Denisa Crăciun

Achiziție pe piața de reciclare a plasticului: Compania europeană GreenGroup cumpără o companie lituaniană

Thumbnail

Compania europeană de economie circulară GreenGroup achiziționează o firmă lituaniană de reciclare a polietilenei (n.r. material plastic) de joasă densitate.

Achiziția a fost anunțată luni, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, de către Abris Capital Parteners, fond de investiții de private equity, care a sprijinit GreenGroup în preluarea companiei lituaniene UAB Ecso.

Acum, compania susține că „în următorii ani va investi între 150 și 200 de milioane EUR pentru a-și consolida și mai mult poziția de cel mai mare grup integrat de reciclare din Europa Centrală și de Est, prin investiții de tip capex și achiziții de companii”. 

Este a doua tranzacție de tip add-on făcută de compania europeană de economie circulară în ultimele săptămâni, după ce în iulie scriam pe StartupCafe.ro că GreenGroup achiziționează dezvoltatorul român de software SIGAD.

UAB Ecso a fost fondată în 2009 și a devenit principalul reciclator de polietilenă din Lituania.

În prezent, compania susține că are o capacitate anuală de procesare de 20.000 de tone de deșeuri de folie pe an, provenite din postconsumul casnic și industrial, pe care le transformă în granule LDPE reciclate, răspunzând astfel nevoilor de materii prime reciclate de bună calitate ale producătorilor europeni.

Polietilena este unul dintre cele mai răspândite tipuri de materiale plastice, reprezentând 40% din consumul total de materiale plastice din Europa.

„Modelul lituanian s-a dovedit a fi un succes la nivel local în ceea ce privește reutilizarea deșeurilor de plastic în circuit închis, în conformitate cu obiectivele economiei circulare. Prin această investiție, poziționăm Grupul în prima linie de apărare pentru limitarea impactului asupra mediului al materialelor plastice de unică folosință – o categorie care include atât PET, cât și poliolefinele. Obiectivul nostru este de a scala acest model în regiune și în alte țări”, Constantin Damov, Președintele GreenGroup.

Investitorul central-european Abris a început investiția în GreenGroup în 2016 și de atunci colaborează cu echipa managerială a companiei pentru a extinde afacerea organic și prin achiziții și pentru a crea principalul jucător în domeniul economiei circulare din Europa Centrală și de Est.

„Astfel de materiale au o rată de colectare mică și necesită investiții semnificative în tehnologii avansate de reciclare. Din acest motiv, ele au cea mai mare probabilitate de a ajunge la incinerare sau la depozitare. Prin integrarea UAB Ecso în ecosistemul GreenGroup, suntem siguri că vom accelera economia circulară a materialelor plastice și astfel vom juca un rol important în reducerea poluării și în recuperarea unei resurse valoroase pentru economie”, a comentat Vladas Venskutonis, fondatorul UAB Ecso.

Granulele de polietilenă reciclată au aplicații multiple, în special în industria ambalajelor, iar cererea pentru aplicații de ambalare LDPE este în creștere în sectoarele de retail și industriale.

„Recenta achiziție consolidează activitățile de reciclare desfășurate de GreenGroup în ultimii 20 de ani și este un pas hotărâtor în strategia Grupului de a deveni un jucător cheie în regiune în reciclarea poliolefinelor. Totodată, este o investiție cu rol strategic, care susține angajamentul Grupului pentru sustenabilitate și pentru abordarea celor mai presante probleme de mediu, cum ar fi poluarea cu plastic și reducerea amprentei de carbon” - Adrian Stănculescu, Partener și Head of Abris Romania.

Parallax

Vizualizari
333
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri