Denisa Crăciun

Salariul minim brut crește la 3.300 lei de la 1 octombrie 2023. Cât va fi netul (HG în Monitorul Oficial)

calculator-bani-dreamstime.

De la 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut  garantat în plată va crește de la 3.000 la 3.300 lei, potrivit Hotărârii publicate în Monitorul Oficial. 

De această majorare vor beneficia 1,86 milioane salariați. Astfel, la un salariu minim brut de 3.300 de lei, angajatul primește în mână un salariu net de 2.079 de lei, o creștere de 181 de lei față de cât este în prezent.

În octombrie 2023 tariful orar va fi de 19,960 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună. Creșterea va fi de 10% față de luna septembrie a anului 2023.

Potrivit Hotărârii pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată publicată în MO, prevederile nu se aplică în sectorul agricol și industria alimentară.

În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată circa 1,5 mil. de salariaţi, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 28 % din numărul total de salariaţi activi, conform Ministerului Muncii. 

Ce se întâmplă cu salariul minim în construcții, agricultură și industria alimentară

Conform unui proiect de OUG prezentat de HotNews.ro, autoritățile voiau să mărească salariul minim în construcții la 4.500 lei. 

Joi, premierul Marcel Ciolacu a declarat că se amână adoptarea ordonanței privind salariile din construcții, agricultură și industria alimentară. Motivul este că din calculele prezentate de Ministerul Finanțelor, în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toţi angajaţii, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaţilor din construcţii, agricultură şi industria alimentară ar fi putut scădea, arată News.ro. 

Acum, în octombrie, salariul minim în construcții rămâne la 4.000 de lei brut (3.150 lei în mână), iar cel din agricultură și industria alimentară va fi tot 3.000 de lei brut (2.362 lei net), urmând ca Guvernul să anunțe cu cât vor crește din noiembrie. 

Amintim că, potrivit proiectului de lege cu noile măsuri fiscal-bugetare, angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS. 

---

Citește și:

Parallax

Vizualizari
51248
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri