Redactia StartupCafe.ro

Salariul minim în construcții, agricultură și industria alimentară: Cum cresc costurile pentru firme, exemple de calcul în 2023

bani-lei-calculator-dreamstime

Schimbarea taxelor și majorarea salariului minim brut în construcții, agricultură și industria alimentară, de la 1 noiembrie 2023 aduc firmelor românești din aceste domenii o creștere de cheltuieli salariale aferente. Într-un nou material explicativ realizat pentru StartupCafe.ro, Daniel Sandu, managing partner în firma  de consultanță și contabilitate D&C Conta, explică impactul modificărilor pentru antreprenorii din construcții, agricultură și industria alimentară, cu exemple de calcul la salariul minim și la un salariu brut de 11.000 de lei.

Iată explicațiile lui Daniel Sandu pentru cititorii StartupCafe:

Despre salariul minim în construcții, agricultură și industria alimentară

Teoria de specialitate prezintă salariul minim garantat în plată ca un instrument de politici publice prin care se urmărește reducerea inegalităților economice și sociale și creșterea economică incluzivă. Pentru a răspunde cât mai bine acestor deziderate, România are nu unu, ci trei salarii minime pe economie. Avem un nivel general aplicabil (3.300 lei lunar începând cu 1 octombrie), dar și două excepții aplicabile începând cu 1 noiembrie:

  • 3.436 de lei lunar pentru activitățile din sectorul agricol și industria alimentară, nivel aplicabil exclusiv domeniilor de activitate prevăzute la art. 60 pct. 7 din Codul fiscal;
  • 4.582 lei lunar pentru activitățile de construcții prevăzute expres la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal.

În contextul apariției Legii nr. 296/2023 prin care s-a eliminat scutirea de la plata CASS pentru angajații din sectorul construcțiilor, agricol și cel al industriei alimentare, aceștia din urmă au ajuns în situația de a avea un salariu net chiar sub nivelul minimului pe economie, deoarece salariile lor minime anterior valabile (4.000 lei în construcții și 3.000 lei în domeniul agro-alimentar) rămăseseră nemodificate printr-o scăpare a legiuitorului.  Situația a fost remediată o lună mai tîrziu prin adoptarea Ordonanței de urgență nr. 93/2023 care a stabilit salariile minime arătate mai sus.
 
Care este însă efectul acestor modificări și cum sunt ele receptate din perspectiva celor doi actori ai relației de muncă, angajatorii și angajații? În contextul în care facilitățile fiscale acum eliminate erau în vigoare din anul 2018, iar pentru anul acesta firmele și-au calculat de mult bugetele pe vechile reguli, ambele părți s-au pomenit într-o situație delicată. Pe de o parte, angajații cu un salariu peste cel minim vor primi un salariu net mai mic decât înainte, dacă angajatorii nu vor majora corespunzător salariile brute. Pe de altă parte, angajatorii vor fi nevoiți să suporte o sarcină fiscală suplimentară dacă vor să mențină pentru angajații lor același salariu net ca înainte (nu vorbim aici de cei cu salariul minim, a carui majorare este oricum obligatorie).

Să luăm în continuare câteva exemple comparative din cele două domenii de activitate:

CONSTRUCȚII

salariul minim constructii 2023

Astfel, pentru un angajat cu salariul minim din domeniul construcțiilor angajatorul va suporta o cheltuială suplimentară de 595 de lei, de la 4.090 lei la 4.685 lei, deci o creștere de 15%.

Tot în domeniul construcțiilor, un angajat cu un salariu brut de 11.000 lei lunar, de exemplu un inginer constructor care anterior avea un salariu net de 8.447 lei va primi după modificări un salariu net de 7.457 lei lunar, mai mic cu 990 de lei, respectiv o scădere de 12%. Pentru menținerea aceluiași salariu net de 8.447 lei cheltuiala totală a angajatorului va fi începând cu luna noiembrie de 12.987 de lei, mai mult cu 1.741 de lei decât în octombrie.

Pentru angajații cu salariul minim din domeniul agro-alimentar, majorarea salariului minim de la 3.000 lei la 3.436 lei aduce pentru angajator o cheltuială suplimentară de 445 de lei lunar, de la 3.068 lei la 3.513 lei:

AGRICULTURĂ ȘI INDUSTRIA ALIMENTARĂ

salariu agro-alimentar 2023

Pentru angajații cu salarii brute mai mari de 10.000 de lei cheltuiala suplimentară a angajatorului va fi aceeași ca și în cazul celor din construcții.

De majorarea salariului minim brut în domeniul construcţiilor vor beneficia 423.110 salariaţi, iar din sectorul agricol şi industria alimentară - 168.000 de salariaţi, potrivit estimărilor guvernului. Asta înseamnă că în fiecare lună guvernul va colecta de la angajatorii din aceste domenii o sumă suplimentară de cel puțin 251.750.450 lei de la cei din constructii (adică 595 lei x 423.110) și de 74.760.000 lei de la cei din agricultură și industria alimentară; sumele atrase la buget vor fi însă mult mai mari, având în vedere că mulți angajați din aceste domenii au salarii peste nivelurile minime. Aceste sume suplimentare sunt destinate, alături de celelalte efecte ale Legii nr. 296/2023,  să asigure sustenabilitatea financiară a României pe termen lung.

Parallax

Vizualizari
4915
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.586
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.91

publishing: 3.1

expertise: 0.07

rating: 1.586

Articole publicate : 897
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri