Claudiu Zamfir

Patronii cer eliminarea contribuției la sănătate pe bacșiș

Thumbnail

Investitorii români și străini grupați în Coaliţia pentru Dezvoltarea României cer Ministerului Finanțelor Publice să elimine și contribuțiile la asigurările de sănătate (CASS) pe bacșișul oferit în restaurante și baruri.

Reamintim că Ministerul Finanțelor a lansat un proiect de ordonanță pentru impozitarea bacșișului, în care se aplică impozit pe venit de 10% din valoarea bacșișului și CASS de 10% aplicat la venituri plafonate la salariul minim pe economie, deși, pe 6 august, într-o conferință comună cu patroni din HoReCa ministrul Eugen Teodorovici s-a declarat de acord cu un sistem în care la bacșiș să se aplice doar impozitul pe venit.

Potrivit HotNews.ro, din punct de vedere al contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), veniturile se iau în considerare la calculul plafonului de 12 salarii minime brute pe țară, peste care se datorează CASS. Astfel, se datorează CASS pentru veniturile realizate sub forma bacșișului, doar dacă împreună cu celelalte categorii de venituri cum ar fi cele din activități independente, agricultură, silvicultură, piscicultură, cedarea folosinței bunurilor, investiții sau alte surse, însumează mai mult de 12 salarii minime brute pe țară pe an. În această situație, beneficiarul veniturilor depune „Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”, până la data de 15 martie a anului următor celui în care au fost realizate veniturile, în care se declară depășirea plafonului anual, se calculează și se declară CASS. Contribuția se calculează ca procent de 10% din 12 salarii minime brute pe țară (pe an) în vigoare în anul pentru care se datorează.

Ce spune CDR:

  • Ȋn continuarea solicitării de reglementare a bacșișului în sistemul HORECA afirmată  în cadrul conferinţei de presă comune din data de 6 august 2019, Coaliţia pentru Dezvoltarea României reiterează nevoia completării O.U.G 28/1999, în special cu exceptarea acestor tipuri de venituri de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS).
  • Coaliţia pentru Dezvoltarea României a susţinut propunerea ca bacșișul să fie evidenţiat în bonul fiscal separat de contravaloarea bunurilor şi serviciilor, să nu fie purtător de TVA, să fie impozitat cu 10%, similar veniturilor din alte surse şi să fie distribuit angajaţilor de către angajator.Coaliţia pentru Dezvoltarea României nu este de acord cu impunerea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul bacșișului. Considerăm că aceste venituri trebuie exceptate de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate, nereprezentând contravaloarea unui bun sau a unui serviciu prestat, precum şi pentru a asigura impactul economic aşteptat de la acest nou regim de reglementare.Ne exprimăm încrederea că dialogul cu Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF va continua în acceaşi notă pragmatică, astfel încât noile reglementări să răspundă atât nevoilor industriei, cât şi obiectivelor administraţiei fiscale.

 

Parallax

Vizualizari
367
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri