Claudiu Zamfir

Granturile IMM de 200.000-8 milioane EUR: Modificări înainte de lansarea înscrierii firmelor la fondurile de Tranziție Justă

euro-bani-ceas-dreamstime

S-au modificat Metodologia și criteriile de evaluare și selecție a proiectelor pe care le vor depune firmele eligibile pentru granturile IMM de câte 200.000-8 milioane EUR din cadrul liniei de finanțare „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”, din Programul Tranziție Justă (PTJ) 2021-2027.  

Apelurile de proiecte cu finanțări în valoare totală de  775 de milioane de euro pentru investiții IMM în județele acoperite de Programul Tranziție Justă urmează să se deschidă, în sistemul MySMIS2021, miercuri, 20 decembrie 2023, iar, săptămâna trecută, la Hunedoara, Comitetului de Monitorizare a PTJ a modificat și completat  Metodologia și criteriile de evaluare și selecție a proiectelor care urmează să fie depuse de firme.

Este vorba despre apelul de proiecte „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”, prin care microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii pot obține granturi IMM de câte 200.000-8 milioane de euro pe proiect, în județele:

  •     Gorj,
  •     Hunedoara,
  •     Dolj,
  •     Galați,
  •     Prahova,
  •     Mureș,
  •     la care se adaugă Investiţii teritoriale integrate (ITI) Valea Jiului.

Pentru ghidul asociat investițiilor pentru dezvoltarea IMM și crearea de locuri de muncă au fost luate decizii privind criteriile de evaluare tehnico-financiară.

De asemenea,  s-a modificat modalitatea de interpretare și aplicare a prevederii inițiale legate de:

  1. numărul minim mediu obligatoriu de salariați aferent anului fiscal anterior deschiderii apelului de proiecte ce trebuia menținut și pentru anul fiscal ulterior,
  2. profitul din exploatare,
  3. demonstrarea drepturilor asupra imobilului pentru proiectele pentru care nu este necesară obținerea autorizației de construire, conform legii.

Astfel, dacă - pe parcursul procesului de evaluare, selecție și contractare a proiectelor - intervine încheierea unui nou an fiscal, solicitantul declară pe proprie răspundere că, în anul fiscal care a intervenit pe parcursul procesului de evaluare, selecție și contractare sunt îndeplinite următoarele criterii de eligibilitate:

  • numărul minim mediu de salariați obligatoriu (care trebuie sa fie mai mare decât 1),
  • să înregistreze profit din exploatare mai mare decât 0 (zero).
  • beneficiarul să nu fi avut activitatea suspendată în anul fiscal intervenit pe parcursul procesului anterior menționat, respectiv și să nu fie încadrat în categoria întreprinderilor în dificultate.

Număr mediu de salariați trebuie să NU difere în minus față de valoarea înregistrată în anul fiscal anterior deschiderii apelului de proiecte, după cum urmează:

  • cu nu mai mult de 20% pentru categoria microîntreprindere,
  • cu nu mai mult de 15% pentru categoria întreprindere mică,
  • cu nu mai mult de 10% pentru categoria întreprinderi mijlocii.

Descarcă de AICI PTJ: Decizia CM PTJ nr. 12/14.12.2023 privind modificarea și completarea metodologiei și criteriilor de evaluare și selecție a proiectelor aplicabile apelurilor de proiecte pentru acțiunea „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă” din cadrul programului Tranziție Justă 2021 – 2027. 

Descarcă de AICI Ghidul solicitantului „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”

---

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
6290
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri