Claudiu Zamfir

Bucureștiul, exclus de la investiții - OUG 68/2023, cu ajutoarele de stat de max. 50 milioane EUR pentru firmele de materiale de construcții, publicată în Monitorul Oficial

oug68-2023-ajutoare-firme-materiale-constructii

Ordonanța de urgență 68/2023, prin care se instituie o schemă de ajutoare de stat de maximum 50 de milioane de euro fiecare, destinate firmelor producătoare de materiale de construcții, s-a publicat în Monitorul Oficial, Bucureștiul fiind însă exclus de la investiții.

Pentru a se putea aplica schema, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și Consiliul Concurenței trebuie să obțină și avizul Comisiei Europene privind reglementările europene în domeniul ajutorului de stat și al concurenței. De asemenea, ministerul trebuie să facă și un ghid al solicitantului, care să detalieze regulile după care firmele de materiale de construcții, inclusiv IMM-urile, vor putea accesa fondurile nerambursabile de la stat.

Potrivit ordonanței, pentru anul 2023, bugetul schemei este de 149 de milioane de euro, iar bugetul total, multianual, pe perioada 2023-2027, va fi de 596 milioane euro.

Din acești bani, producătorii de materiale de construcții vor putea accesa un ajutor de stat regional nerambursabil de maximum 50 de milioane de euro fiecare, pentru a face investiții într-o nouă fabrică de producție, în România.

Intensitatea maximă a ajutorului de stat va fi de 75%, ceea ce înseamnă că firma beneficiară va trebui să contribuie cu cel puțin 25% la cheltuielile eligibile, plus toate cheltuielile neeligibile. Firmele mici și mijlocii (max. 249 de angajați) vor beneficia de intensitatea maximă a ajutorului de stat. În schimb, companiile mari (de la 250 de angajați în sus) vor putea primi ajutoare de stat cu intensitate variind între 30% și 70%, în funcție de județul de implementare a investiției. Astfel, companiile mari vor fi nevoite să aducă de acasă mai mulți bani pentru investiție.

De asemenea, în cazul tuturor firmelor, acestea nu vor putea primi ajutor de stat din această schemă pentru a investi în București și în anumite localități din județul Ilfov.

Pentru întreprinderile mari, costurile activelor necorporale sunt eligibile numai până la un plafon de 50% din costurile totale eligibile ale investiției inițiale. Pentru IMM-uri, costurile activelor necorporale sunt eligibile 100%

Totodată, companiile mari vor avea obligația să mențină investiția cel puțin 5 ani, iar IMM-urile, doar 3 ani vor avea această obligație.

Descarcă de AICI OUG 68/2023, cu anexele privind județele eligibile și lista codurilor CAEN eligibile.

Parallax

Vizualizari
2361
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri