Claudiu Zamfir

Ajutoare de stat 2024: Se schimbă grila de punctaj ConstructPLUS- granturi de max. 50 milioane EUR pentru firmele de materiale de construcții

bani-euro-caramizi-dreamstime

Se schimbă substanțial grila de punctaj în programul de finanțare ConstructPLUS 2024, prin care firmele de materiale de costrucții vor putea obține ajutoare de stat de până la 50 de milioane de euro pe proiect, conform proiectului consolidat al Ghidului solicitantului, publicat vineri, de Ministerul Economiei.

Am mai scris pe StartupCafe despre programul ConstructPLUS pentru producătorii de materiale de construcții, iar acum Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a publicat forma consolidată a Ghidului solicitantului, cu anexele, în urma consultării publice.

Principalele schimbări făcute în varianta de ghid din 29 decembrie 2023 față de varianta veche (din 4 decembrie) sunt la grila de evaluare a investițiilor.

În primul rând, s-a introdus un al șaselea criteriu de punctaj: valoarea investiției. Companiile care fac investiții de peste 200 milioane lei iau 20 de puncte aici. La investiție de 100-200 milioane de lei, primești 10 puncte, iar la 25-100 milioane lei primești 5 puncte. Aici ar trebui corectat, totuși, pentru că cei cu investiții de exact 100 milioane de lei se încadrează și la 5 puncte, și la 10 puncte.

Introducerea criteriului valorii investiției avantajează, o dată în plus, companiile mari, în detrimentul firmelor mici, care nu au capacitatea de a face investiții atât de mari.

Sunt și alte modificări în grilă, care schimbă punctajul. Iată grila de evaluare nouă, propusă în proiectul de ghid consolidat ConstructPLUS:

CRITERII DE EVALUARE PENTRU STABILIREA PUNCTAJULUI ÎNTREPRINDERILOR SOLICITANTE (click pentru a extinde imaginea)

grila punctaj construct plus consolidata 29 decembrie

NOTA: Rentabilitatea cifrei de afaceri se calculează ca raport procentual între profitul net și cifra de afaceri

Noul criteriu de departajare la punctaje egale: „În situația în care există două sau mai multe întreprinderi care au obținut același punctaj, ordinea intrării în analiză se va realiza în funcție de valoarea capitalului social subscris la data depunerii aplicației”.

În vechiul proiect, departajarea la balotaj se făcea în primul rând după valoarea cofinanțării asigurate de firmă.

Construct Plus: Lista codurilor CAEN eligibile

Programul Construct Plus are alocate credite de angajament, de 745 milioane lei, prin schița de buget 2024. Bugetul total, multianual, pe perioada 2023-2027, este de 596 milioane euro, însă programul nu a mai fost lansat în 2023, cum era planul inițial.

Din acești bani, producătorii de materiale de construcții vor putea accesa un ajutor de stat regional nerambursabil de maximum 50 de milioane de euro fiecare, pentru a face investiții într-o nouă fabrică de producție, în România.

Companiile mari (de la 250 de angajați în sus) vor putea primi ajutoare de stat cu intensitate variind între 30% și 70%, în funcție de județul de implementare a investiției. În schimb, intensitățile maxime ale ajutoarelor de stat pot fi majorate cu până la 20 de puncte procentuale pentru întreprinderile mici sau cu până la 10 puncte procentuale pentru întreprinderile mijlocii. Intensităţile maxime majorate ale ajutoarelor pentru întreprinderile mici şi mijlocii nu se aplică ajutoarelor acordate pentru proiectele mari de investiţii.

În cazul proiectelor mari de investiții, valoarea ajustată permisă a ajutoarelor se calculează conform formulei prevăzute la art. 3, pct. 24 din O.U.G. nr. 68/2023, respectiv:

valoarea ajustată a ajutoarelor = R × (A + 0,50 × B + 0 × C), unde:

  • R este intensitatea maximă a ajutoarelor aplicabilă în zona respectivă, cu excepţia intensităţii majorate a ajutoarelor pentru IMM-uri;
  • A este partea din costurile eligibile în valoare de 55 de milioane euro;
  • B este partea din costurile eligibile cuprinsă între 55 de milioane euro şi 110 milioane euro, iar
  • C este partea din costurile eligibile de peste 110 milioane euro.

De asemenea, în cazul tuturor firmelor, acestea nu vor putea primi ajutor de stat din această schemă pentru a investi în București și în anumite localități din județul Ilfov.

Ministerul Economiei susține că, prin Programul național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții “CONSTRUCTPLUS”, își propune reducerea deficitului comercial provenit din importul de materiale de construcții, stimularea investițiilor în județele mai puțin dezvoltate și creșterea producției interne de produse și materiale de construcții prin acordarea de granturi pentru realizarea de investiții inițiale sau pentru o investiție inițială pentru o nouă activitate economică într-unul din următoarele sectoare economice eligibile:

  • 1623 Fabricarea altor elemente de dulgherie și tâmplărie, pentru construcții;
  • 2223 Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcții;
  • 2312 Prelucrarea și fasonarea sticlei plate;
  • 2331 Fabricarea plăcilor și dalelor din ceramică;
  • 2332 Fabricarea cărămizilor, țiglelor și a altor produse pentru construcții, din argilă arsă;
  • 2342 Fabricarea de obiecte sanitare din ceramică;
  • 2351 Fabricarea cimentului;
  • 2352 Fabricarea varului și ipsosului;
  • 2361 Fabricarea produselor din beton pentru construcții;
  • 2362 Fabricarea produselor din ipsos pentru construcții;
  • 2363 Fabricarea betonului;
  • 2364 Fabricarea mortarului;
  • 2369 Fabricarea altor articole din beton, ciment și ipsos;
  • 2370 Tăierea, fasonarea și finisarea pietrei;
  • 2399 Fabricarea altor produse din minerale nemetalice, n.c.a.;
  • 2511 Fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice;
  • 2512 Fabricarea de uși și ferestre din metal;
  • 2732 Fabricarea altor fire și cabluri electrice și electronice.

 ----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
3359
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri