Claudiu Zamfir

Plafonarea adaosului comercial la alimente, cu amenzi de 100.000-2 milioane lei. Efectele asupra fermierilor, procesatorilor și magazinelor mici

fermier-fabrica alimente-supermarket.jpg

StartupCafe.ro a discutat cu reprezentanți ai fermierilor, procesatorilor și comercianților mici privind efectele la care se așteaptă, pentru afacerile lor, ca urmare a schemei guvernamentale de plafonare a adaosului comercial la 20% pentru magazine și procesatori, la anumite alimente, sub amenințarea amenzilor de 100.000-2 milioane de lei.

Așa cum am relatat pe StartupCafe, Ministerul Agriculturii a publicat în dezbatere, miercuri, proiectul de ordonanță de urgență prin care urmează să fie plafonate, pe o perioadă de 3 luni, adaosurile comerciale practicate de magazine și procesatori la 14 categorii de alimente de bază.

Propunerea oficială de OUG prevede:

  • cota de adaos comercial practicată de procesator poate fi de maximum 20%, față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;
  • cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale;
  • cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maximum 20%, față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.
  • Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole și alimentare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanță de urgență.

Firmele care vor fi găsite cu abateri de la aceste norme vor risca amenzi de la 100.000 lei la 2.000.000 lei, conform proiectului.

Grupele de produse agricole și alimentare care vor fi incluse în schema de plafonare sunt:

  1.     Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități
  2.     Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
  3.     Brânză telemea din lapte de vacă vrac
  4.     Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  5.     Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
  6.     Mălai standard 1 kg
  7.     Ouă de găină calibrul M 10 buc.
  8.     Ulei de floarea-soarelui 1L
  9.     Carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard)
  10.     Carne proaspătă porc (carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc)
  11.     Legume proaspete vrac (legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia)
  12.     Fructe proaspete vrac (fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă)
  13.     Cartofi proaspeți albi vrac
  14.     Zahăr alb tos 1 Kg

Patron de magazine mici: O amendă înseamnă falimentul

Feliciu Paraschiv deține un lanț independent de magazine, în zona Moldovei, Paco Supermarkets, și activează și în conducerea Asociației Nationale a Comercianților Mici și Mijlocii. El a contribuit la discuțiile cu Ministerul Agriculturii pentru viitoarea ordonanță de urgență a plafonării adaosului comercial și spune că amenzile ar însemna falimentul pentru un comerciant independent, care nu face parte dintr-o rețea multinațională.

Feliciu Paraschiv, pentru StartupCafe.ro:

  • „La modul la care e dată ordonanța, noi nu avem adaosuri comerciale atât de mari. Noi nu reușim să negociem atât de bine cu producătorii sau furnizorii și atunci la noi adaosurile comerciale se situează între 20 și 35%, cu mențiunea că la carne sunt 10%, la legume fructe, 10-15%. Dar dacă statul ne lasă 20% peste cheltuielile directe și indirecte, pentru noi, ca retaileri mici și mijlocii, este suficient. Nu ne va afecta foarte mult.
  • Este bine ca măsura să rămână limitată la maximum 3 luni și să nu fie prelungită la 6 luni, pentru că vedem ce s-a întâmplat în Ungaria, unde s-au decis plafonări la prețuri la anumite produse și s-au scumpit celelalte produse, care nu intrau sub incidența plafoanelor, mai ales detergenții sau alte produse industriale.
  • Amenzile sunt usturătoare, pentru noi o asemenea amendă înseamnă falimentul. Și din acest motiv noi nici nu ne permitem cumva să încălcăm în vreun fel legea. Probabil toți comercianții vor scădea adaosurile la produsele din listă la sub 20%. Noi avem voie să punem 20% peste cheltuieli, dar va fi foarte greu să demonstrăm care sunt cheltuielile. Mie nu mi-a venit factura la energie electrică din decembrie 2022.
  • Pentru consumator, prețurile vor scădea la raft, pentru că noi suntem într-o concurență mare cu marile rețele de supermarketuri, dar și între noi, micii comercianți. Și este suficient ca unu să scadă prețurile, iar apoi toți vom scădea.
  • Nu vom crește prețurile la produsele care nu intră sub măsura plafonării, pentru că ne-ar sancționa imediat clienții. Am putea să semnalizăm produsele supuse plafonării printr-o altă etichetă, pentru mai multă transparență”.

