Claudiu Zamfir

Ajutoare de stat de max. 50 milioane EUR pentru firmele românești de materiale de construcții, discutate în Guvern

bani-euro-caramizi-dreamstime

Guvernul a discutat, joi, în primă lectură, schema de ajutoare de stat de max. 50 de milioane de euro pentru firmele românești care produc materiale de construcții, o decizie urmând să fie luată ulterior, a anunțat Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Pe scurt, prin viitoarea schemă de finanțare, producătorii de materiale de construcții vor putea obține ajutor de stat de maximum 50 de milioane de euro, reprezentând maximum 75% din valoarea investiției pe care o vor face. Bugetul schemei pentru anul 2023 ar urma să fie stabilit la 150 de milioane de euro în total.

Joi, în Guvern, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a prezentat, în primă lectură, uin proiect de ordonanță de urgență pentru aprobarea și finanțarea acestui „Program național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții”.

„Am prezentat în primă lectură în ședința de Guvern schema de ajutor de stat pentru materiale de construcții. Măsurile de sprijin pe care le propunem vor contribui la creșterea producției interne de materiale de construcții cu circa 10%, respectiv cu aproximativ 500 milioane euro și vor duce la scăderea importurilor și la reducerea deficitului comercial. De asemenea, vor fi menținute locurile de muncă din activitățile producătoare de materiale de construcții și din construcții precum și se vor crea aproximativ 20.000 locuri de muncă noi prin implementarea schemei de ajutor de stat” a declarat ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan Radu Oprea, citat în comunicatul ministerului.

Potrivit sursei citate, viitoarea schemă de ajutor de stat „are ca scop susținerea financiară a investițiilor private pentru înființarea și/sau dezvoltarea capacităților de producție pentru produse și materiale de construcții. Finanțarea va fi acordată pentru reducerea deficitului comercial provenit din importul de materiale de construcții, stimularea investițiilor în județele mai puțin dezvoltate și creșterea producției interne de produse și materiale de construcții”.

Schema de sprijin este prevăzută să se deruleze multianual, pentru perioada 2023-2027, iar acordarea finanțării se realizează cu încadrarea în creditele de angajament și creditele bugetare aprobate prin legile bugetare anuale, prin bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Beneficiarii vor fi întreprinderile constituite în baza Legii societăților nr. 31/1990 republicată, cu modificările și completările ulterioare. Investițiile finanțate trebuie să conducă la realizarea unei cifre de afaceri destinată activității de construcții într-o proporție de minimum 70% din totalul cifrei de afaceri a societății.

„Valoarea maximă a ajutorului de stat nerambursabil este de 50 milioane de euro, dar nu mai mult de 75% din valoarea investiției. În cazul în care diferența din valoarea investiției neacoperită de ajutorul de stat nerambursabil se realizează prin creditare, statul garantează în proporție de 80% creditul utilizat prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) și prin Fondul Român de Contragarantare (FRC), exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare. Atât valoarea ajutorului de stat, cât și cea a garanției pot fi majorate cu 5-10 puncte procentuale dacă investiția este localizată în mediul rural sau în unul din ultimele 10 județe după PIB/locuitor” - a precizat ministerul.

Schema de ajutor de stat va fi comunicată Comisiei Europene prin Consiliul Concurenței, iar mecanismul și condiționalitățile de acordare a ajutorului de stat, inclusiv formula de calcul a valorii maxime permise a ajutorului pentru proiectele depuse se stabilesc prin hotărâre de guvern, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență.

Parallax

Vizualizari
2064
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Blue
Cat
Cand dau si o lege pentru cetateni sa le imbunatateasca si usureze viata?
Orice locuinta de familie decenta are 3 camere, iar pentru Bucuresti/Cluj platim TVA de 19%, deci minim 23750 euro la stat.
Facea sens sa renunte la TVA-ul de 19% la achizitii imobile, asa ar fii ajutat cetatenii si nu firmele de constructii.
poza de profil
Blue
Cat
Cand dau si o lege pentru cetateni sa le imbunatateasca si usureze viata?
Orice locuinta de familie decenta are 3 camere, iar pentru Bucuresti/Cluj platim TVA de 19%, deci minim 23750 euro la stat.
Facea sens sa renunte la TVA-ul de 19% la achizitii imobile, asa ar fii ajutat cetatenii si nu firmele de constructii.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri