Claudiu Zamfir
Impozitarea bacșișului lăsat de clienți la restaurant sau la hoteluri este tot mai aproape să fie introdusă și în România, după ce, marți, reprezentanți ai patronilor din domeniul HoReCa au ajuns la o înțelegere cu președinta ANAF și cu Ministerul Finanțelor pentru o astfel de reglementare.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus că spre finalul lunii august va publica un set de propuneri de modificări fiscale, printre care și impozitarea bacșișului în HoReCa, după care, spre finalul anului 2019, să fie introdusă o reglementare în acest sens.
El a susținut că va demara „foarte rapid” indroducerea acestei impozitări. „Până la final de august o să avem postate un set de modificări - propuneri din economie - pe zone de Cod fiscal, la care se pot adăuga și aceste propuneri, astfel ca la final de an să rezolvăm această speță”, a spus Teodorovici, într-o conferință alături de șefa ANAF, Mirela Călugăreanu, și patroni din HoReCa reuniți în Grupul de Lucru pentru Turism din Coaliția pentru Dezvoltarea României și Romanian Business Leaders.
Întrebat dacă ar putea extinde impozitarea bacșișului și în alte domenii, cum ar fi saloanele de coafor și frizeriile, ministrul a spus: „Pe ramura respectivă, dacă se solicită, vedem exact dacă se poate aplica și atunci deschiderea noastră ca stat e totală”.
Impozitarea bacșișului a fost cerută de mai multă vreme de antreprenorii din domeniul HoReCa reuniți în Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România.
Potrivit discuțiilor cu MFP și ANAF, un astfel de sistem va introduce un impozit de 10% asupra bacșișului plătit de clienți și trecut pe nota de plată ca atare.
Cei 10% vor fi opriți la sursă de firmă și plătiți la ANAF mai departe, iar restuld e 90% va reveni ospătarului căruia clientul i-a oferit bacșișul, fără alte taxe, contribuții sau impozite.
De asemenea, bacșișul plătit cu cardul bancar va fi virat obligatoriu, de către firmă, angajatului căruia i-a fost destinat, conform viitoarei reglementări.
Astfel, clienții vor putea lăsa bacșiș și cu cardul bancar, ceea ce va ajuta ospătarii sau alți angajați din industria ospitalității să priemască astfel de recompense inclusiv de la clienții business, care au diverse întâlniri de afaceri sau protocol și care plătesc cu cardul de companie.
Dragoș Anastasiu, important antreprenor din turism, a spus, despre propunerile de impozitare a bacșișului:
- Ne gândim să fie o măsură voluntară. Nu ne gîndim să fie bacșiș obligatoriu în România.
- Ne gândim ca banii respectivi să ajungă la cei care prestează serviciile, nicidecum la antreprenori.
- Credem că există foarte multe avantaje în special pentru cei care prestează serviciile, pentru că vor avea venituri transparente mai mari, vor avea posibilitatea să acceseze credite mai ușor și orice alte facilități de tip financiar.
- Sunt multe avantaje pe care le au și clienții și antreprenorii și sperăm că și statul român.
Un alt antreprenor din domeniul restaurantelor, Dragoș Petrescu, a declarat: „Este important să ne păstrăm angajații în România și această măsură ne ajută”.
Pe actualele reglementări în vigoare, în urma unor controale ANAF în restaurante și baruri, „există riscul ca veniturile din bacsis distribuite angajaților să fie considerate venituri de natura salarială” - s-au plâns, încă de anul trecut, patronii de restaurante și baruri membri ai patronatului HORA.
Ca venit de natură salarială, bacșișul e taxat cu: