Claudiu Zamfir

Startup-urile românești pot obține finanțări printr-un nou fond de investiții, axat pe afaceri verzi

Thumbnail

Firmele românești, inclusiv startup-uri, care dezvoltă tehnologii pentru protecția mediului vor putea obține finanțări, în schimbul unei părți din business, printr-un nou vehicul de investiții lansat în România, Circular Innovations.

Compania europeană de economie circulară GreenGroup, cu sprijinul fondului de investiții de private equity Abris Capital Partners, a lansat divizia Circular Innovations, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, StartupCafe.ro.

Investitorii de la Circular Innovations caută companii aflate în fază de startup sau scale-up, care au o contribuție importantă în dezvoltarea economiei circulare în Europa.

Constantin Damov, președintele GreenGroup, afirmă:

„Criza energetică și de aprovizionare cu materii prime, precum și încălzirea globală, reprezintă contextul care direcționează astăzi creșterea economiei și fundamentează principiile dezvoltării companiilor pe baze sustenabile. Este un moment propice pentru startup-uri, prin oportunitățile de inovație și flexibilitate care le caracterizează și care le conferă o poziție privilegiată în economia circulară. Integrarea acestora în ecosistemul GreenGroup reprezintă un element strategic în consolidarea poziției noastre ca jucător integrat în economia circulară”.

Investitorul central-european Abris a început investiția în GreenGroup în 2016 și de atunci colaborează cu echipa managerială a companiei pentru a extinde afacerea organic și prin achiziții și pentru a crea principalul jucător în domeniul economiei circulare din Europa.

Adrian Stănculescu, partener și head of Abris Romania, afirmă:  

„Lansarea acestei noi divizii susține un program amplu de investiții al GreenGroup, coordonat de Abris, urmărind consolidarea poziției Grupului ca lider regional în domeniul economiei circulare. Circular Innovations capitalizează un moment favorabil, în care mulți antreprenori își direcționează eforturile și afacerile înspre dezvoltare sustenabilă, prin soluții inovatoare. De asemenea, susținerea afacerilor care contribuie la reducerea amprentei de carbon este un pilon important din strategia ESG urmărită de Abris Capital Partners pentru anii următori”.

Cine este Abris Capital Partners

Abris Capital Partners este un fond de private equity independent, care se concentrează pe oportunități mid-market în țările din Europa Centrală. Înființat în 2007, Abris are ca strategie parteneriatul cu firme dinamice și de succes din Europa Centrală, care pot beneficia de un influx de capital și/sau expertiză managerială atât la nivel strategic, cât și operațional.

Cu un capital de investiții de aproximativ 1,3 miliarde de euro, Abris a obținut suport financiar de la multe instituții de investiții de top la nivel global, inclusiv fonduri de pensii publice și corporative, instituții financiare, companii de asigurări și fonduri de tip endowment de la universități din SUA.

Abris are un orizont de investiție pe termen lung și urmărește de obicei tranzacțiile în care poate obține un pachet majoritar sau total în investiție. Marja de investiție Abris pentru o tranzacție se situează între 30 și 75 milioane euro, cu posibilitatea unor sume mai mari, în funcție de caz.

Fondul de investiții operează în echipe regionale din birourile din Varșovia și București.

Cine sunt investitorii de la GreenGroup

GreenGroup este un grup regional integrat de reciclare ce se prezintă drept „un promotor al economiei circulare”, cu o experiență de 20 de ani.

GreenGroup spune că este „liderul pieței europene în domeniul reciclării PET și al producției de fibrei de poliester” și „un jucător-cheie în domeniul reciclării electronicelor, al reciclării deșeurilor de sticlă și al managementului deșeurilor industriale”.

Din 2016, compania este deținută majoritar de Abris Capital Partners, unul dintre cei mai importanți investitori de private equity din Europa Centrală.

În prezent, ecosistemul GreenGroup cuprinde cinci divizii majore de afaceri: reciclarea PET, reciclarea deșeurilor electrice și electronice (DEEE), reciclarea deșeurilor de ambalaje din sticlă, managementul deșeurilor industriale și răspunderea extinsă a producătorilor (EPR) pentru deșeurile de ambalaje.

Prima investiție: o firmă IT românească, ce dezvoltă softuri pentru gestionarea resurselor companiilor

Lansarea vehiculului investițional Circular Innovations a fost marcată prin achiziționarea firmei IT românești SIGAD de către GreenGroup, cu sprijinul Abris Capital Partners, investitor de private equity specializat în transformarea ESG.

Suma tranzacției nu a fost dezvăluită de părțile implicate.

Firma românească de software SIGAD dezvoltă sistememe ERP pentru companiile care vor să-și  gestioneze eficient resursele și să-și îmbunătățească performanțele de mediu folosind o „soluție simplă și rapidă”.

Compania va beneficia atât de sprijin financiar, cât și de experiența de peste 20 de ani a GreenGroup în reciclare și valorificare a resurselor din deșeuri. În plus, sinergiile cu toate diviziile grupului, networkingul și relația bună cu stakeholderii cheie din industrie vor contribui la accelerarea creșterii.

Andrei Dobrin, unul dintre fondatorii SIGAD, a declarat:

„Într-o perioadă în care protecția mediului a devenit o prioritate asumată de guverne și instituții europene, parteneriatul cu GreenGroup ne oferă acces la investițiile necesare și experiența celui mai mare grup de reciclare din regiune, sprijinit de Abris, pentru a putea beneficia de o dezvoltare rapidă și extindere pe piața din România și din afară”.

Așteptările sunt ca SIGAD să devină unul dintre cei mai mari furnizori de soluții de software de mediu, raportări non-financiare, raportări ESG pentru companii mari și pentru IMM-uri, în România și în regiunea central-europeană. SIGAD va fi integrat în operațiunile consolidate ale GreenGroup.

Parallax

Vizualizari
2011
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri