Claudiu Zamfir

F. Jianu (Consiliul IMM): La discuțiile cu premierul Ciucă, antreprenorii au respins supraimpozitarea salariilor part-time

Thumbnail

La discuțiile de luni, de la Guvern, cu premierul Nicolae Ciucă, antreprenorii au respins supaimpozitarea contractelor de muncă part-time propuse oficial prin proiectul de ordonanță de urgență de modificare a Codului fiscal, aprobat în primă lectură de Executiv, a declarat președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Florin Jianu.

Florin Jianu a spus că reprezentanţii mediului de afaceri i-au transmis premierului că nu sunt de acord cu acea impozitare la nivelul salariului minim, pentru contractele de tip part-time sub salariul minim, pentru că ”vorbim de cei mai vulnerabili angajaţi”.

”Dintr-un calcul simplu, matematic, s-ar putea ca aceşti angajaţi sau angajatorii lor să aducă bani de acasă, pentru a plăti aceste contribuţii la nivelul salariului minim pe economie”, a spus Jianu, citat de News.ro.

În domeniul HORECA, Jianu a spus că mediul de afaceri a cerut ca aplicativitatea măsurilor propuse de Ministerul Finanțelor să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023. De asemenea, trecerea de la impozitul spoecific HoReca la impozitul pe venitul microîntreprinderii să fie opţională, a mai spus el.

„Am mai cerut ca impozitarea clădirilor să fie într-un procent fix, să nu mai avem aceste marje între 1 şi 1,3 sau oricât ar fi, ci să fie un procent fix”, a adăugat Jianu.

Preşedintele  Consiliului Naţional al IMM-urilor din România a precizat că în şedinţă reprezentanţii mediului de afaceri au cerut ca aplicabilitatea tuturor măsurilor să fie de la 1 ianuarie 2023.  ”Din ceea ce ne-a spus domnul prim-ministru, cele pe care eu le-am enunţat annterior vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, a mai spus că vor mai exista runde de negociere, pe acest Cod Fiscal”, a spus Jianu.

„Să vedem cum se aplică, că ei pot să spună orice, dar aplicativitatea să fie diferită”, a precizat el.

Referitor la coborârea pragului cifrei de afaceri pentru încadrarea firmelor la plata impozituilui pe venitul microîntreorinderii, de la 1 milion de euro la 500.000 de euro, Jianu a spus că „nu o să fie o tragedie, pentru că vorbim doar de 8.000 de microîntreprinderi, din totalul de 620.000 de microîntreprinderi care plătesc în acest moment impozit pe venit”.

„Noi am cerut ca impozitarea microîntreprinderilor din consultanţă să fie opţională, ei să aleagă dacă plătesc impoziut pe venit sau impozit pe profit”, a mai mai arătat Florin Jianu.

Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal s-a aflat, săptămâna trecută, în primă lectură în Guvern. Premierul Nicolae Ciucă a declarat în şedinţă că este foarte clar că avem nevoie de decizii coordonate şi discutate la nivelul instituţiei guvernamentale şi avem nevoie ca soluţiile să poată fi acceptate.

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a afirmat că ”proiectul prevede o serie de ajustări ale Codului Fiscal, care sunt în concordanţă cu angajamentele asumate de România, în PNRR, în programul de guvernare şi în ceea ce înseamnă statutul de membru NATO, în sensul asigurării resurselor necesare înzestrării armatei române şi îmbunătăţirea securităţii naţionale, în contextul războiului din Ucraina.

Parallax

Vizualizari
3977
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri