatari/proprietari, dacă „există o lipsă de dialog cu vecinii”. Ordinul prevede această alternativă, într-adevăr, dar cererea standardizată, atașată ordinului, nu prevede și calea acordului asociației.

Explicațiile MAT:

  • „Ordinul de ministru publicat marți, 01.03.2022, în Monitorul Oficial, nu restricționează și/sau interzice închirierea apartamentelor în regim hotelier prin AirBNB, Booking sau orice altă platformă similară, ci stabilește procedura de clasificare a unităților de cazare operate de persoane fizice, cu scopul de a reduce concurența neloială, respectiv fenomenul de „turism la negru”, implicit evaziunea fiscală. În această zonă a închirierilor se încasează venituri neimpozabile; din analizele interne rezultă că sunt aproximativ 5.000 de structuri care desfășoară o astfel de activitate.
  • Această reglementare, promovată marți, 01.03.2022, prin ordin de ministru, este prevăzută și în Ordonanța nr. 58 din 21 august 1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România. Practic, până acum exista un vid normativ pentru persoanele fizice care închiriază apartamente pe termen scurt (în regim hotelier). Mai exact, art. 28 spune că „în scopul protecției turiștilor, oferirea, comercializarea, vânzarea serviciilor și a pachetelor de servicii turistice, precum și crearea de produse turistice pe teritoriul României pot fi realizate numai de către agenții economici din turism autorizați de Ministerul Turismului, posesori de licențe în turism sau de certificat de clasificare, după caz”.
  • Orice persoană fizică își poate închiria apartamentul în regim turistic, obținând clasificarea din partea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului în mod gratuit.
  • Activitățile turistice desfășurate în cadrul unor unități aflate în locuințe de tip condominiu pot afecta viața cotidiană a locatarilor. Blocurile de locuințe nu sunt hoteluri. Din acest motiv, plecând de la premisa respectării drepturilor reciproce, ordinul de ministru prevede obținerea acordului din partea vecinilor cu care operatorul economic are pereți comuni, pentru a putea obține certificatul de clasificare. Spre exemplu, acel vecin cu pereți comuni este direct afectat de zgomotul care ar putea fi făcută de turiști în timpul orelor de odihnă.
  • În cazul în care există o lipsă de dialog cu vecinii de la care operatorul economic trebuie să obțină acordul în vederea clasificării activităților turistice, atunci acesta poate apela la asociația de proprietari sau locatari. Ordinul de ministru prevede acest lucru.
  • Măsura facilitează introducerea unor noi jucători pe piața concurențială, care poate duce către o creștere a calității serviciilor turistice. Toți actanții trebuie să aibă drepturi și obligații egale”.
Parallax

Vizualizari
10424
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri