Claudiu Zamfir

Ajutoare pentru firme de materiale de construcții: Punctajul Construct Plus 2023. IMM-urile vor putea cumpăra echipamente SH (proiect de Ghid)

bani-euro-caramizi-dreamstime

Firmele care vor deschide noi unități de producție de materiale de construcții în localitățile mici vor fi favorizate, iar IMM-urile vor putea achiziționa și echipamente second hand (SH), în cadrul programului de finanțare Construct Plus, prin care producătorii de materiale de construcții vor putea obține ajutoare de stat de maximum 50 de milioane de euro pe investiție, conform proiectului de Ghid al solicitantului.

Am mai scris pe StartupCafe despre Programul național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții - Construct Plus. Luni seara, Ministerul Economiei a publicat în dezbatere și proiectul de Ghid al Solicitantului, cu grila de punctaj propusă și alte anexe relevante în program.

Printre noutățile propuse în proiectul de ghid se numără și posibilitatea ca firmele mici și mijlocii (IMM) să poată achiziționa prin program active corporale second hand. Companiile mari (peste 249 angajați) sunt obligate să achiziționeze doar active corporale noi.

Activele corporale sunt acele activele asociate investiției reprezentate de:

 • construcții de orice tip, respectiv cheltuielile efectuate cu realizarea/închirierea de construcții;
 • terenuri, respectiv cheltuielile realizate cu achiziționarea/închirierea de terenuri;
 • instalații tehnice, utilaje și echipamente noi clasificate conform Hotărârii Guvernului nr. 2.139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, cu modificările ulterioare, cu valoarea minimă de intrare a mijloacelor fixe stabilită conform prevederilor legale în vigoare.

De asemenea, toți beneficiarii programului vor putea acoperi din ajutorul de stat chirii cu valoare maximă eligibilă de 25 de lei/mp. Tot ce depășește acest preț, în cazul chiriei, trebuie acoperit de beneficiar din surse proprii.

Grila de punctaj propusă (anexa 3 la proiectul de ghid) favorizează firmele care vor deschide noi unități de producție de materiale de construcții în localitățile cu populație sub 25.000 de locuitori într-unul dintre ultimele 10 județe după PIB/locuitor.

grila punctaj construct plus

La punctaje egale, beneficiarii vor fi deparrajați după următoarele criterii:

 1. Contribuția financiară a întreprinderii. Proporția acoperirii diferenței dintre valoarea proiectului și valoarea ajutorului de stat din surse proprii de finanțare.
 2. Potențialul economic al întreprinderilor în activitate. Valoarea cifrei de afaceri realizată, în medie, în ultimii 2 ani.
 3. Specializarea întreprinderilor noi. Obiectul de activitate al întreprinderilor noi include doar codurile CAEN prevăzute în Anexa nr. 1 la OUG nr. 68/2023.

Proiectul Ghidului solicitantului pentru aprobarea și finanțarea Programului național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții poate fi consultat pe site-ul MEAT, iar propunerile, sugestiile şi opiniile privind proiectul de act normativ vor fi trimise in termen de 10 zile de la data publicării prin Formularul pentru colectarea de propuneri , opinii, recomandări. 

Construct Plus: Lista codurilor CAEN eligibile

Pentru anul 2023, bugetul schemei Cosntrct Plus este de 149 de milioane de euro, iar bugetul total, multianual, pe perioada 2023-2027, va fi de 596 milioane euro.

Din acești bani, producătorii de materiale de construcții vor putea accesa un ajutor de stat regional nerambursabil de maximum 50 de milioane de euro fiecare, pentru a face investiții într-o nouă fabrică de producție, în România.

Intensitatea maximă a ajutorului de stat va fi de 75%, ceea ce înseamnă că firma beneficiară va trebui să contribuie cu cel puțin 25% la cheltuielile eligibile, plus toate cheltuielile neeligibile. Firmele mici și mijlocii (max. 249 de angajați) vor beneficia de intensitatea maximă a ajutorului de stat. În schimb, companiile mari (de la 250 de angajați în sus) vor putea primi ajutoare de stat cu intensitate variind între 30% și 70%, în funcție de județul de implementare a investiției. Astfel, companiile mari vor fi nevoite să aducă de acasă mai mulți bani pentru investiție.

De asemenea, în cazul tuturor firmelor, acestea nu vor putea primi ajutor de stat din această schemă pentru a investi în București și în anumite localități din județul Ilfov.

Pentru întreprinderile mari, costurile activelor necorporale sunt eligibile numai până la un plafon de 50% din costurile totale eligibile ale investiției inițiale. Pentru IMM-uri, costurile activelor necorporale sunt eligibile 100%

Totodată, companiile mari vor avea obligația să mențină investiția cel puțin 5 ani, iar IMM-urile, doar 3 ani vor avea această obligație.

Ministerul Economiei susține că, prin Programul național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții “CONSTRUCTPLUS”, își propune reducerea deficitului comercial provenit din importul de materiale de construcții, stimularea investițiilor în județele mai puțin dezvoltate și creșterea producției interne de produse și materiale de construcții prin acordarea de granturi pentru realizarea de investiții inițiale sau pentru o investiție inițială pentru o nouă activitate economică într-unul din următoarele sectoare economice eligibile:

 • 1623 Fabricarea altor elemente de dulgherie și tâmplărie, pentru construcții;
 • 2223 Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcții;
 • 2312 Prelucrarea și fasonarea sticlei plate;
 • 2331 Fabricarea plăcilor și dalelor din ceramică;
 • 2332 Fabricarea cărămizilor, țiglelor și a altor produse pentru construcții, din argilă arsă;
 • 2342 Fabricarea de obiecte sanitare din ceramică;
 • 2351 Fabricarea cimentului;
 • 2352 Fabricarea varului și ipsosului;
 • 2361 Fabricarea produselor din beton pentru construcții;
 • 2362 Fabricarea produselor din ipsos pentru construcții;
 • 2363 Fabricarea betonului;
 • 2364 Fabricarea mortarului;
 • 2369 Fabricarea altor articole din beton, ciment și ipsos;
 • 2370 Tăierea, fasonarea și finisarea pietrei;
 • 2399 Fabricarea altor produse din minerale nemetalice, n.c.a.;
 • 2511 Fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice;
 • 2512 Fabricarea de uși și ferestre din metal;
 • 2732 Fabricarea altor fire și cabluri electrice și electronice.

 ----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
7880
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri