Claudiu Zamfir
Aproximativ 8.000 de firme românești care acum plătesc impozit pe venitul microîntreprinderii vor trece la impozitul pe profit dacă Guvernul va scădea plafonul cifrei de afaceri de încadrare a firmelor micro de la 1 milion de euro la 500.000 de euro - estimează Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
Miercuri, Guvernul a aprobat în primă lectură un proiect de ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor de modificare a Codului Fiscal, care prevede, printre altele scăderea plafonului cifrei de afaceri de încadrare a firmelor la impozit pe venit microîntreprinderii, de la 1 milion de euro pe anul precedent, la 500.000 de euro.
„Reducerea plafonului veniturilor obținute în anul precedent, de la 1 000 000 euro la 500 000 euro pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor, nu va aduce un venit semnificativ la bugetul de stat (aprox. 8000 de microîntreprinderi vor trece la plata impozitului pe profit)” - consideră Consiliul IMM-urilor.
În prezent, firmele care au avut în anul anterior venituri de maximum 1 milion de euro plătesc impozit pe venitul microîntreprinderii de 1% dacă au angajați sau 3% dacă nu au angajați, în anumite condiții. Firmele cu cifra de afaceri peste plafonul de 1 milion euro plătesc impozit de 16% din profit. În anul 2022, acest plafon este calculat în lei la 4.948.100 lei, pentru că euro a fost cotat la 4,9481 lei în data de 31 decembrie 2021.
Plafonul de încadrare urmează să fie scăut la 500.000 euro, conform proiectului de OUG introdus de Ministerul Finanțelor în Guvern.
Principala conferedație de patronate IMM a formulat mai multe critici față de proiectul de OUG intrat în Guvern:
De asemenea, reprezentanții patronilor IMM au o serie de cerințe pentru Guvern, referitoare la modificările fiscale:
Totodată, CNIPMMR cere ca „povara fiscală urmând să fie suportată de toți actorii economici, nu doar de IMM-uri”, atunci când Guvernul modifică taxele.
„Guvernul să reducă cheltuielile bugetare prin restrângerea și eficientizarea aparatului de stat; conform recomandărilor de țară, să crească gradul de colectare al taxelor și impozitelor și să eficientizeze colectarea acestora prin combaterea economiei subterane și a muncii nedeclarate; să taxeze profiturile făcute de firme în diverse domenii pe seama consumatorilor (taxarea generatorilor de inflație), taxarea repatrierii profiturilor, taxarea pensiilor speciale etc.” - solicită Consiliul Național IMM.
De asemenea, patronii de firme mici și mjlocii vor ca marile companii să plătească o „taxă de solidaritate”, măsură propusă anterior de cei de la PSD, care controlează Ministerul Finanțelor.
„Întreprinderile mari (ex. companiile din domeniile farmaceutice, energetic și petrolier care în perioada Covid și în contextul actual al conflictului ruso-ucrainean au înregistrat mari creșteri ale veniturilor) să contribuie mai mult la bugetul de stat, raportat la nivelul profitului și cifrei de afaceri în comparație cu IMM-urile (care au avut cel mai mult de suferit ca urmare a măsurilor Covid-19 și a creșterii de prețuri în domeniul energetic și al combustibililor), printr-o “taxă de solidaritate” - spune Consiliul Național al IMM-urilor.