Sorin Minea, Romalimenta: 20% este o marjă bună pentru procesatori

Sorin Minea este medic veterinar de profesie, dar lumea îl știe mai ales ca antreprenor. El este cunoscut pentru branduri alimentare foarte populare în România, ca Angst sau Salsi, și conduce patronatul industriei alimentare Romalimenta.

Ca om de afaceri în domeniul procesării, Sorin Minea nu crede că ordonanța de urgență pentru plafonarea adaosurilor comerciale va crea probleme procesatorilor români:

  • „Proiectul de ordonanță de urgență pe care îl știu eu nu cred că ne afectează în niciun fel pe noi, procesatorii. Folosește un termen puțin greșit. Se limitează nu adaosul comercial, ci marja brută de profit, la 20% după scăderea tuturor cheltuielilor, pentru noi. Mi se pare acceptabil. Nu cred că pe acele produse avem noi 20% marjă brută de profit. Din punctul meu de vedere, 20% este o marjă bună.
  • Teoretic, ordonanța blochează tentativele de creștere artificială a prețului la procesator - păcat că nu avem și producătorul aici. Iar la comercianți, se oferă posibilitatea de a avea o marjă de 20%. Și se aplică întregului sector de retail, inclusiv magazinele de proximitate. Teoretic, ar duce la o reducere sau la o stabilizare a prețurilor la acele produse Lista de produse a fost făcută după anumite studii și la propunerea comercianților, bănuiesc că este suficientă”.

Pro Agro: Nota de plată o vor achita fermierii

Nemulțumiți de ordonanța propusă de guvernanți sunt fermierii. Președintele federației producătorilor agricoli Pro Agro, Ionel Arion, avertizează că marile rețele de magazine vor înlocui produsele locale cu așa-numitele mărci proprii, care sunt produse importate vrac și ambalate și branduite de comerciant.

Ionel Arion, Pro Agro:

  • „Nota de plată o vor achita fermierii, ca de fiecare dată, pentru că supermarketurile, de fiecare dată, atunci când au avut promoții, strategii de marketing, dar și astfel de măsuri de plafonare de preț, cum a fost măsura pentru lapte, toate acestea au avut repercusiuni asupra fermierilor. Toate costurile au fost descărcate pe fermier. Fermierul nu a mai avut unde să se mai ducă și a rămas cu aceste costuri, le suportă. Fermierii au fost deja notificați ca, de la 1 iulie, să scadă prețul materiei prime. Dacă nu vor scădea, supermarketurile nu vor mai achiziționa de la ei.
  • Din cazua acestei ordonanțe de urgență, și mai mulți fermieri și procesatori locali vor dispărea de pe piață și vor fi înlocuiți cu branduri proprii ale marilor magazine și cu procesatori-multinaționale. Asta s-a întâmplat în morărit și pe piața laptelui. Fiecare hipermarket acre branduri proprii, care sunt doar mărci în față, în spate sunt produse de import, vrac și branduite de comerciant”.

Ca intenție, guvernanții au afirmat că plafonarea adaosului la 20% la procesatori urmărește de fapt ca fermierii să primească prețuri mai mari din partea procesatorilor. Pentru ca procesatorul să aplice procentul de 20% la o bază mai mare, acesta ar avea interesul să cumpere materia primă mai scump de la fermier, astfel încât, în termeni absoluți, procesatorul să scoată, până la urmă, un adaos comercial mare. Dar Ionel Arion nu este de acord.

„Economia nu funcționează așa. Economia trebuie lăsată liberă - cerere și ofertă, dar statul trebuie să intervină cu reglementare atunci când piața este acaparată sau există o poziție de forță pe piață, cum este cea a rețelelor comerciale. Retailul are azi 85% din tot ce înseamnă desfacerea de alimente către populație. Când ai 85% din piață, ai o forță de negociere și atunci ar trebui o reglementare a pieței sau o monitorizare prin Consiliul Concurenței” - crede președintele Pro Agro.

Foto: Colaj. © Syda Productions | Dreamstime.com/ © Maurizio Milanesio | Dreamstime.com / Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com

 

Parallax

Vizualizari
2340
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri